Tort Urodzinowy Myszka Miki

Tort Urodzinowy Myszka Miki

Tort Urodzinowy Myszka Miki to idealne rozwiązanie dla fanów tej popularnej postaci Disneya. Przygotowana z miłością, ta słodka uczta stanie się niezapomnianą niespodzianką na urodzinowym przyjęciu Twojego dziecka. Poszczególne składniki tworzą arcydzieło smaku, które przyniesie radość nie tylko najmłodszym. To kompozycja klasycznego ciasta biszkoptowego, kremowej polewy i dekoracji w kształcie uroczej Myszki Miki. Wszelkie elementy można dowolnie modyfikować, np. dla fanów Myszki Minnie, można odpowiednio dostosować dekoracje. Ten tort to gwarancja uśmiechu na twarzy każdego dziecka i dorosłego na przyjęciu!

Składniki:

  • Składniki na biszkopt:
  • 2 szkl. mąki
  • 1,5 szkl. cukru
  • 6 jaj
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Składniki na masę cukrową:
  • 1/2 kostki margaryny lub masła
  • 1 szkl wody
  • 15 dkg mąki pszennej
  • 75 dkg cukru pudru
  • barwniki spożywcze
  • Składniki na masę do tortu:
  • 3 jaja
  • 1 szkl cukru
  • 1,5 opakowania masła lub margaryny
  • dowolny zapach (u mnie rumowy)

Tort urodzinowy myszka miki – jak zrobić?

  1. Pieczemy biszkopt. Jajka ubijamy z cukrem na gęsto, dodajemy proszek do pieczenia, po trochę mąki do uzyskania jednolitej konsystencji. Bachę smarujemy tłuszczem i wysypujemy mąką. wylewamy ciasto. pieczemy ok. 30 min. w 200 st.

    w między czasie robimy masę cukrową. Wodę gotujemy z tłuszczem, po zagotowaniu wsypujemy mąkę, dokłądnie mieszamy, chwilę prażymy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy cukier puder i wyrabiamy na gładką masę.

    Barwniki dodajemy na dowolnym etapie, ja zazwyczaj dodaję w chwili wyrabiania z cukrem – można już wtedy masę podzielić na tyle porcji ile kolorów chcemy zastosować. Ja podzieliłam 3/4 masy na kolor czerwony a pozostałe częśći na różowy, czarny żółty i niebieski.

    robimy masę jajeczną. jajka ubijamy mikserem z cukrem na parze. Gdy będą już gęste wlewamy stopniowo do roztartego wcześniej masła do uzyskania jednolitej konsystencji, dodajemy zapach.

    Po upieczeniu i ostygnięciu biszkopta, dzielimy go na 3 części. Ja robię to za pomocą nitki.

    Nasączamy go wodą z sokiem z cytryny, smarujemy dźemem najlepiej śliwkowym. Na wierzcz smarujemy masą i tak po kolei. Z pozostałej części masy smarujemy brzegi i wierzch.

    Z masy cukrowej wałkujemy duże koło na pzrykrycie naszego tortu. delikatnie dociskamy z każdej strony, jeżeli wystaje nam trochę masy cukrowej obcinamy ją nożem.

    Z pozostałych kolorów masy robimy dowolny kształt. U mnie była to Myszka Miki i baloniki. kształty te przyklejamy do toru za pomocą wody.

    Smacznego!!!

Porady – Dodatkowe informacje

Sprawdzamy czy biszkopt jest upieczony patyczkiem. Jeżeli wyjmiemy suchy znaczy to, że jest upieczony. Masa cukrową najlepiej wałkować na papierze do pieczenia podsypanym delikatnie mąką, wtedy z łatwością zsunie się ją na tort. Jeżeli zostaje nam trochę masy lukrowej, można ją zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tort urodzinowy na 60-lat - prostokątny
Następny przepis: TORT URODZINOWY ''RÓŻE Z MOTYLKAMI''

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode