Tort smerfy o smaku czarnej porzeczki

Tort smerfy o smaku czarnej porzeczki

Przygotuj łączenie klasycznych smaków z dziecięcymi wspomnieniami z Tortem Smerfy o smaku czarnej porzeczki. Doskonałe połączenie słodko-kwasowej czarnej porzeczki z aksamitnym kremem to gwarancja smakowitego i przyciągającego oko deseru. Aktualizacja tradycyjnego tortu gwarantuje nie tylko oryginalny smak, ale również unikalny wygląd, który spodoba się zarówno młodszym, jak i starszym fanom Smerfów. Pozwól sobie zanurzyć w świecie bajek i doświadczyć przyjemności z naszym tortem smerfowym. Zaskocz swoich gości niepowtarzalnym deserem i daj im powód do uśmiechu!

Składniki:

  • 3 biszkopty z 4 jaj
  • przepis na 1 biszkopt:
  • 4 jajka
  • cukier około 0,5 szklanki
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżka mąki ziemniaczanej
  • proszek do pieczenia około 1 łyżeczki
  • szczypta soli
  • Krem budyniowy:
  • Składniki:
  • 4 szklanki mleka
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 8 łyżek cukru
  • 500 g miękkiej margaryny lub masła
  • owoce lub dżem do tortu
  • masa cukrowa około 1,5 kg:
  • Ja używam kupnej już gotowej, ale podam przepis na masę którą kiedyś sama robiłam:
  • proporcje trzeba podwoić.
  • 800 g cukru pudru
  • 100 g glukozy
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • kilka kropli aromatu migdałowego
  • 70 ml wody oraz sitko.
  • barwniki spożywcze
  • tortownica 28cm

Tort smerfy o smaku czarnej porzeczki – jak zrobić?

  1. 1.Biszkopt:

    – żółtka oddziel od białek i ubij białka na sztywną pianę.

    – Do ubitej piany dodaj cukier a następnie żółtka i miksuj do uzyskania gładkiej masy. Mąki z proszkiem przesiej przez sitko i delikatnie wymieszaj łyżką.

    – Wyłóż na blachę wyłożoną papierem i upiecz w 160 st.C około 30 min.

    – Tak przygotowane 3 biszkopty ostudź.

  2. 2.Budyń na krem: W 1 szklance mleka mieszam mąkę z budyniem. Resztę mleka gotuję z cukrem. Do gotującego się mleka wlewam mieszankę i gotuję budyń cały czas mieszając aby budyń się nie przypalił.

    Pozostaw do wystudzenia.

  3. 3.Po przygotowanym budyniu dodaj stopniowo po łyżce do miękkiego tłuszczu.
  4. 4.Następnie posmaruj każdy blat biszkoptu kremem i posmaruj dżemem porzeczkowym lub dowolnym smakiem. Tak posmarowany biszkopt wstaw przynajmniej na godzinę do lodówki przed nałożeniem masy cukrowej.
  5. 5.Masa Cukrowa: Żelatynę zaleje wodą i pozwól jej namoknąć. W czasie kiedy żelatyna się moczy, przesieję cukier puder, rozdzielając go na dwie części. Do namoczonej żelatyny dodaj glukozę i dokładnie wymieszaj. Żelatyna musi się całkowicie rozpuścić. W razie potrzeby, lekko podgrzej mieszaninę, ale nie gotuj. Jeszcze ciepłą, rozpuszczoną żelatynę z glukozą wlej do jednej części cukru pudru i zacznij mieszać łyżką. Dosypuj sukcesywnie drugą część cukru pudru. Gdy masa wchłonie wystarczającą ilość cukru i stanie się elastyczna, można dodać barwniki. Wyrabiaj masę jak plastelinę, jak za mocno nam masa stwardnieje wsadź na kilka sekund do mikrofali i ugniataj ponownie.
  6. 6.Po schłodzeniu biszkoptów rozwałkuj masę cukrową.
  7. 7.Obłóż nią tort, ścinając nadmiar masy.
  8. 8.Wykonaj dowolną dekorację barwiąc masę cukrową na tort.
  9. 9.Udekoruj tort.

Słowa kluczowe: cda.pl smerfy, smerfy cda.pl, smerfy 2 cda pl, tort smerfowy, smerfy cda pl, smerfy 3 cda

Tort smerfy o smaku czarnej porzeczki – dodatkowe informacje

Nigdy nie nakładaj masy na bitą śmietanę ponieważ masa się rozpuści.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tort śmietankowo-truskawkowy
Następny przepis: Tort śmietankowo-pomarańczowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode