Tort PLASTER MIODU
Tort „Plaster Miodu” to prawdziwe cudo dla miłośników tradycyjnych, słodkich smaków. Wyrazisty smak miodu doskonale komponuje się z delikatną, jedwabiście gładką masą marcepanową, którą polecamy nabyć w sklepach sieci Kaufland – dzięki niej całość zyskuje niepowtarzalny smak i konsystencję. Wszystko zamykane jest w pięknym tortowym opakowaniu, które sprawi, że będzie on doskonałym wyborem na każdy rodzaj uroczystości. Przy tym przepis jest prosty i niezwykle wdzięczny w przygotowaniu. Przystępne składniki i niezbyt skomplikowane procedury sprawią, że nawet amatorzy pieczenia poradzą sobie z jego wykonaniem. Przygotuj się na słodki festiwal smaku!
admin
Składniki:
- Tortownica o średnicy ok. 28-30 cm.
- Ciasto:
- 4 szklanki mąki (60 dag)
- 2 jajka
- 4 łyżki miodu
- 9 dag margaryny
- 4 dag smalcu
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1/2 szklanki cukru kryształu
- 2 łyżeczki sody (płaskie)
- 2 łyżki śmietany 18% (czubate)
- Masa z kaszy manny:
- 1 litr mleka
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 szklanka kaszy manny
- 1 kostka masła lub margaryny
- aromat waniliowy
- Masa do dekoracji:
- 65 gramów miękkiego masła
- puszka masy krówkowej/kajmakowej
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany (18%)
- 5-6 łyżek wrzącej wody
- 6 listków żelatyny
- Dodatkowo:
- masa marcepanowa (kupiłam w Kauflandzie baton marcepanowy w czekoladzie, oskubałam go z czekolady i wykorzystałam marcepan)
- płatki migdałowe
- kilka kostek gorzkiej czekolady
- folia bąbelkowa
Tort plaster miodu – jak zrobić?
-
1.
Ciasto:
Ciasto zagnieść jak kruche. Odstawić do lodówki na minimum 1 godzinę. Podzielić na 6 części (z odcinanych kawałków wyszło mi jeszcze dodatkowo 2 placki, czyli w sumie miałam 8). Każdy upiec osobno po 7 – 10 min. w temp. 180*C. -
2.
Masa z kaszy manny:
Odlać 1 szklankę mleka resztę zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Kaszę wymieszać w szklance wody i wlać do gotującego się mleka. Ciągle mieszając gotować do zgęstnienia masy. Ostudzić. Masło lub margarynę zmiksować na puch, dodawać stopniowo wystudzony krem, dodać kilka kropli aromatu. Przełożyć placki miodowe i lekko rękami. -
3.
Masa do dekoracji:
Listki żelatyny namoczyć w zimnej wodzie. Ubić masło z masą krówkową. Odsączyć żelatynę z nadmiaru wody i połączyć ją z wrzątkiem. Wymieszać i dodać do niej około 1 łyżkę śmietany. Szybko mieszając dodać resztę śmietany, następnie dodać płyn do masy maślano-krówkowej i szybko miksować, aby nie powstały grudki. Jeżeli masa jest bardzo rzadka poczekaj kilka minut przed dekorowaniem nią ciasta. Udekorować masą wierzch i boki ciasta, a następnie wyłożyć ciasto uprzednio przyciętą folią bąbelkową (z folij odmierzyć kawałek na górę i osobno przyciąć kawałek na brzegi tortu). Wstawić ciasto do lodówki na kilka godzin. Delikatnie zdjąć z ciasta folię i udekorować ciasto pszczółkami. -
4.
Pszczółki:
Z masy marcepanowej ulepić pszczółki, do każdej zrobić skrzydełka z płatków migdałów i paseczki z rozpuszczonej czekolady.
Porady – dodatkowe informacje
Żeby nie było tak pięknie to oczywiście zważyła mi się masa do dekorowania, gdyby wam też coś takiego się przydarzyło to wystarczy umieścić naczynie z masą nad kąpielą wodną i miksować do uzyskania gładkiej masy.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Tort Pokemon
Następny przepis: Tort poprzeczny z masą cytrynową i bananową