tort śmietankowy z serkem mascarpone i tort ajerkoniakowo – śmietankowy
Każdy wielbiciel ajerkoniaku oraz miłośnik kremowych deserów znajdzie tutaj coś dla siebie. Przedstawiamy przepis na niezwykle pyszny i elegancki tort śmietankowy z serkiem mascarpone, który zachwyci każdego podniebienia. Ten tort cechuje przede wszystkim wykwintny smak, który zawdzięcza niesamowitej masie ajerkoniakowej z mascarpone. To połączenie sprawia, że tort jest nie tylko smaczny, ale także aromatyczny i delikatny. Idealny na każdą okazję – od urodzin, przez spotkania rodzinne, aż po ważne eventy. Czy jesteś gotowy, aby zaskoczyć swoich bliskich niezwykłym kulinarnym dziełem? Zróbmy to razem!
admin
Składniki:
- 10 jajek
- 1,5 szklanki mąki tortowej
- 2/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1,5 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- 2 paczki kremu ajerkoniakowego
- +100 ml adwokatu
- 400 ml mleka
- 1 litr kremówki 30%
- 4 śmietan fixy
- 500 gram serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 dżemy wiśniowe
- dekoracje
- puszka brzoskwiń
- 400
Tort śmietankowy z serkem mascarpone i tort ajerkoniakowo – śmietankowy – jak zrobić?
-
1.
Białka ubijam z szczyptą soli na sztywno, dodaję cukier wymieszany z cukrem waniliowym. Dodaję żółtka i mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Powoli wmieszuję do masy białkowej. Ciasto dzielę na 2 części: mniejszą i większą. Wiekszą przekładam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o śr.26 cm, a mniejszą o śr. 24 cm. Pieczemy 30 – 40 min w temp. 170 stopni Celsjusza, aż do suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopty dajemy do wystygnięcia. -
2.
Krem ajerkoniakowy: do 2 kremów ajerkoniakowych powoli wsypuję 400 ml mleka i miksuję. Gdy krem gęstnieje, powoli dodaję 100 ml adwokatu, ciągle miksując. Krem dajemy do lodówki. Krem śmietankowy z mascarpone: ubijamy śmietanę na sztywno z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodajemy śmietankowy fix. Mascarpone miksujemy z jogurtem naturalnym na puch i delikatnie łączymy z ubitą na sztywno śmietaną. -
3.
Tort ajerkoniakowy: większy biszkopt dzielimy na 3 blaty. 1 blat nasączamy przegotowaną wodą zmieszaną z sokiem z cytryny oraz cukrem, następnie smarujemy dżemem i nakładamy krem ajerkoniakowy. Nakładamy 2 blat, również go nasączamy i smarujemy dżemem, a następnie nakładamy kolejną warstwę kremu. Nakładamy 3 blat, dokładnie dociskamy brzegi tortu i cały tort smarujemy kremem śmietankowym z mascarpone. Boki tortu obsypujemy kokosem i dekorujemy według uznania. -
4.
Tort śmietankowy z mascarpone: mniejszy biszkopt dzielimy na 3 blaty. 1 blat nasączamy sokiem z brzoskwiń, smarujemy dżemem. Nakładamy krem śmietankowy z mascarpone na krem, a na to pokrojone i osączone brzoskwinie. Powtarzamy czynności z pierwszym blatem. Nakładamy 3 blat, dokładnie dociskamy i formujemy tort. Cały tort smarujemy kremem śmietankowym z mascarpone, boki obsypujemy kokosem i dekorujemy według własnego uznania. -
5.
Miał to być tort piętrowy, ale córka zdecydowała, że mają zostać takie, jak są.
Słowa kluczowe: masa ajerkoniakowa z mascarpone
xxxx – dodatkowe informacje
kokos można podsmażyć na złoty kolor;)))