Tort urodzinowy na 60-lat - prostokątny

Tort urodzinowy na 60-lat – prostokątny

Celebrowanie sześćdziesiątych urodzin to wyjątkowy, niezapomniany moment. Tort urodzinowy jest tym elementem, który każde takie spotkanie czyni jeszcze bardziej wyjątkowym. Dzisiejszy przepis na prostokątny tort urodzinowy na 60-tą okoliczność z pewnością zaskoczy gości swoim wyglądem i smakiem. Już od pierwszego kroku przepisu okaże się niezwykle prosty w wykonaniu, a rezultat wywoła zachwyt nawet najbardziej wymagających smakoszy. Nasz przepis zdradzi również kilka sekretów dotyczących idealnego krojenia oraz efektownej dekoracji prostokątnego tortu. Czy jesteś gotowy zaskoczyć solenizanta? Przygotuj się na tort, którego nie zapomną wszystkie osoby obecne na uroczystości.

Składniki:

  • BISZKOPT JASNY:
    • 5 jajek
    • 100 g. cukru
    • 40 g. mąki tortowej
    • 2 budynie waniliowe po 40 g.
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • BISZKOPT RÓŻOWY:
    • j.w
    • 2 budynie malinowe
  • BISZKOPT BEŻOWY:
    • j.w
    • 2 budynie toffi
  • BISZKOPT CIEMNY:
    • j.w
    • 2 budynie czekoladowe
  • ŻELKA BRZOSKWINIOWA:
    • 820 g. moreli w syropie
    • 20 g. żelatyny
  • OWOCE:
    • 2 puszki owoców koktajlowych po 240 g.
  • KREM STRACIATELLA:
    • 500 ml. śmietanki 30%
    • 500 g. serka mascarpone
    • 50 g. cukru pudru
    • 20 g. żelatyny
    • 100 ml. wody
    • 100 g. gorzkiej czekolady
  • MUS:
    • 200 ml. przetartej frużeliny z truskawek
  • OWOCE:
    • 500 g. świeżych truskawek
  • KREM TRUSKAWKOWY:
    • 500 ml. śmietanki 30%
    • 500 g. serka mascarpone
    • 200 ml. frużeliny z truskawek
    • 70 g. cukru pudru
    • 22 g. żelatyny
    • 100 ml. wody
  • DO POSMAROWANIA:
    • ok. 150 g. Nutelli
    • trochę ciepłej wody
  • DO POSYPANIA:
    • 135 g. draży Maltesers
  • KREM CZEKOLADOWY:
    • 500 ml. śmietanki 30%
    • 200 g. mlecznej czekolady
    • 500 g. serka mascarpone
    • 50 g. cukru pudru
    • 20 g. żelatyny
    • 100 ml. wody
  • TYNK:
    • 530 g. masła
    • 530 g. mleka zagęszczonego, słodzonego
  • POLEWA DRIP-CAKE:
    • 500 g. białych czekolad
    • 230 ml. śmietanki 30%
  • DEKORACJE:
    • 600 g. masy z mleka w proszku
    • jadalne farbki

Tort urodzinowy na 60-lat – prostokątny – jak zrobić?

  1. Tort urodzinowy na 60-lat - prostokątny

    1.

    Biszkopt: Biszkopty upiec w blaszce 30×40 cm, każdy z innymi budyniami. Biszkopty można upiec dzień wcześniej, przed składaniem tortu. Dokładnie ich zafoliować, każdy osobno i odstawić.

  2. Tort urodzinowy na 60-lat - prostokątny

    2.

    Przed składaniem tortu, koniecznie zdjąć skórkę z biszkoptów, zapobiegnie to odklejaniu warstw.

  3. Tort urodzinowy na 60-lat - prostokątny

    3.

    Przygotować blaszkę 30×40 cm. Zabezpieczyć wyżej boki blaszki, papierem i wysokim rantem. Włożyć tam biszkopt jasny. (Nasączanie pominęłam, gdyż biszkopty budyniowe są bardzo delikatne.)

  4. Tort urodzinowy na 60-lat - prostokątny

    4.

    Żelka: Brzoskwinie z puszki rozdrobnić blenderem, uzupełnić do 1 l soku z puszki. Żelatynę rozmieszać z paroma łyżkami soku i odstawić do napęcznienia. Podgrzać mus z sokiem do zagotowania, ciągle mieszając. Odstawić i zaraz rozpuścić tam napęczniałą żelatynę. Ostudzić i od czasu do czasu przemieszać. Jak zacznie tężeć to wylać równomiernie do blaszki na biszkopt.

  5. Tort urodzinowy na 60-lat - prostokątny

    5.

    Owoce z puszki odsączyć i drobniej pokroić. Rozsypać na żelce.

  6. Tort urodzinowy na 60-lat - prostokątny

    6.

    Krem 1: Najpierw czekoladę zetrzeć na tarce jarzynowej. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Śmietankę, ubić z pudrem cukrem i serkami. Następnie dolewać letnią, ale nie za zimną ani za gorącą żelatynę i krótko zmiksować. Dodać startą czekoladę i wymieszać szpatułką. Wylać do blaszki i wyrównać.

  7. Tort urodzinowy na 60-lat - prostokątny

    7.

    Przykryć różowym biszkoptem, dołem do góry.

  8. Tort urodzinowy na 60-lat - prostokątny

    8.

    Posmarować frużeliną truskawkową.

  9. Tort urodzinowy na 60-lat - prostokątny

    9.

    Świeże truskawki umyć, odszypułkować, osuszyć i pokroić na kawałki. Rozsypać do blaszki.

  10. Tort urodzinowy na 60-lat - prostokątny

    10.

    Krem 2: Postąpić podobnie jak z 1 kremem. Ubijać śmietankę z pudrem, serkami i od razu z musem. Po dodaniu żelatyny wylać do blaszki i rozsmarować.

  11. Tort urodzinowy na 60-lat - prostokątny

    11.

    Przykryć 3 biszkoptem teraz beżowym i też dołem do góry.

  12. Tort urodzinowy na 60-lat - prostokątny

    12.

    Posmarować troszkę rozrzedzoną nutellą. Draże posiekać i rozsypać na nutelli. (zapomniałam zrobić zdjęcie z drażami.)

  13. Tort urodzinowy na 60-lat - prostokątny

    13.

    Krem 3: Wcześniej rozpuścić czekoladę w śmietance nad parą. Ostudzić i schłodzić z pół godz. w lodówce. Następnie wykonać podobnie jak z 1 kremem. Wylać do blaszki i rozprowadzić.

  14. Tort urodzinowy na 60-lat - prostokątny

    14.

    Przykryć ciemnym biszkoptem, dołem do góry. Schłodzić kilka godzin w lodówce, najlepiej całą noc.

  15. Tort urodzinowy na 60-lat - prostokątny

    15.

    Po schłodzeniu, zdjąć blaszkę, rant i papier. Przykryć grubszą podkładką pod tort i odwrócić tort ”do góry nogami”. Ale trzeba uważać podczas odwracania, żeby nie wyślizgnął się. (taki duży tort odwrócić najlepiej w dwie osoby). Boki wyrównać, ścinając nierówności. Papierem do pieczenia, można zabezpieczyć dół tortu.

  16. Tort urodzinowy na 60-lat - prostokątny

    16.

    Tynk: Miękkie masło zmiksować ”do białości”, ok. 10 min. Dalej miksując, dolewać po trochu mleka skondensowanego o temperaturze pokojowej. Masą posmarować i wygładzić cały tort. Tort trochę schłodzić.

  17. Tort urodzinowy na 60-lat - prostokątny

    17.

    Polewa: Czekolady połamać i rozpuścić w śmietance, nad parą. Ostudzić do temperatury pokojowej. Część polewy przelać do buteleczki z dziobkiem. Oblać boki tortu w spływające sople tz. drip-cake. Resztą polewy wylać na górę i rozsmarować. Śpieszyć się, bo szybko gęstnieje.

  18. Tort urodzinowy na 60-lat - prostokątny

    18.

    Dobrze jest tort z podkładką przenieść na stabilną paterę, bo jest dosyć ciężki.

  19. Tort urodzinowy na 60-lat - prostokątny

    19.

    Dekoracje: Dekoracje zrobić wcześniej wg:

    /przepis/masa-plastyczna-z-mlekiem-w-proszku

    Srebrnym jadalnym barwnikiem pomalować cyferki i pocieniować róże.

  20. Tort urodzinowy na 60-lat - prostokątny

    20.

    Udekorować tort i przetrzymywać w lodówce. Ja wolę dekoracje układać na zastygniętej polewie. Wtedy łatwiej jest poprzesuwać podczas krojenia tortu.

  21. Tort urodzinowy na 60-lat - prostokątny

    21.

    Kroić ciepłym i ostrym nożem.

Słowa kluczowe: torty urodzinowe prostokątne, jak pokroić tort prostokątny, dekoracja tortu prostokątnego, jak udekorować tort prostokątny, tort prostokątny dekoracja, prostokątny tort, torty prostokątne

Prostokątny tort urodzinowy na 60-lat – dodatkowe informacje

Są profesjonalne pojemniki do mycia noży do krojenia tortów. Ale można użyć normalnego wysokiego dzbanka z ciepłą wodą i ręcznika papierowego. Radzę zaznaczyć pole krojenia. Tort o węższym boku podzielić na 3 i ukroić pas 10x40cm. Potem kroić ten pasa na plastry 2,5 cm. w zależności ile chcemy porcji. Tu wyszło 16 porcji z 1 pasa a z całego tortu 16×3 pasy=48 porcji. Zakładając że jeszcze jest inne ciasto, to taki kawałek starczy. Jeśli jedynym ciastem na przyjęciu, jest tort a gości mniej, to oczywiście można pokroić na większe porcje.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tort urodzinowy na 50 urodziny
Następny przepis: Tort Urodzinowy Myszka Miki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode