tort śmietankowy z serkem mascarpone i tort ajerkoniakowo - śmietankowy

tort śmietankowy z serkem mascarpone i tort ajerkoniakowo – śmietankowy

Każdy wielbiciel ajerkoniaku oraz miłośnik kremowych deserów znajdzie tutaj coś dla siebie. Przedstawiamy przepis na niezwykle pyszny i elegancki tort śmietankowy z serkiem mascarpone, który zachwyci każdego podniebienia. Ten tort cechuje przede wszystkim wykwintny smak, który zawdzięcza niesamowitej masie ajerkoniakowej z mascarpone. To połączenie sprawia, że tort jest nie tylko smaczny, ale także aromatyczny i delikatny. Idealny na każdą okazję – od urodzin, przez spotkania rodzinne, aż po ważne eventy. Czy jesteś gotowy, aby zaskoczyć swoich bliskich niezwykłym kulinarnym dziełem? Zróbmy to razem!

Składniki:

  • 10 jajek
  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 2/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1,5 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 2 paczki kremu ajerkoniakowego
  • +100 ml adwokatu
  • 400 ml mleka
  • 1 litr kremówki 30%
  • 4 śmietan fixy
  • 500 gram serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 dżemy wiśniowe
  • dekoracje
  • puszka brzoskwiń
  • 400

Tort śmietankowy z serkem mascarpone i tort ajerkoniakowo – śmietankowy – jak zrobić?

  1. 1.
    Białka ubijam z szczyptą soli na sztywno, dodaję cukier wymieszany z cukrem waniliowym. Dodaję żółtka i mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Powoli wmieszuję do masy białkowej. Ciasto dzielę na 2 części: mniejszą i większą. Wiekszą przekładam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o śr.26 cm, a mniejszą o śr. 24 cm. Pieczemy 30 – 40 min w temp. 170 stopni Celsjusza, aż do suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopty dajemy do wystygnięcia.
  2. 2.
    Krem ajerkoniakowy: do 2 kremów ajerkoniakowych powoli wsypuję 400 ml mleka i miksuję. Gdy krem gęstnieje, powoli dodaję 100 ml adwokatu, ciągle miksując. Krem dajemy do lodówki. Krem śmietankowy z mascarpone: ubijamy śmietanę na sztywno z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodajemy śmietankowy fix. Mascarpone miksujemy z jogurtem naturalnym na puch i delikatnie łączymy z ubitą na sztywno śmietaną.
  3. 3.
    Tort ajerkoniakowy: większy biszkopt dzielimy na 3 blaty. 1 blat nasączamy przegotowaną wodą zmieszaną z sokiem z cytryny oraz cukrem, następnie smarujemy dżemem i nakładamy krem ajerkoniakowy. Nakładamy 2 blat, również go nasączamy i smarujemy dżemem, a następnie nakładamy kolejną warstwę kremu. Nakładamy 3 blat, dokładnie dociskamy brzegi tortu i cały tort smarujemy kremem śmietankowym z mascarpone. Boki tortu obsypujemy kokosem i dekorujemy według uznania.
  4. 4.
    Tort śmietankowy z mascarpone: mniejszy biszkopt dzielimy na 3 blaty. 1 blat nasączamy sokiem z brzoskwiń, smarujemy dżemem. Nakładamy krem śmietankowy z mascarpone na krem, a na to pokrojone i osączone brzoskwinie. Powtarzamy czynności z pierwszym blatem. Nakładamy 3 blat, dokładnie dociskamy i formujemy tort. Cały tort smarujemy kremem śmietankowym z mascarpone, boki obsypujemy kokosem i dekorujemy według własnego uznania.
  5. 5.
    Miał to być tort piętrowy, ale córka zdecydowała, że mają zostać takie, jak są.

Słowa kluczowe: masa ajerkoniakowa z mascarpone

xxxx – dodatkowe informacje

kokos można podsmażyć na złoty kolor;)))


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tortilki z wędzoną palią
Następny przepis: Tosty

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode