Tort urodzinowy z kremem mascarpone i masą marcepanową

Tort urodzinowy z kremem mascarpone i masą marcepanową

Zapraszamy do przygotowania niesamowitego tortu urodzinowego, który z pewnością zachwyci każdego miłośnika słodkości. Nasz przepis ma w sobie coś wyjątkowego – oprócz tradycyjnych składników do wypieków, użyjemy masy marcepanowej do tortów. Wiąże się ona w harmonijną całość z delikatnym kremem mascarpone, dodając niepowtarzalnego smaku i konsystencji. Przygotowanie go to prawdziwa przyjemność – bawimy się różnymi teksturami i składnikami, tworząc prawdziwe cukiernicze dzieło sztuki. Spróbuj tego tortu i odkryj wyjątkowe połączenie smaków w twoim domu.

Składniki:

  • Biszkopt:
    -6 jajek
    -3 łyżki kakao
    -3 łyżki oleju
    -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    -1/2 szklanki mąki tortowej
    -1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    -1/2 szklanki cukru

    Nasączenie:
    -1 kieliszek rumu
    -3 łyżki przegotowanej, zimnej wody

    Przełożenie:
    -200 g konfitury z czarnej porzeczki
    -300 g śmietany 30%
    -600 g serka mascarpone
    -4-5 łyżek cukru pudru
    -1 laska wanilii

    Krem maślany:
    -200 g miękkiego masła
    -2 łyżki mleka
    -1 łyżeczka cukru pudru

    Dekoracja:
    -ok. 800 g masy marcepanowej
    -serduszka cukrowe
    -perełki cukrowe
    -wiórki kokosowe

Tort urodzinowy z kremem mascarpone i masą marcepanową – jak zrobić?

Słowa kluczowe: masa marcepanowa do tortów, masa marcepanowa na tort

Tort urodzinowy z kremem mascarpone i masą marcepanową – dodatkowe informacje

Składniki na biszkopt muszą mieć temperaturę pokojową.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: TORT URODZINOWY - WYKWINTNY
Następny przepis: Tort w kształcie serca o smaku michałkowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode