Tort śmietanowo-karmelowy
Tort śmietankowo-karmelowy to prawdziwa uczta dla podniebienia każdego wielbiciela słodkości. Ta wyjątkowa kompozycja smaków, z jednej strony łagodnej i kremowej dzięki zastosowaniu śmietanki, a z drugiej intensywnie słodkiej i aromatycznej dzięki karmelowi, tworzy prawdziwie niebiańskie doznania kulinarne. Ta wspaniała mieszanka smaków łączy w sobie nie tylko elegancję, ale przede wszystkim rewelacyjny smak, którym można zaskoczyć i uszczęśliwić swoich bliskich. Tort śmietankowo-karmelowy to niezwykle apetyczna i efektowna propozycja na różnego typu uroczystości, której trudno się oprzeć.
admin
Składniki:
- Biszkopt:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 0,5 szklanki mąki tortowej
- 1 paczka małego proszku do pieczenia
- Krem:
- 1 litr śmietany 36%
- 4 zagęstniki do śmietany
- 1 cukier waniliowy
- Puszka karmelu
- ozdoby do przystrojenia tortu (czekolada, kolorowe żelki, posypki, itp.)
Tort śmietanowo-karmelowy – jak zrobić?
- Jajka rozbić, białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, następnie żółtka. Po żółtkach dodajemy mąkę i mąkę ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko starannie wymieszać na jednolitą masę i wylać na blasze. Piec w temp.150 stopni ok.30 min. Wystudzić po upieczeniu.
- Śmietanę ubić na sztywno wraz z zagęstnikami, następnie dodać cukier waniliowy.
- Upieczony biszkopt przekroić na pół i przekładać śmietaną i karmelem na przemian, biszkopt->karmel-> śmietana-> biszkopt->karmel-> śmietana.
- Z biszkoptu można wyciąć np. statek lub postać z bajki lub po prostu zrobić tort w kształcie prostokąta.
- Wierzch tortu udekorować śmietaną i żelkami lub czekoladą lub innymi kolorowymi ozdobami według uznania.
Tort śmietanowo-karmelowy – dodatkowe informacje
Biszkopt można skropić czarną herbatą, wtedy nie będzie za suchy, a śmietana i karmel będzie lepiej trzymać się ciasta.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Tort śmietanowo-czekoladowy
Następny przepis: Tort śmietanowo - orzechowy