Tort Urodzinowy Myszka Miki
Składniki:
- Składniki na biszkopt:
- 2 szkl. mąki
- 1,5 szkl. cukru
- 6 jaj
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Składniki na masę cukrową:
- 1/2 kostki margaryny lub masła
- 1 szkl wody
- 15 dkg mąki pszennej
- 75 dkg cukru pudru
- barwniki spożywcze
- Składniki na masę do tortu:
- 3 jaja
- 1 szkl cukru
- 1,5 opakowania masła lub margaryny
- dowolny zapach (u mnie rumowy)
Tort urodzinowy myszka miki – jak zrobić?
- Pieczemy biszkopt. Jajka ubijamy z cukrem na gęsto, dodajemy proszek do pieczenia, po trochę mąki do uzyskania jednolitej konsystencji. Bachę smarujemy tłuszczem i wysypujemy mąką. wylewamy ciasto. pieczemy ok. 30 min. w 200 st.
w między czasie robimy masę cukrową. Wodę gotujemy z tłuszczem, po zagotowaniu wsypujemy mąkę, dokłądnie mieszamy, chwilę prażymy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy cukier puder i wyrabiamy na gładką masę.
Barwniki dodajemy na dowolnym etapie, ja zazwyczaj dodaję w chwili wyrabiania z cukrem – można już wtedy masę podzielić na tyle porcji ile kolorów chcemy zastosować. Ja podzieliłam 3/4 masy na kolor czerwony a pozostałe częśći na różowy, czarny żółty i niebieski.
robimy masę jajeczną. jajka ubijamy mikserem z cukrem na parze. Gdy będą już gęste wlewamy stopniowo do roztartego wcześniej masła do uzyskania jednolitej konsystencji, dodajemy zapach.
Po upieczeniu i ostygnięciu biszkopta, dzielimy go na 3 części. Ja robię to za pomocą nitki.
Nasączamy go wodą z sokiem z cytryny, smarujemy dźemem najlepiej śliwkowym. Na wierzcz smarujemy masą i tak po kolei. Z pozostałej części masy smarujemy brzegi i wierzch.
Z masy cukrowej wałkujemy duże koło na pzrykrycie naszego tortu. delikatnie dociskamy z każdej strony, jeżeli wystaje nam trochę masy cukrowej obcinamy ją nożem.
Z pozostałych kolorów masy robimy dowolny kształt. U mnie była to Myszka Miki i baloniki. kształty te przyklejamy do toru za pomocą wody.
Smacznego!!!
Porady – Dodatkowe informacje
Sprawdzamy czy biszkopt jest upieczony patyczkiem. Jeżeli wyjmiemy suchy znaczy to, że jest upieczony. Masa cukrową najlepiej wałkować na papierze do pieczenia podsypanym delikatnie mąką, wtedy z łatwością zsunie się ją na tort. Jeżeli zostaje nam trochę masy lukrowej, można ją zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Tort urodzinowy na 60-lat - prostokątny
Następny przepis: TORT URODZINOWY ''RÓŻE Z MOTYLKAMI''