Tort warzywny – ciasto naleśnikowe
Zapraszam do odkrycia przepisu, który wprowadzi nieco innowacji do naszego jadłospisu. Tort warzywny na bazie naleśników to nietypowy, ale niezwykle pyszny sposób na spożycie pełnej gamy witamin zawartych w sezonowych warzywach. Nie jest to tradycyjny, drożdżowy tort – to zupełnie inna, zdrowsza i lżejsza propozycja. Idealny na kolorowe, letnie dni czy na spotkanie z przyjaciółmi, gdy chcemy zaskoczyć ich czymś nietypowym. To ciekawa alternatywa dla osób, którym znudziły się klasyczne dania z warzyw. Zapraszam do zapoznania się z przepisem na ten fantastyczny, pełen smaku tort warzywny.
admin
Składniki:
- Ciasto na naleśniki:
- 1,5 szklanki mleka
- 1,5 szklanki wody
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki
- szczypta soli
- łyżeczka curry (opcjonalnie)
- masło klarowane do smażenia
- Farsz szpinakowy:
- opakowanie szpinaku
- dwa ząbki czosnku
- sól/pieprz
- łyżka masła
- Farsz marchewkowy:
- 3 duże marchewki
- łyżka masła
- sól/pieprz ew maggi
- Farsz cukiniowy:
- 0,5 kg cukinii
- 1 duża cebula
- 1 łyżka masła
- sól/pieprz
- Farsz pomidorowy:
- 3 duże pomidory
- kilka łyżek startego sera, pietruszka zielona lub kiełki do posypania
Tort warzywny – ciasto naleśnikowe – jak zrobić?
- Usmażyć naleśniki. Ubić jajka z odrobiną soli. Dodać mąkę, wlać mleko i wodę. Dokładnie wymieszać. Smażyć naleśniki na płaskiej patelni na klarowanym maśle.
- Przygotować farsze warzywne, przesmażając je krótko na patelni, tak by warzywa pozostały chropkie. Szpinak przesmażać do momentu odparowania wody.
- W tortownicy przekładać kolejno naleśnik, farsz szpinakowy, naleśnik, farsz z marchwi, naleśnik, farsz z cukinii, naleśnik, pokrojone w plastry bądź kostkę pomidory, naleśnik.
- Wierzch obsypać żółtym serem i zapiec ok 10 minut w piekarniku.
- Kroić jak tort. Na talerzach można posypać natką lub kiełkami.
Tort warzywny – ciasto naleśnikowe – dodatkowe informacje
Ciasto na naleśniki będzie delikatniejsze, jeżeli do przygotowania go użyjecie mineralnej wody gazowanej.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: TORT W PÓŁ GODZINY - Z KREMEM WANILIOWYM I OWOCAMI
Następny przepis: Tort węgierski