Tort Tęczowy
Składniki:
- (na tortownicę 26cm)
- Na jeden biszkopt (x6):
- 3 jajka
- nieco mniej niż 1/2 szklanka cukru
- 1/2 szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- barwnik w proszku
- Na krem z mascarpone:
- 400ml śmietany kremówki
- 500g serka mascarpone
- 3 łyżeczki cukru pudru
- Na krem maślany:
- 200g masła
- 6 łyżek cukru pudru
- Na masę cukrową:
- 4 łyżeczki żelatyny
- 70 ml zimnej wody
- 3 łyżeczki Planty
- 100g glukozy
- ~800g cukru pudru
- barwniki w proszku
- Ponadto ¼ tabliczki białej czekolady
Tort tęczowy – jak zrobić?
-
1.
Przygotowanie biszkoptu:Białka ubij na sztywno, dodaj partiami cukier. Nie przerywając miksowania dodaj pojedynczo żółtka a następnie odrobinę barwnika (na czubku noża). Delikatnie wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i połącz składniki. Ciasto wylej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 20 minut w temperaturze 170 stopni. Ostudzić. W ten sposób upiec po kolei wszystkie biszkopty. Kiedy jeden biszkopt się piecze miksujemy składniki na kolejny i wkładamy do drugiej formy. Wyjmujemy z piekarnika upieczony biszkopt i zamieniamy go kolejnym do upieczenia. Jeśli dysponujemy piekarnikiem dwukomorowym możemy piec dwa biszkopty równocześnie.
-
2.
Przygotowanie kremu z mascarpone:Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dokładamy małymi partiami serek mascarpone. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Blaty biszkoptowe układamy według pożądanej kolejności przekładając je niewielką ilością kremu z mascarpone. Na ostatni blat nie nakładamy kremu z mascarpone!
-
3.
Przygotowanie kremu maślanego:Masło ubijamy na puszystą masę z dodatkiem cukru pudru. Możemy również dodać dwie krople ulubionego aromatu. Kremem maślanym smarujemy wierzch i boki tortu. Tort chłodzimy w lodówce przez minimum 2h aby był bardziej stabilny przed nakładaniem masy cukrowej.
-
4.
Przygotowanie masy cukrowej:4 łyżeczki żelatyny zalać 70 ml zimnej wody. Odstawić na ok. 5 min. Umieścić żelatynę w kąpieli wodnej i uważnie obserwować aż zacznie się rozpuszczać. Dodać glukozę i 3 łyżki Planty. Zanim tłuszcz się całkowicie rozpuści zdjąć z ognia. Dodawać stopniowo cukier puder aż masa będzie plastyczna. Rozwałkować cienko duży płat o szerokości ciasta + 2x jego wysokość + minimum 5cm. Pozostałą po obłożeniu masę rozpuszczamy ponownie w kąpieli wodnej z niewielką ilością Planty. Gdy masa będzie półpłynna dodajemy wybrany barwnik. Masę chłodzimy i dodajemy tyle cukru pudru, aby ponownie uzyskać konsystencję plasteliny. Masę rozwałkowujemy i wycinamy lub wykrawamy dowolne napisy czy ozdoby. Ozdoby przyklejamy do tortu za pomocą rozpuszczonej białej czekolady.
Tort Tęczowy – dodatkowe informacje
Nigdy nie nakładamy masy cukrowej na krem na bazie śmietany, gdyż roztapia ona masę cukrową.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: TORT SZPINAKOWY Z MASCARPONE I GRANATEM
Następny przepis: Tort Tiramisu z truskawkami