tort PINACOLADA
Składniki:
- biszkopt na tort (lekkie ciasto biszkoptowe) tortownica 26 cm:
- 5 jajek
- 140 g cukru
- 160 g mąki
- 4 łyżki oleju
- krem:
- 1 litr mleka
- 3 budynie śmietankowe
- 400 g masła
- pół szklanki cukru pudru
- kieliszek malibu
- 2 tabliczki białej czekolady
- puszka ananasów w lekkim syropie
- 100 ml malibu
- dekoracja:
- 12 migdałów
- gęsty lukier
- opakowanie wiórków kokosowych
- ananas kolorowy kandyzowany
- kilka kulek kokosowych
Tort pinacolada – jak zrobić?
-
1.
BISZKOPT:
Jajka ubijamy w kąpieli wodnej około 5 minut, aż uzyskają temperaturę ok. 40 stopni C. Wyjmujemy z kąpieli wodnej i ubijamy do uzyskania gęstej konsystencji, ostrożnie mieszamy z przesianą mąką i olejem.
-
2.
Ciasto wlewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub wcześniej wysmarowanej i wysypanej bułką tartą. Wstawiamy do nagrzanego piecyka do 160 stopni C i pieczemy ok. 45 minut, aż patyczek będzie suchy. Gdy ciasto jest jeszcze lekko ciepłe, odwracamy tortownicę i wyjmujemy ciasto na kratkę i by wierzch się wyrównał.
-
3.
KREM:
W litrze mleka gotujemy 3 budynie śmietankowe. Do gorącego budyniu dodajemy połamaną na kostki czekoladę. Mieszamy, aż czekolada się rozpuści. Masło ucieramy na puch z cukrem pudrem, dodajemy malibu i po łyżce ostudzoną masę budyniową. Uwaga: Krem próbujemy do smaku, czy jest dla nas wystarczająco słodki.
-
4.
Poncz:
Syrop z ananasa mieszamy z Malibu. Proporcje mieszamy wedle własnego smaku.
-
5.
Biszkopt kroimy na 3 części.
-
6.
Pierwszą część biszkoptu ponczujemy, smarujemy kremem, w krem wciskamy plasterki ananasa, kładziemy biszkopt, ponczujemy, smarujemy kremem i znów poncz i krem. Na koniec biszkopt poncz i krem. Kremem również smarujemy boki tortu.
-
7.
Dekoracja:
Boki tortu obsypujemy wiórkami kokosowymi.
Wierzch ozdabiamy migdałami w lukrze i kokosie oraz kulkami migdałowymi i kandyzowanym ananasem.
Porady – dodatkowe informacje
Podstawowe rodzaje ciasta biszkoptowego:
Biszkopt na ciastka i rolady – lekkie ciasto biszkoptowe bez tłuszczu:
Składniki: 6 jajek, 180 g cukru, 180 g mąki
Żółtka ubijamy z jedną trzecią cukru na gładką masę, a białka z pozostałym cukrem na sztywną pianę, obie masy ostrożne łączymy i stopniowo wsypujemy do nich przesianą mąkę. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną pergaminem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy ok. 15 minut. Czas pieczenia zależy od grubości ciasta. Nie pieczemy zbyt długo, by się nie przesuszyło, bo wtedy będzie się łamać.
Po upieczeniu ciasto przekładamy na papierowe ręczniki obficie posypane cukrem pudrem i zwijamy w roladę. Po ostygnięciu napełniamy kremem, dżemem lub bitą śmietaną.
Ciężkie ciasto biszkoptowe:
Żółtka ubijamy z częścią cukru i stopniowo dodajemy olej lub masło, margarynę… Z białek i reszty cukru ubijamy sztywną pianę, ostrożnie ją mieszamy z masą z żółtek. Pod koniec dodajemy przesianą mąkę.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Tort piętrowy - Po Schodkach Do Ogrodu
Następny przepis: Tort PLASTER MIODU