tort śmietankowy na 50 urodziny

tort śmietankowy na 50 urodziny

Tort śmietankowy na 50 urodziny to doskonały pomysł na słodką niespodziankę dla bliskiej osoby obchodzącej półwiecze. Ten wyjątkowy deser łączy w sobie klasyczną elegancję i wytwórny smak. Wykorzystanie śmietany dodaje mu lekkości, jednocześnie umożliwiając różnorodność dodatków – owoców, czekolady czy orzechów. W zależności od preferencji solenizanta, tort można upiec w wersji czekoladowej, waniliowej czy nawet z nutą alkoholu. Przygotowanie takiego tortu może być miłym wyrazem uznania dla jubilata i z pewnością doda blasku każdej uroczystości. Można go dowolnie ozdobić, np. napisem „50” lub personalizowanym życzeniem.

Składniki:

  • 6 biszkoptów
  • przepis na jeden biszkopt
  • 3 jajka
  • poł szkl cukru
  • pół szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • Krem
  • 6x śmietana kremówka 300g lub ok 1,5-2 litry kremówki
  • śmietan fixy i cukier puder lub galaretki owocowe 3-4szt
  • (na pół litra śmietany 1 szt galaretki)
  • Dekoracja
  • owoce
  • np. puszka brzoskwiń
  • pomarańcze
  • winogrona
  • truskawki
  • kiwi
  • jabłko
  • ananas

Tort śmietankowy na 50 urodziny – jak zrobić?

  1. 1.
    biszkopt: Ubijamy białka, gdy będą sztywne dodajemy żółtka i cukier. Gdy masa będzie puszysta i kremowa wsypujemy mąkę i delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na blachę wielkości piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni na złoty kolor.
  2. 2.
    na arkuszu papieru wielkości blachy rysujemy sobie szablon jedna kartka – jedna cyfra. Na ostudzone blaty nakładamy (po 3 sztuki) szablon z papieru i wycinamy z ciasta cyfry. Resztki ciasta z wyciętych cyfr odkładamy. Ja z nich zrobiłam bajaderkę.
  3. 3.
    śmietanę ubijamy razem z fixem. Na koniec dodajemy cukier puder. Jeśli robimy wersję z galaretką, do ubitej śmietany dodajemy przestygniętą galaretkę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody.
  4. 4.
    Najpierw bierzemy 3 blaty pierwszej cyfry i przekładamy śmietaną. Ostatnią warstwę śmietany robimy cieńszą, a resztą masy obsmarowujemy boki tortu i na górze w odstępach około 2 cm robimy rozetki. To samo powtarzamy przy drugiej cyfrze.

    Napisałam 6 razy „śmietana po 300g”, ponieważ ja ubijałam każdą z osobna, a jedna porcja była jedną warstwą śmietany na torcie. W ten sposób warstwy wychodzą równe i jest to duże ułatwienie przy składaniu tortu. Oba torty schładzamy w lodówce.

  5. 5.
    dekorację owocową komponujemy według uznania. Ważne jest, aby dekoracje położyć jak najpóźniej na torcie, by owoce nie obeschły lub pociemniały. Ja osobiście układam owoce na maksymalnie pół dnia przed imprezą 🙂 Smacznego!

Porady – dodatkowe informacje

Z takiego tortu na 50 urodziny wychodzi około 30-40 porcji. Warto dodać stabilizator śmietany o dowolnym smaku, który można łatwo znaleźć na allegro. Stabilizatory nadają smakowity owocowy aromat, jednocześnie zachowując idealną konsystencję śmietany. Zmień dodatkową treść nagłówka h2 na „Porady – dodatkowe informacje”.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tort śmietankowo-pomarańczowy
Następny przepis: TORT ŚMIETANOWO-CZEKOLADOWY

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode