Tort TRAMPEK dla nastolatki

Tort TRAMPEK dla nastolatki

Tort TRAMPEK dla nastolatki to idealna propozycja dla miłośników modnych dodatków. Wykorzystuje ciekawy motyw ozdobny w postaci buta z masy cukrowej, który z pewnością zachwyci młode osoby szczególnie interesujące się modą. Ten przepis łączy w sobie nie tylko wyjątkowy smak, ale także oryginalny design. Dzięki użyciu buta z masy cukrowej tort nabiera wyjątkowego, niepowtarzalnego charakteru. To oryginalny i kreatywny sposób na urozmaicenie tradycyjnej formy tortu. Przekonaj się jaki niezwykły efekt można uzyskać, grając smakiem i formą! Pamiętaj, że również Wygląd potrafi sprawić radość, szczególnie w tak ważne dni jak urodziny.

Składniki:

  • biszkopt z 8 jajek
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
  • krem budyniowy:
  • 0,5 litra mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 budyń czekoladowy
  • 250 gram margaryny Kasia
  • 2 łyżki kakao
  • 100g Nutelli
  • Krem maślany do posmarowania wierzchu tortu.
  • 200g masła 82%
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Dżem do przełożenia tortu.
  • 600-700g różowej masy cukrowej
  • 200 gram białej masy cukrowej
  • 50g czarnej masy cukrowej

Tort trampek dla nastolatki – jak zrobić?

  1. 1.
    Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić je na sztywno, dosypać cukier i chwilę miksować do jego rozpuszczenia. Następnie dodać żółtka, miksować jeszcze chwilę. Na końcu stopniowo dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać łyżką. Kiedy ciasto będzie już gładkie wylać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 160-180 st. C przez około 45-50 minut.
  2. 2.
    Z z grubszej części biszkoptów tworzymy kształt podeszwy buta.
  3. 3.
    Następnie mniejsze kawałki z bocznego paska dopasuj do reszty buta tworząc kształt buta.
    Jeśli mamy już mniej więcej zarys naszego torcika to przekładamy go kremem i dżemem. Pamiętajmy o skrapianiu biszkoptów wodą np.smakową.

    Krem budyniowy: Odlej pół szklanki mleka w którym rozpuszczamy mieszankę budyniową. Resztę mleka zagotuj z cukrem. Po zagotowaniu dodaj mieszankę budyniową i mieszaj ,aż do zgęstnienia budyniu. Przełóż budyń do miski i przykryj woreczkiem aby nie powstał kożuch. Po wystudzeniu dodawaj budyń do miękkiego tłuszczu miksując na średnich obrotach. Dodaj nutellę i kakao.
  4. 4.
    Wierzch naszego buta smarujemy kremem maślanym. Tak posmarowany tort wstaw na godzinę do lodówki zanim obłożymy go masą.

    Krem maślany: masło ubij na puch, białko ubij z połową cukru pudru, następnie żółtka ubij z pozostałym pudrem. Po ubiciu dodaj żółtka do białek -ubij i dodaj stopniowo do masła masę jajeczną.
  5. 5.
    Różową masę cukrową rozwałkuj i przenieś na nasz tort. Z białej masy zrób nosek z przodu buta.
  6. 6.
    Następnie wycinamy z białej masy cukrowej biały długi pasek aby zrobić rant na dole buta. Elementy przyklejamy smarując lekko masę wodą. Następnie rozwałkuj różową masę cukrową aby wyciąć język buta i boczne elementy buta gdzie będą sznurowadła.

    Na kartce odrysuj szablon boku buta aby odrysować go na masie cukrowej. Taki szablon odrysuj na prawą stronę i lewą stronę buta. Następnie dokładnie przyklej do naszego tortu boki buta. W każdym boku za pomocą plastikowej rurki wycinamy otwory na sznurowadła. Otwory muszą być symetryczne z każdej strony tak, aby sznurowadła były równo zawiązane.
  7. 7.
    Ozdabiamy tort poszczególnymi elementami nadając mu wygląd trampka.

TRAMPEK – dodatkowe informacje

Nigdy nie nakładaj masy cukrowej bezpośrednio na bitą śmietanę ponieważ masa się rozpuści.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tort traktor
Następny przepis: Tort truskawkowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode