TORT URODZINOWY - WYKWINTNY

TORT URODZINOWY – WYKWINTNY

Zanurz się w słodki świat luksusu i wyrafinowania z naszym przepisem na wykwintny tort urodzinowy. To nie jest zwyczajne ciasto – jest to wyrazisty symbol elegancji i finezji, naszpikowany wyselekcjonowanymi składnikami, które harmonijnie się uzupełniają. Idealna propozycja na urodziny, ale też każdą inną szczególną okazję. Kompozycja smaków tego tortu pozostaje niezapomniana. Specjalnie dobrany zestaw składników gwarantuje, że Wasze kubki smakowe przeżyją prawdziwą ucztę. Wśród nich możemy znaleźć zarówno tradycyjne składniki ciast, jak i te nieco bardziej ekstrawaganckie. Każdy kęs to gratka dla podniebienia. Wykwintny tort na urodziny to uczta dla zmysłów!

Składniki:

  • Biszkopt orzechowy:
  • 5 jajek
  • 15 dag mielonych orzechów włoskich
  • 15 dag cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki mielonych biszkoptów lub bułki tartej
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • Biszkopt z makiem:
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej (w tym łyżka mąki ziemniaczanej)
  • 1/3 szklanki suchego maku
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu
  • Biszkopt z kokosem:
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki kokosu
  • 1/2 szklanki mąki pszennej (w tym łyżka mąki ziemniaczanej)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu
  • Masa budyniowa:
  • 400 g masła
  • 3 szklanki mleka
  • 1 budyń waniliowy
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki kartoflanej
  • 3 żółtka
  • 1 cukier waniliowy
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 kieliszek spirytusu lub dobrego alkoholu
  • 1 tabliczka czekolady deserowej
  • 1 puszka ananasów w syropie
  • 1 czekolada deserowa
  • 3 łyżki śmietanki kremówki
  • Forma:
  • Tortownica o średnicy 24 cm.

Wykwintny tort urodzinowy – jak zrobić?

  1. Biszkopt orzechowy:
    Orzechy zmielić. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodawać cukier i ubijać aż piana będzie twarda. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku. Składniki suche: mąka, bułka tarta, kawa, proszek do pieczenia i kakao wymieszać w osobnej miseczce. Dodawać orzechy na przemian ze składnikami suchymi i delikatnie mieszać łyżką, aby ciasto nie opadło. Ciasto wyłożyć do tortownicy (średnica 24 cm) wyłożonej papierem i wysmarowanej tłuszczem. Piec ok. 35 min w 180 stopniach.
  2. Biszkopt z makiem:
    Białka oddzielić od żółtek. Żółtka rozmieszać z łyżką octu. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Ubijać dodając po łyżce cukru. Zmniejszyć obroty miksera i powoli dodawać żółtka. Dodać po łyżce mąki przesianej z proszkiem i wymieszać łopatką, długo nie mieszać, aby ciasto nie opadło. Na końcu dodać suchy mak. Wyłożyć do tortownicy (średnica 24 cm) wyłożonej papierem i wysmarowanej tłuszczem (posmarować tylko dno blaszki, boki nie smarować). Piec ok. 15-20 min w temp. 160 stopni.
  3. Biszkopt z kokosem:
    Białka oddzielić od żółtek. Żółtka rozmieszać z łyżką octu. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Ubijać dodając po łyżce cukru. Zmniejszyć obroty miksera i powoli dodawać żółtka. Dodać po łyżce mąki przesianej z proszkiem i kokosem, wymieszać łopatką, długo nie mieszać, aby ciasto nie opadło. Wyłożyć do tortownicy (średnica 24 cm) wyłożonej papierem i wysmarowanej tłuszczem (posmarować tylko dno blaszki, boki nie smarować). Piec ok. 15-20 min w temp. 160 stopni.
  4. Masa budyniowa:
    2 szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Żółtka, budyń oraz mąkę rozmieszać w 1 szklance mleka i wlać na gotujące się mleko, zagotować mieszając, aby nie powstały grudki. Garnek nakryć folią i odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć, następnie dodawać po łyżce budyniu i ucierać na gładką masę. Podzielić na 2 części.
  5. Masa budyniowa – czekoladowa:
    1/2 czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej z 2 łyżkami śmietanki. Dodać do pierwszej połowy masy. Kilka łyżek masy odłożyć do dekoracji. Drugą połowę czekolady posiekać i dodać do pozostałej części masy, dodać alkohol i wymieszać.
  6. Masa budyniowa – ananasowa:
    Do drugiej połowy masy dodać kilka łyżek syropu ananasowego. Kilka łyżek masy odłożyć do dekoracji. Do pozostałej części dodać drobno pokrojone ananasy.
  7. Czekoladę rozpuścić ze śmietanką w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić. Wyłożyć na przygotowany tort.
  8. Składanie tortu:

    1. Biszkopt orzechowy.
    2. Masa czekoladowa.
    3. Biszkopt z makiem.
    4. Masa ananasowa.
    5. Biszkopt z kokosem.
    6. Pozostała część masy ananasowej, rozpuszczona czekolada + rozetki czekoladowo-ananasowe.
  9. Rozetki czekoladowo-ananasowe:
    Do worka cukierniczego włożyć obie masy i dekorować tort.

TORT URODZINOWY – WYKWINTNY – Dodatkowe informacje

Każdy blat biszkoptowy tortu można napączować.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tort urodzinowy Świnka Peppa
Następny przepis: Tort urodzinowy z czekoladkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode