Tort śmietanowo-karmelowy

Tort śmietanowo-karmelowy

Tort śmietankowo-karmelowy to prawdziwa uczta dla podniebienia każdego wielbiciela słodkości. Ta wyjątkowa kompozycja smaków, z jednej strony łagodnej i kremowej dzięki zastosowaniu śmietanki, a z drugiej intensywnie słodkiej i aromatycznej dzięki karmelowi, tworzy prawdziwie niebiańskie doznania kulinarne. Ta wspaniała mieszanka smaków łączy w sobie nie tylko elegancję, ale przede wszystkim rewelacyjny smak, którym można zaskoczyć i uszczęśliwić swoich bliskich. Tort śmietankowo-karmelowy to niezwykle apetyczna i efektowna propozycja na różnego typu uroczystości, której trudno się oprzeć.

Składniki:

  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 0,5 szklanki mąki tortowej
  • 1 paczka małego proszku do pieczenia
  • Krem:
  • 1 litr śmietany 36%
  • 4 zagęstniki do śmietany
  • 1 cukier waniliowy
  • Puszka karmelu
  • ozdoby do przystrojenia tortu (czekolada, kolorowe żelki, posypki, itp.)

Tort śmietanowo-karmelowy – jak zrobić?

  1. Jajka rozbić, białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, następnie żółtka. Po żółtkach dodajemy mąkę i mąkę ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko starannie wymieszać na jednolitą masę i wylać na blasze. Piec w temp.150 stopni ok.30 min. Wystudzić po upieczeniu.
  2. Śmietanę ubić na sztywno wraz z zagęstnikami, następnie dodać cukier waniliowy.
  3. Upieczony biszkopt przekroić na pół i przekładać śmietaną i karmelem na przemian, biszkopt->karmel-> śmietana-> biszkopt->karmel-> śmietana.
  4. Z biszkoptu można wyciąć np. statek lub postać z bajki lub po prostu zrobić tort w kształcie prostokąta.
  5. Wierzch tortu udekorować śmietaną i żelkami lub czekoladą lub innymi kolorowymi ozdobami według uznania.

Tort śmietanowo-karmelowy – dodatkowe informacje

Biszkopt można skropić czarną herbatą, wtedy nie będzie za suchy, a śmietana i karmel będzie lepiej trzymać się ciasta.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tort śmietanowo-czekoladowy
Następny przepis: Tort śmietanowo - orzechowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode