Tort śmietankowo-pomarańczowy

Tort śmietankowo-pomarańczowy

Zapraszamy do odkrycia słodkiego, cytrusowego smaku tortu śmietankowo-pomarańczowego. To wspaniała kompozycja delikatnego biszkoptu, lekkiego kremu śmietankowego i soczystych pomarańczy. Tort jest nie tylko wyjątkowo smaczny, ale i efektownie wygląda, co czyni go idealnym ciastem na różnego rodzaju uroczystości i świętowane okazje. Wyróżnia się delikatnością i subtelnym aromatem. Połączenie dwóch tak różnych smaków sprawia, że tort śmietankowo-pomarańczowy jest orzeźwiający, a zarazem niezwykle kremowy. Jego receptura wprowadzi niesamowitą różnorodność do naszych domowych wypieków.

Składniki:

  • Ciasto:
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżki ciepłej wody
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Dodatki:
  • śmietana 30%
  • 1 pomarańcza
  • dżem pomarańczowy
  • kieliszek wódki (może być likier pomarańczowy)

Tort śmietankowo-pomarańczowy – jak zrobić?

  1. 1.
    Ciasto:
    3 białka ubić na sztywną pianę, dodawać kolejno mieszając: cukier, żółtka, ciepłą wodę (nie musi być przegotowana), mąkę, proszek do pieczenia. Wlać do tortownicy, piec w 200°C około 30 minut.
  2. 2.
    Pomarańczę umyć, sparzyć i odkroić 2-3 plastry do dekoracji. Resztę obrać ze skórki, pokroić w małą kostkę. Śmietanę ubić.
  3. 3.
    Ostudzone ciasto przekroić na 3 części. Warstwowo: ciasto smarować pędzelkiem wódką, dżemem pomarańczowym, śmietaną, układać kawałki pomarańczy, krążek ciasta i tak na zmianę. Udekorować z wierzchu śmietaną i plasterkami pomarańczy. Smacznego.

Tort śmietankowo-pomarańczowy – dodatkowe informacje

Można dodać inne zakupione dekoracje.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tort smerfy o smaku czarnej porzeczki
Następny przepis: tort śmietankowy na 50 urodziny

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode