Tort smerfy o smaku czarnej porzeczki
Przygotuj łączenie klasycznych smaków z dziecięcymi wspomnieniami z Tortem Smerfy o smaku czarnej porzeczki. Doskonałe połączenie słodko-kwasowej czarnej porzeczki z aksamitnym kremem to gwarancja smakowitego i przyciągającego oko deseru. Aktualizacja tradycyjnego tortu gwarantuje nie tylko oryginalny smak, ale również unikalny wygląd, który spodoba się zarówno młodszym, jak i starszym fanom Smerfów. Pozwól sobie zanurzyć w świecie bajek i doświadczyć przyjemności z naszym tortem smerfowym. Zaskocz swoich gości niepowtarzalnym deserem i daj im powód do uśmiechu!
admin
Składniki:
- 3 biszkopty z 4 jaj
- przepis na 1 biszkopt:
- 4 jajka
- cukier około 0,5 szklanki
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżka mąki ziemniaczanej
- proszek do pieczenia około 1 łyżeczki
- szczypta soli
- Krem budyniowy:
- Składniki:
- 4 szklanki mleka
- 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
- 6 łyżek mąki pszennej
- 8 łyżek cukru
- 500 g miękkiej margaryny lub masła
- owoce lub dżem do tortu
- masa cukrowa około 1,5 kg:
- Ja używam kupnej już gotowej, ale podam przepis na masę którą kiedyś sama robiłam:
- proporcje trzeba podwoić.
- 800 g cukru pudru
- 100 g glukozy
- 4 łyżeczki żelatyny
- kilka kropli aromatu migdałowego
- 70 ml wody oraz sitko.
- barwniki spożywcze
- tortownica 28cm
Tort smerfy o smaku czarnej porzeczki – jak zrobić?
- 1.Biszkopt:
– żółtka oddziel od białek i ubij białka na sztywną pianę.
– Do ubitej piany dodaj cukier a następnie żółtka i miksuj do uzyskania gładkiej masy. Mąki z proszkiem przesiej przez sitko i delikatnie wymieszaj łyżką.
– Wyłóż na blachę wyłożoną papierem i upiecz w 160 st.C około 30 min.
– Tak przygotowane 3 biszkopty ostudź.
- 2.Budyń na krem: W 1 szklance mleka mieszam mąkę z budyniem. Resztę mleka gotuję z cukrem. Do gotującego się mleka wlewam mieszankę i gotuję budyń cały czas mieszając aby budyń się nie przypalił.
Pozostaw do wystudzenia.
- 3.Po przygotowanym budyniu dodaj stopniowo po łyżce do miękkiego tłuszczu.
- 4.Następnie posmaruj każdy blat biszkoptu kremem i posmaruj dżemem porzeczkowym lub dowolnym smakiem. Tak posmarowany biszkopt wstaw przynajmniej na godzinę do lodówki przed nałożeniem masy cukrowej.
- 5.Masa Cukrowa: Żelatynę zaleje wodą i pozwól jej namoknąć. W czasie kiedy żelatyna się moczy, przesieję cukier puder, rozdzielając go na dwie części. Do namoczonej żelatyny dodaj glukozę i dokładnie wymieszaj. Żelatyna musi się całkowicie rozpuścić. W razie potrzeby, lekko podgrzej mieszaninę, ale nie gotuj. Jeszcze ciepłą, rozpuszczoną żelatynę z glukozą wlej do jednej części cukru pudru i zacznij mieszać łyżką. Dosypuj sukcesywnie drugą część cukru pudru. Gdy masa wchłonie wystarczającą ilość cukru i stanie się elastyczna, można dodać barwniki. Wyrabiaj masę jak plastelinę, jak za mocno nam masa stwardnieje wsadź na kilka sekund do mikrofali i ugniataj ponownie.
- 6.Po schłodzeniu biszkoptów rozwałkuj masę cukrową.
- 7.Obłóż nią tort, ścinając nadmiar masy.
- 8.Wykonaj dowolną dekorację barwiąc masę cukrową na tort.
- 9.Udekoruj tort.
Słowa kluczowe: cda.pl smerfy, smerfy cda.pl, smerfy 2 cda pl, tort smerfowy, smerfy cda pl, smerfy 3 cda
Tort smerfy o smaku czarnej porzeczki – dodatkowe informacje
Nigdy nie nakładaj masy na bitą śmietanę ponieważ masa się rozpuści.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Tort śmietankowo-truskawkowy
Następny przepis: Tort śmietankowo-pomarańczowy