Tort śmietanowo-czekoladowy
Składniki:
- Biszkopt:
- 5 jaj
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Masa śmietanowa i czekoladowa:
- 750 ml zimnej śmietanki 36%
- 250g serka mascarpone
- 70g czekolady gorzkiej
- 3/4 szklanki cukru pudru
- Dekoracja:
- 100g białej czekolady
- 100g płatków migdałów
- Poncz:
- 3/4 szklanki wody
- 1/2 cytryny
- 3 łyżeczki cukru waniliowego
Tort śmietanowo-czekoladowy – jak zrobić?
-
1.
Biszkopt:Mąki przesiewamy razem i mieszamy z proszkiem do pieczeni. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec stopniowo dodajemy cukier. Następnie dalej ubijając dodajemy stopniowo po jednym żółtku. Na koniec stopniowo powoli wsypujemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i mieszamy drewnianą łyżką, aż do połączenia składników. Powstałe ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 24cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 35 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Po całkowitym ostygnięciu ciasta, kroimy na 3 blaty.
-
2.
Masa śmietanowa i czekoladowa:Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do ostygnięcia (ale musi pozostać płynna). Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier puder. Do ubitej śmietany dodajemy mascarpone i znowu ubijamy, aż się składniki połączą. Odkładamy połowę kremu i wstawiamy do lodówki. Do drugiej połowy dolewamy roztopioną, przestudzoną czekoladę i krótko miksujemy, aż się połączy z kremem.
-
3.
Dekoracja:Czekoladę białą rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie rozsmarowujemy cienko na papierze do pieczenia (najlepiej na kształt kwadratu lub prostokąta). Zostawiamy do wystygnięcia, gdy już będzie w miarę twarde kroimy na prostokąty odpowiedniej długości. Migdały wysypujemy na suchą patelnię i delikatnie je prażymy.
-
4.
Wykonanie tortu:Dolny blat biszkoptu wykładamy na paterę, nasączamy ponczem. Smarujemy kremem śmietankowym i przykrywamy środkowym blatem, który również nasączamy i smarujemy czekoladowym kremem, przykrywamy ostatnim blatem i nasączamy go. Boki i górę smarujemy jasnym kremem. Do dekoracji powinno nam zostać troszkę mniej niż 1/3 białego kremu. Do boków tortu przykładamy płaty białej czekolady w równych odstępach. Następnie, górę jak i miejsce między czekoladą obsypujemy prażonymi migdałami. Na samą górę ścieramy na drobnej tarce jedną kostkę gorzkiej czekolady.
słowa kluczowe: masa śmietanowo-czekoladowa, masa śmietanowa czekoladowa
Tort śmietanowo-czekoladowy – dodatkowe informacje
Ilość cukru pudru do kremu można zmniejszyć, jeżeli chcemy, żeby masa była mniej słodka.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: tort śmietankowy na 50 urodziny
Następny przepis: Tort śmietanowo-karmelowy