Tort urodzinowy na 50 urodziny

Tort urodzinowy na 50 urodziny

Oto wyjątkowy przepis na tort urodzinowy, idealny na pięćdziesiąte urodziny. Ten przepis jest doskonały do dostosowania indywidualnie, czy to dla mamy, taty, męża czy przyjaciela. Upieczony od podstaw z miłością, ten tort to wyraz ważenia się każdej mijającej dekady, a sosieszne, a jednocześnie eleganckie elementy dekoracji dodatkowo podkreślają tę szczególną okazję. Przedstawiamy więc propozycję tortu na 50 urodziny, który jest nie tylko smaczny, ale i efektowny, dzięki czemu z pewnością zrobi wrażenie na jubilacie oraz gościach świętujących ten kamień milowy.

Składniki:

  • Biszkopt: 7 jajek dużych, 1 i 1/4 szklanki cukru, 1 i 1/4 szklanki mąki tortowej, niecałe 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, 3 łyżki kakao, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, szczypta soli.
  • Masa śmietankowa z mascarpone: 1 litr kremówki 30%, 500g serka mascarpone, 5 łyżeczek żelatyny, 4 łyżki cukru pudru, 1 słoik wiśni w żelu, sok z wiśni do nasączenia biszkoptu.
  • Owoce do dekoracji.
  • 20 dkg kokosu uprażonego na patelni bez tłuszczu.
  • Ozdoby.

Tort urodzinowy na 50 urodziny – jak zrobić?

  1. Biszkopt – Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli dodajemy po jednym żółtku na przemian z cukrem ciągle ubijając. Mąkę wymieszać z kakao,proszkiem do pieczenia i sodą przesiać do masy białkowej delikatnie mieszając łyżką drewnianą do połączenia sie składników. Następnie ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o śr. 26 cm. Pieczemy do suchego patyczka około 40 – 50 min w temp.180 stopni. Po upieczeniu biszkopt wyjmujemy z piekarnika i opuszczamy na podłogę z wysokości około 50 cm, wtedy biszkopt nie opadnie. Studzimy.
  2. Po wystudzeniu biszkopt kroimy na 3 blaty, każdy nasączamy sokiem z wiśni. Spodni blat po nasączeniu smarujemy wiśniami w żelu lub dżemem jak kto woli i nakładamy masę śmietanowo-serową, przykrywamy drugim blatem i robimy tak samo, nakładamy trzeci blat i dokładnie dociskamy. Cały tort smarujemy masą śmietanowo-serową, a boki tortu obsypujemy uprażonym kokosem. Tort dekorujemy ubitą śmietaną i owocami według swojego uznania.
  3. Masa śmietanowo-serowa – śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno dodać rozpuszczoną żelatynę a pod koniec porcjami delikatnie wmieszać ser.

Tort urodzinowy na 50 urodziny – dodatkowe informacje

Kokos praże bez tłuszczu na kolor lekko beżowy ciągle mieszając, aby nie przypalił się. Składniki potrzebne do przygotowania tortu na pięćdziesiąte urodziny:


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tort urodzinowy dla Męża
Następny przepis: Tort urodzinowy na 60-lat - prostokątny

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode