Tort Tęczowy

Tort Tęczowy

Tort Tęczowy stanowi idealną, kreatywną propozycję dla małych i dużych łasuchów. To prawdziwe arcydzieło kulinarne, które zauroczy swoją niecodzienną kolorystyką każdego gościa na przyjęciu. Kolorowy biszkopt na tort to świetny pomysł, by dodać odrobinę magii do każdej uroczystości, zwłaszcza dla dzieci. Ten kolorowy tort wyróżnia się na tle innych deserów, zachwycając nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Jeśli zastanawiałeś się kiedyś, jak zrobić kolorowy biszkopt, to ten przepis na tort tęczowy z pewnością będzie dla Ciebie doskonałym wyzwaniem. Wystarczy kilka kropel barwnika, by stworzyć prawdziwą tęczę smaków.

Składniki:

  • (na tortownicę 26cm)
  • Na jeden biszkopt (x6):
  • 3 jajka
  • nieco mniej niż 1/2 szklanka cukru
  • 1/2 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • barwnik w proszku
  • Na krem z mascarpone:
  • 400ml śmietany kremówki
  • 500g serka mascarpone
  • 3 łyżeczki cukru pudru
  • Na krem maślany:
  • 200g masła
  • 6 łyżek cukru pudru
  • Na masę cukrową:
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 70 ml zimnej wody
  • 3 łyżeczki Planty
  • 100g glukozy
  • ~800g cukru pudru
  • barwniki w proszku
  • Ponadto ¼ tabliczki białej czekolady

Tort tęczowy – jak zrobić?

  1. 1.
    Przygotowanie biszkoptu:

    Białka ubij na sztywno, dodaj partiami cukier. Nie przerywając miksowania dodaj pojedynczo żółtka a następnie odrobinę barwnika (na czubku noża). Delikatnie wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i połącz składniki. Ciasto wylej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 20 minut w temperaturze 170 stopni. Ostudzić. W ten sposób upiec po kolei wszystkie biszkopty. Kiedy jeden biszkopt się piecze miksujemy składniki na kolejny i wkładamy do drugiej formy. Wyjmujemy z piekarnika upieczony biszkopt i zamieniamy go kolejnym do upieczenia. Jeśli dysponujemy piekarnikiem dwukomorowym możemy piec dwa biszkopty równocześnie.

  2. 2.
    Przygotowanie kremu z mascarpone:

    Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dokładamy małymi partiami serek mascarpone. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Blaty biszkoptowe układamy według pożądanej kolejności przekładając je niewielką ilością kremu z mascarpone. Na ostatni blat nie nakładamy kremu z mascarpone!

  3. 3.
    Przygotowanie kremu maślanego:

    Masło ubijamy na puszystą masę z dodatkiem cukru pudru. Możemy również dodać dwie krople ulubionego aromatu. Kremem maślanym smarujemy wierzch i boki tortu. Tort chłodzimy w lodówce przez minimum 2h aby był bardziej stabilny przed nakładaniem masy cukrowej.

  4. 4.
    Przygotowanie masy cukrowej:

    4 łyżeczki żelatyny zalać 70 ml zimnej wody. Odstawić na ok. 5 min. Umieścić żelatynę w kąpieli wodnej i uważnie obserwować aż zacznie się rozpuszczać. Dodać glukozę i 3 łyżki Planty. Zanim tłuszcz się całkowicie rozpuści zdjąć z ognia. Dodawać stopniowo cukier puder aż masa będzie plastyczna. Rozwałkować cienko duży płat o szerokości ciasta + 2x jego wysokość + minimum 5cm. Pozostałą po obłożeniu masę rozpuszczamy ponownie w kąpieli wodnej z niewielką ilością Planty. Gdy masa będzie półpłynna dodajemy wybrany barwnik. Masę chłodzimy i dodajemy tyle cukru pudru, aby ponownie uzyskać konsystencję plasteliny. Masę rozwałkowujemy i wycinamy lub wykrawamy dowolne napisy czy ozdoby. Ozdoby przyklejamy do tortu za pomocą rozpuszczonej białej czekolady.

Tort Tęczowy – dodatkowe informacje

Nigdy nie nakładamy masy cukrowej na krem na bazie śmietany, gdyż roztapia ona masę cukrową.

Tagi


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: TORT SZPINAKOWY Z MASCARPONE I GRANATEM
Następny przepis: Tort Tiramisu z truskawkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode