Tort tiramisu bez pieczenia

Tort tiramisu bez pieczenia

Tort tiramisu bez pieczenia to kuszące połączenie delikatnych biszkoptów przesiąkniętych aromatyczną kawą i kremu mascarpone. Ten pyszny deser, który jest jednym z najbardziej znanych symboli włoskiej kuchni, może stać się doskonałym pomysłem na tort urodzinowy, ale również na wyjątkowy przysmak na każdą inną okoliczność. Przepis na tiramisu bez pieczenia to propozycja dla tych, którzy nie przepadają za długim staniem przy piekarniku, a jednak uwielbiają domowe wypieki. Wypróbuj ten przepis, a przekonasz się, że tort tiramisu może być nie tylko przepyszny, ale też prosty w przygotowaniu. Bez wątpienia, to deser, który zachwyci niejedno podniebienie!

Składniki:

  • 1 opakowanie biszkoptów Lady Fingers (podłużne)
  • 250 g serka mascarpone
  • 500 ml śmietanki 36%
  • 80 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka śmietan fix
  • 170 ml wystudzonej czarnej kawy
  • 80 ml likieru Baileys
  • kakao do posypania
  • mięta lub owoce dla ozdoby

Tort tiramisu bez pieczenia – jak zrobić?

  1. W okrągłej formie o średnicy 24 cm rozłóż ciasno biszkopty namoczone w mieszance z kawy i likieru – biszkopty nie mogą być zbyt suche, ale też nie za mocno mokre, aby nie rozwalały się. Ważne, aby dół tortownicy wypełnić dokładnie biszkoptami.
  2. Z chłodzonej kremówki ubij bitą śmietanę na sztywno, dodaj cukier puder, śmietan fix oraz mascarpone i kilkoma energicznymi obrotami połącz składniki na jednolitą masę. Nie ubijaj zbyt długo, aby nie zrobiło się masło.
  3. Połowę kremu ułóż na dolne biszkopty. Ponownie dokładnie rozłóż biszkopty, tym razem bezpośrednio na krem. Pamiętaj o ich odpowiednim namoczeniu.
  4. Rozłóż resztę kremu dokładnie rozsmarowując go, wyrównaj powierzchnię. Ciasto przełóż do lodówki na minimum 6h, a najlepiej na całą noc.
  5. Krój na trójkąty i przed samym podaniem posyp dość dużą ilością kakao, ozdób miętą lub owocami. Smacznego!

Tort tiramisu bez pieczenia – dodatkowe informacje

Pamiętaj, aby odpowiednio schłodzić torcik. W przeciwnym razie może się rozwalać. Krój go ostrym, lekko nagrzanym ciepłą wodą nożem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tort tiramisu
Następny przepis: Tort torebka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode