Tort śmietankowo-pomarańczowy
Zapraszamy do odkrycia słodkiego, cytrusowego smaku tortu śmietankowo-pomarańczowego. To wspaniała kompozycja delikatnego biszkoptu, lekkiego kremu śmietankowego i soczystych pomarańczy. Tort jest nie tylko wyjątkowo smaczny, ale i efektownie wygląda, co czyni go idealnym ciastem na różnego rodzaju uroczystości i świętowane okazje. Wyróżnia się delikatnością i subtelnym aromatem. Połączenie dwóch tak różnych smaków sprawia, że tort śmietankowo-pomarańczowy jest orzeźwiający, a zarazem niezwykle kremowy. Jego receptura wprowadzi niesamowitą różnorodność do naszych domowych wypieków.
admin
Składniki:
- Ciasto:
- 3 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 3 łyżki ciepłej wody
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Dodatki:
- śmietana 30%
- 1 pomarańcza
- dżem pomarańczowy
- kieliszek wódki (może być likier pomarańczowy)
Tort śmietankowo-pomarańczowy – jak zrobić?
-
1.
Ciasto:
3 białka ubić na sztywną pianę, dodawać kolejno mieszając: cukier, żółtka, ciepłą wodę (nie musi być przegotowana), mąkę, proszek do pieczenia. Wlać do tortownicy, piec w 200°C około 30 minut. -
2.
Pomarańczę umyć, sparzyć i odkroić 2-3 plastry do dekoracji. Resztę obrać ze skórki, pokroić w małą kostkę. Śmietanę ubić. -
3.
Ostudzone ciasto przekroić na 3 części. Warstwowo: ciasto smarować pędzelkiem wódką, dżemem pomarańczowym, śmietaną, układać kawałki pomarańczy, krążek ciasta i tak na zmianę. Udekorować z wierzchu śmietaną i plasterkami pomarańczy. Smacznego.
Tort śmietankowo-pomarańczowy – dodatkowe informacje
Można dodać inne zakupione dekoracje.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Tort smerfy o smaku czarnej porzeczki
Następny przepis: tort śmietankowy na 50 urodziny