Tortilki z wędzoną palią

Tortilki z wędzoną palią

Przedstawiamy przepis na wyjątkowo smakowite tortilki z wędzoną palią. Niezwykła kuchnia baskijska, z której wywodzi się oryginalny przepis, kojarzy się przede wszystkim z doświadczaniem nowych, egzotycznych smaków. W naszym przepisie spore znaczenie ma palia – wędzona ryba o intensywnym, morskim smaku, która stanowi źródło wielu cennych składników odżywczych. Połączenie jej z prostotą tortilli stwarza danie zaskakująco proste w wykonaniu, a równocześnie obfitujące w wiele niezwykłych doznań kulinarnych. Zachęcamy do odkrywania smaku palii w nowym, niebanalnym wydaniu. Jeżeli jesteś miłośnikiem kuchni morskiej, z pewnością pokochasz tortilki z wędzoną palią.

Składniki:

  • 20 dag wędzonej pali
  • 4 jajka
  • duża cebula
  • pomidor malinowy
  • 4 ugotowane średnie ziemniaki (mogą być z poprzedniego dnia)
  • pół pęczka szczypiorku
  • sól, pieprz, szczypta cukru

Tortilki z wędzoną palią – jak zrobić?

Sposób przygotowania:
Egzotyczne tortilki z wędzoną palią to danie o niesamowitym smaku. Aby je przygotować, musisz postępować zgodnie z poniższymi krokami:

1. Pokrojoną w kostkę cebulę szkolimy na maśle, oprószając ją dla smaku solą, pieprzem i cukrem. Dodajemy pokrojone w drobną kostkę ziemniaki, a po kilku minutach pomidor. Smażymy razem 5 minut.

2. W misce rozkłócamy 4 jajka. Wkładamy rybę, podsmażone warzywa i posiekany szczypiorek. Mieszamy i doprawiamy solą (delikatnie) oraz pieprzem.

3. Masę przelewamy do formy na mufinki wyłożonej papilotkami. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika (200 st. C) i pieczemy 15-20 minut do zrumienienia. Podajemy ciepłe.

Smacznego!

Linki do zdjęć:
– [Warzywa do tortilli](https://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_thumbnail/uploads/media/recipe_steps/0007/89/warzywa-do-tortilli.jpeg)
– [Masa jajeczna na tortillę](https://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_thumbnail/uploads/media/recipe_steps/0007/89/masa-jajeczna-na-tortille.jpeg)
– [Tortilki w formie](https://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_thumbnail/uploads/media/recipe_steps/0007/89/tortilki-w-formie.jpeg)

Tortilki z wędzoną palią – dodatkowe informacje

Tortilki można też podać na ciepłe śniadanie razem z sałatką z sezonowych warzyw.

Tagi


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tortowe ciasto z wkładką serową
Następny przepis: tort śmietankowy z serkem mascarpone i tort ajerkoniakowo - śmietankowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode