Tort PLASTER MIODU

Tort PLASTER MIODU

Tort „Plaster Miodu” to prawdziwe cudo dla miłośników tradycyjnych, słodkich smaków. Wyrazisty smak miodu doskonale komponuje się z delikatną, jedwabiście gładką masą marcepanową, którą polecamy nabyć w sklepach sieci Kaufland – dzięki niej całość zyskuje niepowtarzalny smak i konsystencję. Wszystko zamykane jest w pięknym tortowym opakowaniu, które sprawi, że będzie on doskonałym wyborem na każdy rodzaj uroczystości. Przy tym przepis jest prosty i niezwykle wdzięczny w przygotowaniu. Przystępne składniki i niezbyt skomplikowane procedury sprawią, że nawet amatorzy pieczenia poradzą sobie z jego wykonaniem. Przygotuj się na słodki festiwal smaku!

Składniki:

  • Tortownica o średnicy ok. 28-30 cm.
  • Ciasto:
  • 4 szklanki mąki (60 dag)
  • 2 jajka
  • 4 łyżki miodu
  • 9 dag margaryny
  • 4 dag smalcu
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/2 szklanki cukru kryształu
  • 2 łyżeczki sody (płaskie)
  • 2 łyżki śmietany 18% (czubate)
  • Masa z kaszy manny:
  • 1 litr mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1 kostka masła lub margaryny
  • aromat waniliowy
  • Masa do dekoracji:
  • 65 gramów miękkiego masła
  • puszka masy krówkowej/kajmakowej
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany (18%)
  • 5-6 łyżek wrzącej wody
  • 6 listków żelatyny
  • Dodatkowo:
  • masa marcepanowa (kupiłam w Kauflandzie baton marcepanowy w czekoladzie, oskubałam go z czekolady i wykorzystałam marcepan)
  • płatki migdałowe
  • kilka kostek gorzkiej czekolady
  • folia bąbelkowa

Tort plaster miodu – jak zrobić?

  1. 1.
    Ciasto:
    Ciasto zagnieść jak kruche. Odstawić do lodówki na minimum 1 godzinę. Podzielić na 6 części (z odcinanych kawałków wyszło mi jeszcze dodatkowo 2 placki, czyli w sumie miałam 8). Każdy upiec osobno po 7 – 10 min. w temp. 180*C.
  2. 2.
    Masa z kaszy manny:
    Odlać 1 szklankę mleka resztę zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Kaszę wymieszać w szklance wody i wlać do gotującego się mleka. Ciągle mieszając gotować do zgęstnienia masy. Ostudzić. Masło lub margarynę zmiksować na puch, dodawać stopniowo wystudzony krem, dodać kilka kropli aromatu. Przełożyć placki miodowe i lekko rękami.
  3. 3.
    Masa do dekoracji:
    Listki żelatyny namoczyć w zimnej wodzie. Ubić masło z masą krówkową. Odsączyć żelatynę z nadmiaru wody i połączyć ją z wrzątkiem. Wymieszać i dodać do niej około 1 łyżkę śmietany. Szybko mieszając dodać resztę śmietany, następnie dodać płyn do masy maślano-krówkowej i szybko miksować, aby nie powstały grudki. Jeżeli masa jest bardzo rzadka poczekaj kilka minut przed dekorowaniem nią ciasta. Udekorować masą wierzch i boki ciasta, a następnie wyłożyć ciasto uprzednio przyciętą folią bąbelkową (z folij odmierzyć kawałek na górę i osobno przyciąć kawałek na brzegi tortu). Wstawić ciasto do lodówki na kilka godzin. Delikatnie zdjąć z ciasta folię i udekorować ciasto pszczółkami.
  4. 4.
    Pszczółki:
    Z masy marcepanowej ulepić pszczółki, do każdej zrobić skrzydełka z płatków migdałów i paseczki z rozpuszczonej czekolady.

Porady – dodatkowe informacje

Żeby nie było tak pięknie to oczywiście zważyła mi się masa do dekorowania, gdyby wam też coś takiego się przydarzyło to wystarczy umieścić naczynie z masą nad kąpielą wodną i miksować do uzyskania gładkiej masy.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tort Pokemon
Następny przepis: Tort poprzeczny z masą cytrynową i bananową

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode