tort śmietankowy na 50 urodziny
Tort śmietankowy na 50 urodziny to doskonały pomysł na słodką niespodziankę dla bliskiej osoby obchodzącej półwiecze. Ten wyjątkowy deser łączy w sobie klasyczną elegancję i wytwórny smak. Wykorzystanie śmietany dodaje mu lekkości, jednocześnie umożliwiając różnorodność dodatków – owoców, czekolady czy orzechów. W zależności od preferencji solenizanta, tort można upiec w wersji czekoladowej, waniliowej czy nawet z nutą alkoholu. Przygotowanie takiego tortu może być miłym wyrazem uznania dla jubilata i z pewnością doda blasku każdej uroczystości. Można go dowolnie ozdobić, np. napisem „50” lub personalizowanym życzeniem.
admin
Składniki:
- 6 biszkoptów
- przepis na jeden biszkopt
- 3 jajka
- poł szkl cukru
- pół szkl. mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- Krem
- 6x śmietana kremówka 300g lub ok 1,5-2 litry kremówki
- śmietan fixy i cukier puder lub galaretki owocowe 3-4szt
- (na pół litra śmietany 1 szt galaretki)
- Dekoracja
- owoce
- np. puszka brzoskwiń
- pomarańcze
- winogrona
- truskawki
- kiwi
- jabłko
- ananas
Tort śmietankowy na 50 urodziny – jak zrobić?
-
1.
biszkopt: Ubijamy białka, gdy będą sztywne dodajemy żółtka i cukier. Gdy masa będzie puszysta i kremowa wsypujemy mąkę i delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na blachę wielkości piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni na złoty kolor. -
2.
na arkuszu papieru wielkości blachy rysujemy sobie szablon jedna kartka – jedna cyfra. Na ostudzone blaty nakładamy (po 3 sztuki) szablon z papieru i wycinamy z ciasta cyfry. Resztki ciasta z wyciętych cyfr odkładamy. Ja z nich zrobiłam bajaderkę. -
3.
śmietanę ubijamy razem z fixem. Na koniec dodajemy cukier puder. Jeśli robimy wersję z galaretką, do ubitej śmietany dodajemy przestygniętą galaretkę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody. -
4.
Najpierw bierzemy 3 blaty pierwszej cyfry i przekładamy śmietaną. Ostatnią warstwę śmietany robimy cieńszą, a resztą masy obsmarowujemy boki tortu i na górze w odstępach około 2 cm robimy rozetki. To samo powtarzamy przy drugiej cyfrze.Napisałam 6 razy „śmietana po 300g”, ponieważ ja ubijałam każdą z osobna, a jedna porcja była jedną warstwą śmietany na torcie. W ten sposób warstwy wychodzą równe i jest to duże ułatwienie przy składaniu tortu. Oba torty schładzamy w lodówce.
-
5.
dekorację owocową komponujemy według uznania. Ważne jest, aby dekoracje położyć jak najpóźniej na torcie, by owoce nie obeschły lub pociemniały. Ja osobiście układam owoce na maksymalnie pół dnia przed imprezą 🙂 Smacznego!
Porady – dodatkowe informacje
Z takiego tortu na 50 urodziny wychodzi około 30-40 porcji. Warto dodać stabilizator śmietany o dowolnym smaku, który można łatwo znaleźć na allegro. Stabilizatory nadają smakowity owocowy aromat, jednocześnie zachowując idealną konsystencję śmietany. Zmień dodatkową treść nagłówka h2 na „Porady – dodatkowe informacje”.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Tort śmietankowo-pomarańczowy
Następny przepis: TORT ŚMIETANOWO-CZEKOLADOWY