TORT ŚMIETANOWO-CZEKOLADOWY
Czy jest coś lepszego niż tort czekoladowy? Możemy dodać do niego krem śmietanowy. Dzisiejszy przepis zabierze nas na kulinarną wyprawę, podczas której stworzymy pyszne połączenie tych dwóch składników. Przedstawiamy przepis na tort śmietanowo-czekoladowy. Słodkie, kremowe i delikatnie mrożone, stanie się ulubionym deserem na każde spotkanie z rodziną czy przyjaciółmi. Idealne połączenie czekolady z lekką pianką śmietanową tworzy prawdziwie niebiański smak. To prawdziwa gratka dla każdego miłośnika ciast i słodkości. Czekolada i śmietana – klasyczne, ale zawsze doskonałe połączenie.
admin
Składniki:
- Biszkopt: 8 jajek, szklanka cukru, 7 łyżek mąki tortowej, łyżeczka proszku do pieczenia.
- Krem 1: śmietana kremówka 36% – 0.5l, cukier wanilinowy lub ekstrakt waniliowy.
- Krem 2: śmietana kremówka 36% – 0.5l, tabliczka czekolady mlecznej lub gorzkiej, cukier wanilinowy lub ekstrakt.
- Dodatkowo: wiórki czekoladowe, princessa czekoladowa lub inny czekoladowy wafelek.
- Dekoracja: polewa czekoladowa (2 szt. czekolady, 1/4 szkl. mleka), pokruszone czekoladowe ciastka, kinder bueno, wafelki czekoladowe.
- Złota wstążka 🙂
Tort śmietanowo-czekoladowy – jak zrobić?
-
1.
Białka oddziel od żółtek,ubij na sztywną pianę,dodaj resztę składników.Następnie dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia,delikatnie połącz składniki.Nagrzej piekarnik do 180C i piecz 30 min. Wyciągnij,przestudż i przekroj na 3 blaty - KREM 1: ubij śmietanę na sztywno,dodaj cukier wanilinowy-odstaw do lodówki
- KREM 2: ubij śmietanę na sztywno ,rozpuść w kapieli wodnej czekoladę,ostudż i następnie dodaj do śmietany i wymieszaj-odstaw do lodówki
- PRZEKŁADANIE: pierwszy blat ,wyłóż 1/2 śmietany,posyp wiórkami czekoladowymi i wafelkami czekoladowymi.Następnie połóz kolejny blat tym razem czekoladowy krem.Posyp wiórkami czekoladowymi,i wafelkami.Z trzecim blatem i śmietaną pozostałą z pierwszej częśći zrób to samo.
- Pozostałą śmietaną obłóż tort.Może być naprawdę niewielka ilość,ponieważ tort będzie polany czekoladą:)
- Odłóż tort na 1.5 h do lodówki do chłodzenia.W tym czasie przygotuj polewę.W kąpieli wodnej rozpuść czekolady ,dolej mleko,delikatnie mieszaj do całkowitego rozpuszczenia :)ostudz 🙂
- DEKOROWANIE: Tort oblej w całości czekoladą,poczekaj chwile aż czekolada zacznie tężeć.Możesz dać do lodówki,żeby było szybciej.
- następnie pokruszonymi ciastkami obsyp tort.Udekoruj górę tortu czekoladkami,wafelkami itd
- Następnie przewiąż tort złotą wstążką.Gotowe.SMACZNEGO 😉
TORT ŚMIETANOWO-CZEKOLADOWY – dodatkowe informacje
Dla pogłębienia smaku,do śmietany możemy dodać czekoladę wcześniej rozpuszczoną w kąpieli wodnej 🙂
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: tort śmietankowy na 50 urodziny
Następny przepis: Tort śmietanowo-karmelowy