Tort śmietanowo-czekoladowy

Tort śmietanowo-czekoladowy

Tort śmietanowo-czekoladowy to idealna propozycja dla prawdziwych smakoszy. To połączenie aksamitnej masy śmietanowo-czekoladowej, która otacza delikatne ciasto, stwarza prawdziwe urzeczenie dla kubków smakowych. Każdy kęs dostarcza smaku kremowej czekolady, jednocześnie przełamanej lekkością śmietanki. To nie tylko przysmak, ale także efektowny element na każdym przyjęciu. Dawka czekoladowego błogostanu, jaki dostarczy ten tort, jest nie do przecenienia. Zapewni ci nie tylko słodką ucztę, ale także chwilę prawdziwej czekoladowej rozkoszy. Zaskocz swoich gości i podaj tort śmietanowo-czekoladowy na deser, a z pewnością przyniesie to zachwyty i uśmiechy na twarzach bliskich Ci osób.

Składniki:

  • Biszkopt:
  • 5 jaj
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa śmietanowa i czekoladowa:
  • 750 ml zimnej śmietanki 36%
  • 250g serka mascarpone
  • 70g czekolady gorzkiej
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • Dekoracja:
  • 100g białej czekolady
  • 100g płatków migdałów
  • Poncz:
  • 3/4 szklanki wody
  • 1/2 cytryny
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego

Tort śmietanowo-czekoladowy – jak zrobić?

  1. 1.
    Biszkopt:

    Mąki przesiewamy razem i mieszamy z proszkiem do pieczeni. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec stopniowo dodajemy cukier. Następnie dalej ubijając dodajemy stopniowo po jednym żółtku. Na koniec stopniowo powoli wsypujemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i mieszamy drewnianą łyżką, aż do połączenia składników. Powstałe ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 24cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 35 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Po całkowitym ostygnięciu ciasta, kroimy na 3 blaty.

  2. 2.
    Masa śmietanowa i czekoladowa:

    Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do ostygnięcia (ale musi pozostać płynna). Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier puder. Do ubitej śmietany dodajemy mascarpone i znowu ubijamy, aż się składniki połączą. Odkładamy połowę kremu i wstawiamy do lodówki. Do drugiej połowy dolewamy roztopioną, przestudzoną czekoladę i krótko miksujemy, aż się połączy z kremem.

  3. 3.
    Dekoracja:

    Czekoladę białą rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie rozsmarowujemy cienko na papierze do pieczenia (najlepiej na kształt kwadratu lub prostokąta). Zostawiamy do wystygnięcia, gdy już będzie w miarę twarde kroimy na prostokąty odpowiedniej długości. Migdały wysypujemy na suchą patelnię i delikatnie je prażymy.

  4. 4.
    Wykonanie tortu:

    Dolny blat biszkoptu wykładamy na paterę, nasączamy ponczem. Smarujemy kremem śmietankowym i przykrywamy środkowym blatem, który również nasączamy i smarujemy czekoladowym kremem, przykrywamy ostatnim blatem i nasączamy go. Boki i górę smarujemy jasnym kremem. Do dekoracji powinno nam zostać troszkę mniej niż 1/3 białego kremu. Do boków tortu przykładamy płaty białej czekolady w równych odstępach. Następnie, górę jak i miejsce między czekoladą obsypujemy prażonymi migdałami. Na samą górę ścieramy na drobnej tarce jedną kostkę gorzkiej czekolady.

słowa kluczowe: masa śmietanowo-czekoladowa, masa śmietanowa czekoladowa

Tort śmietanowo-czekoladowy – dodatkowe informacje

Ilość cukru pudru do kremu można zmniejszyć, jeżeli chcemy, żeby masa była mniej słodka.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: tort śmietankowy na 50 urodziny
Następny przepis: Tort śmietanowo-karmelowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode