TORT URODZINOWY ''RÓŻE Z MOTYLKAMI''

TORT URODZINOWY ”RÓŻE Z MOTYLKAMI”

Choć narysowanie tortu urodzinowego może wydawać się skomplikowane, nie jest to aż tak trudne, jak mogło by się wydawać. Przedstawiamy przepis na Tort urodzinowy ”Róże z motylkami”, który jest nie tylko smakowity, ale również bardzo estetyczny. Jego elegancki wygląd sprawia, że jest idealny na uroczysty i wyjątkowy wieczór. Przepis składa się z prostych składników, które łatwo znaleźć w każdym domu, a efekt końcowy na pewno zaskoczy Twoich gości swoją oryginalnością. Właśnie taki tort urodzinowy jest idealnym elementem każdej celebracji.

Składniki:

  • Biszkopt:
  • -6 jajek
  • -1 łyżka octu
  • -1 szklanka cukru
  • -1/2 szklanki maki tortowej
  • -1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • -2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • -3 łyżki oleju
  • Do nasączania:
  • -1 słoiczek dżemu brzoskwiniowego-270 g.
  • Krem czekoladowy ciemny:
  • -1 gorzka czekolada 100 g(lepiej deserową)
  • -500 ml. śmietanki 36 %
  • -100 g. pudru cukru
  • -1 śmietan-fix
  • -1 serek mascarpone-250g.
  • -3 łyżeczki żelatyny
  • -1/3 szklanki wody
  • Krem czekoladowy jasny:
  • -1 biała czekolada 100 g
  • -500 ml. śmietanki 36 %
  • -80 g. pudru cukru
  • -1 śmietan-fix
  • -1 serek mascarpone-250g.
  • -3 łyżeczki żelatyny
  • -1/3 szklanki wody
  • Masa budyniowo-maślana:
  • -3/4 mleka
  • -2 budynie śmietankowe
  • -2 żółtka
  • -1/2 szklanki cukru
  • -200 g. masła
  • -50 g. margaryny
  • Kakao+odrobina mleka
  • Motylki:
  • -50 g. kuwentury czekoladowej
  • II wersja tortu:
  • Polewa:
  • -1/2 margaryny 125 g.
  • -5 łyżek cukru pudru
  • -2 łyżki kakao
  • -3 łyżki wody
  • -1 łyżki żelatyny
  • -ok.3 łyżek gorącej wody
  • -5 łyżek kwaśnej śmietany
  • Rozetki róże:
  • -1 serek mascarpone-250 g.
  • -50 g. cukru pudru
  • -1 Śniezka

Tort urodzinowy ”róże z motylkami” – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka zalać octem i rozmieszać. Białka ubić ze szczyptą soli, potem cukrem. Następnie dolewać stopniowo żółtka i ubić. Przesiewać do ubitych jajek,mąki z proszkiem i już mieszać łopatką. Na koniec wmieszać olej.Za długo nie mieszać, żeby nie opadło.Wylać do tortownicy 27 cm. wyłożonej papierem do pieczenia, tylko na dole.Piec ok.25 min. w 175*. Po przestygnięciu, przekroić na trzy krążki.
  2. Dżem podgrzać, do lekkiego rozpuszczenia.Można w mikrofalówce. Połową dżemu posmarować, 1 krążek biszkoptowy, w tortownicy.
  3. Składniki na krem;
  4. Czekoladę wraz ze śmietanką,roztopić nad parą. Ostudzić i schłodzić przynajmniej pół godziny w lodówce. Można zrobić dzień wcześniej i pozostawić na całą noc w lodówce.
    Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Ostudzić do letniego. Śmietankę czekoladową ubić z pudrem,potem śmietan-fixem.Następnie dodawać porcjami serek i zmiksować.Dolewać żelatynę i krótko zmiksować. Wyłożyć na nasączony biszkopt. Przykryć drugim krążkiem. Ten nasączyć pozostałym dżemem.

    Z kremem białym postąpić jak z ciemnym. Wyłożyć na biszkopt i przykryć ostatnim krążkiem.Schłodzić, przynajmniej z pół godz.

  5. Rozmieszać budynie z żółtkami i ½ szklanki mleka. Ugotować budyń na reszcie mleka, wystudzić. Zmiksować masło z margaryną i cukrem pudrem.Dodawać po łyżce budyniu. Połową masy posmarować, cały tort. Zwinąć kawałek ręcznika papierowego i poklepać po całym torcie. Oczywiście można równo masę rozsmarować.
  6. Resztę masy zmiksować z papką kakaową. Włożyć do woreczka cukierniczego z odpowiednią tylką. Ja takiej nie miałam to wykorzystałam ozdobną końcówkę do dekorowania tortów.
  7. Zrobić rozetki w kształcie róż.
  8. Motylki czekoladowe:

    Na kartoniku narysować dwie połówki motylka. Przygotować grubszą folię przeżroczystą.

    Z papieru zrobić rożek.

    Kuwenturę roztopić nad parą i wlać do rożka. Dokładnie zawinąć otwór a czubek obciąć nożyczkami. Kłaść kawałki foli na wzór i obrysowywać czekoladą połówki motylków. Jak stwardnieją to delikatnie każdą połówkę motylka zdjąć z foli. Folię lekko zgiąć przez środek.Ułożyć tam motylka a środek przykleić płynną czekoladą. Jak zastygnie to delikatnie zdjęć z foli. Ułożyć na torcie.

  9. Ułożyć na torcie,
  10. Wymieszać kakao z cukrem, potem wodą.Wstawić na parę i dodać pokrojoną margarynę w kawałki. Mieszać do rozpuszczenia.Zdjąć z pary.Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą i wlać do polewy, wymieszać.Odstawić do przestygnięcia, czasem mieszając. Dodać łyżkami śmietanę i wymieszać. Polać tort . Smarować pędzelkiem albo łopatką. Resztą zastygającej polewy, poleć torty w esy-floresy.Schłodzić.

    Na rozetki zmiksować serek z pudrem potem z śnieżką. Zrobić rozetki wokół tortu.

Słowa kluczowe: jak narysować tort urodzinowy.

TORT URODZINOWY ”RÓŻE Z MOTYLKAMI” – dodatkowe informacje

Krem ciemny, był mało słodki. Radzę wziąć czekoladę deserową, albo dać więcej cukru.

Tagi


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tort Urodzinowy Myszka Miki
Następny przepis: Tort urodzinowy Świnka Peppa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode