Tort TRAMPEK dla nastolatki
Tort TRAMPEK dla nastolatki to idealna propozycja dla miłośników modnych dodatków. Wykorzystuje ciekawy motyw ozdobny w postaci buta z masy cukrowej, który z pewnością zachwyci młode osoby szczególnie interesujące się modą. Ten przepis łączy w sobie nie tylko wyjątkowy smak, ale także oryginalny design. Dzięki użyciu buta z masy cukrowej tort nabiera wyjątkowego, niepowtarzalnego charakteru. To oryginalny i kreatywny sposób na urozmaicenie tradycyjnej formy tortu. Przekonaj się jaki niezwykły efekt można uzyskać, grając smakiem i formą! Pamiętaj, że również Wygląd potrafi sprawić radość, szczególnie w tak ważne dni jak urodziny.
Piotr Zieliński
Składniki:
- biszkopt z 8 jajek
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru
- krem budyniowy:
- 0,5 litra mleka
- 3 łyżki cukru
- 1 budyń czekoladowy
- 250 gram margaryny Kasia
- 2 łyżki kakao
- 100g Nutelli
- Krem maślany do posmarowania wierzchu tortu.
- 200g masła 82%
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 1 jajko
- 1 łyżka soku z cytryny
- Dżem do przełożenia tortu.
- 600-700g różowej masy cukrowej
- 200 gram białej masy cukrowej
- 50g czarnej masy cukrowej
Tort trampek dla nastolatki – jak zrobić?
-
1.
Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić je na sztywno, dosypać cukier i chwilę miksować do jego rozpuszczenia. Następnie dodać żółtka, miksować jeszcze chwilę. Na końcu stopniowo dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać łyżką. Kiedy ciasto będzie już gładkie wylać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 160-180 st. C przez około 45-50 minut. -
2.
Z z grubszej części biszkoptów tworzymy kształt podeszwy buta. -
3.
Następnie mniejsze kawałki z bocznego paska dopasuj do reszty buta tworząc kształt buta.
Jeśli mamy już mniej więcej zarys naszego torcika to przekładamy go kremem i dżemem. Pamiętajmy o skrapianiu biszkoptów wodą np.smakową.
Krem budyniowy: Odlej pół szklanki mleka w którym rozpuszczamy mieszankę budyniową. Resztę mleka zagotuj z cukrem. Po zagotowaniu dodaj mieszankę budyniową i mieszaj ,aż do zgęstnienia budyniu. Przełóż budyń do miski i przykryj woreczkiem aby nie powstał kożuch. Po wystudzeniu dodawaj budyń do miękkiego tłuszczu miksując na średnich obrotach. Dodaj nutellę i kakao. -
4.
Wierzch naszego buta smarujemy kremem maślanym. Tak posmarowany tort wstaw na godzinę do lodówki zanim obłożymy go masą.
Krem maślany: masło ubij na puch, białko ubij z połową cukru pudru, następnie żółtka ubij z pozostałym pudrem. Po ubiciu dodaj żółtka do białek -ubij i dodaj stopniowo do masła masę jajeczną. -
5.
Różową masę cukrową rozwałkuj i przenieś na nasz tort. Z białej masy zrób nosek z przodu buta. -
6.
Następnie wycinamy z białej masy cukrowej biały długi pasek aby zrobić rant na dole buta. Elementy przyklejamy smarując lekko masę wodą. Następnie rozwałkuj różową masę cukrową aby wyciąć język buta i boczne elementy buta gdzie będą sznurowadła.
Na kartce odrysuj szablon boku buta aby odrysować go na masie cukrowej. Taki szablon odrysuj na prawą stronę i lewą stronę buta. Następnie dokładnie przyklej do naszego tortu boki buta. W każdym boku za pomocą plastikowej rurki wycinamy otwory na sznurowadła. Otwory muszą być symetryczne z każdej strony tak, aby sznurowadła były równo zawiązane. -
7.
Ozdabiamy tort poszczególnymi elementami nadając mu wygląd trampka.
TRAMPEK – dodatkowe informacje
Nigdy nie nakładaj masy cukrowej bezpośrednio na bitą śmietanę ponieważ masa się rozpuści.