Tort traktor

Tort traktor

Tort traktor z przyczepą to urocza kompozycja kulinarnej sztuki, idealna dla małych miłośników rolniczych pojazdów. To oryginalny i kreatywny sposób na serwowanie słodkiego poczęstunku, który na pewno zaskoczy zarówno dzieci, jak i dorosłych gości na przyjęciu. Ten efektowny deser składa się z klasycznego biskwitu, delikatnego kremu oraz barwnej polewy. Elementy traktora i przyczepy są formowane z masy cukrowej, co pozwala na twórczą zabawę kształtem i kolorem. Tworząc ten tort, nie tylko delektujesz się procesem pieczenia, ale także wprowadzasz odrobinę artystycznego kunsztu w swoją kuchnię.

Składniki:

  • Biszkopt:
  • 15 jajek
  • 2,5 szklanki cukru
  • 3 szklanki mąki
  • 4 łyżki kakao
  • 3 opakowania waniliowego budyniu (proszek budyniowy po 40 gram każdy)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Krem budyniowy:
  • 1,5 litra mleka
  • 3 proszki budyniowe na pół litra mleka każdy
  • 5 żółtek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 600 gram masła
  • kolorowe barwniki spożywcze (czerwony, zielony i brązowy)
  • 1 rurka waflowa na komin (lub raca na tort)
  • 400 gram drażetek czekoladowych
  • 8 okrągłych ciastka na koła
  • konfitura wiśniowa (słoik ok. 400 gram)
  • Poncz do nasączenia
  • 2 szklanki herbaty z cukrem

Tort traktor – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Biszkopt: Jajka ubić na parze z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty krem, przestudzić, do masy jajecznej przesiać mąkę z kakao, budyniem i proszkiem do pieczenia, lekko wymieszać. Kwadratową formę (35×35 cm) oraz formę serce o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Tak przygotowane formy napełnić ciastem. Piec ok 25-30 minut w 170 st. C. Po upieczeniu blaty przekroić na pół.
  2. Krem: 1,2 litra mleka zagotować, pozostałe składniki kremu (oprócz masła) zmiksować i wylać na wrzące mleko, ugotować budyń, zimny utrzeć z masłem na krem. Powstały krem podzielić na pół. Jedną część pozostawić białą a drugą rozdzielić do 3 miseczek i każdą z nich zabarwić barwnikami spożywczymi. Zamiast brązowego barwnika można użyć kakao)
  3. Dolne blaty nasączyć ponczem, posmarować konfiturą oraz białym kremem (zużyć 3/4 masy), przykryć górnymi blatami, nasączyć je. Posmarować całość resztą białego kremu.
  4. Z ciasta wyciąć kształt traktora z przyczepą, złożyć. Przykleić koła.
  5. Cały tort udekorować kolorowym kremem za pomocą szprycy z cienką końcówką o przekroju gwiazdki. Wetknąć komin. Na przyczepę wysypać drażetki.

Tort traktor – dodatkowe informacje

Można użyć innych kolorów barwników.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tort traktor
Następny przepis: Tort truskawkowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode