Tort piesek

Tort piesek

Tort piesek to unikalny przepis, który umożliwia właścicielom psów świętowanie specjalnych okoliczności – czy to urodziny, święta czy zdobycie nowej, wyjątkowej umiejętności przez twojego pupila. Ten pyszny deser jest w 100% bezpieczny dla psów, zawiera bowiem tylko składniki, które są dla nich zdrowe i łatwostrawne. Tort piesek stanowi również wspaniałą alternatywę dla komercyjnych przysmaków, które często są pełne sztucznych dodatków. Jeśli szukasz oryginalnego i kreatywnego sposobu na uczczenie kolejnego psiego milowego kroku, ten przepis jest dla ciebie.

Składniki:

  • Składniki na biszkopt z 10 jaj/ wymiar blachy 23cm/33cm
  • 10 jajek
  • 10 łyżek mąki pszennej
  • duża łyżka mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 SZKLANKI CUKRU
  • Biszkopt z 3-4 jaj w małej blaszce
  • 4 łyżki maki pszennej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • MASA ŚMIETANOWA:
  • 0,5 itra śmietany 36% + 1 śmietan-fix
  • 250g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • owoce do środka
  • Gotowa masa cukrowa:
  • 1kg białej masy cukrowej,50g czarnej, 100g różowej
  • można użyć barwników(czarny, różowy i brązowy) i zabarwić pozostałą masę z tortu.
  • masa maślana:
  • 100g masła 82%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny

Tort piesek – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. biszkopt

    1. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, dosypać cukier i chwilę miksować do jego rozpuszczenia. Następnie dodać żółtka, miksować jeszcze chwilę. Na końcu stopniowo dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać łyżką. Kiedy ciasto będzie już gładkie wylać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 160-180 st. C przez około 40 minut.

    Tak samo przygotuj biszkopt z 3-4 jaj na łapki psa piekąc około
    minut.

    Biszkopt po wystudzeniu przecinamy na pół, aby uzyskać 2 prostokąty. Z jednego prostokąta wycinamy szeroki owalny kształt. Drugi biszkopt przecinamy na 3 równe prostokąty. Owalny kształt przecinamy na 3 placki.

  2. biszkopt

    2. Pozostałe biszkopty układamy z przodu tworząc pyszczek pieska tak aby głowa była wyższa od reszty psa. Biszkopt można docinać na pożądaną wysokość.

  3. biszkopt

    3. Cały tort złóżmy sobie na sucho aby widzieć jak nam wyszły poszczególne elementy.
    Z dodatkowego biszkoptu wytnij 4 łapki psa.

  4. nadzienie

    4. Składanie tortu: Kremówkę ubij razem z serkiem mascarpone, dodaj cukier puder i śmietanfix. Tak przygotowaną masą przekładamy nasz tort dodając jeszcze owoce.

  5. tort

    5. Ważne aby na górze naszego tortu dać więcej masy na środku tworząc taką kopułę aby nasz tort miał koliste kształty. Pamiętaj o przełożeniu biszkoptów na głowę. Przykładamy górny biszkopt na masę śmietanową tworząc wybrzuszenie pleców pieska. Schładzamy minimum godzinę. Następnie jeśli biszkopt jest nierówny po bokach to ścinamy lekko nadmiar biszkoptu na rantach, tak by nic nie wystawało. w taki sposób można cały tort ścinać aby uzyskać pożądany kształt. Z suchego biszkoptu wycinamy również 4 łapy dokładając je do tortu.

  6. tort

    6. Krem maślany: masło ubij na puch następnie dodaj cukier puder z sokiem i ubijaj jeszcze kilka minut. Wierzch i boki tortu smarujemy kremem maślanym. Tak posmarowany tort wstaw na godzinę do lodówki zanim obłożymy go masą

  7. masa cukrowa

    7. Masę cukrową zagniatamy, aby nabrała elastyczności. Masę cukrowa rozwałkuj i przełóż na tort posmarowany masą maślaną. Masę dokładnie dociskamy do naszego ciasta, a nadmiar masy cukrowej ścinamy u dołu.

  8. pies

    8. Z białej masy robimy uszka, a z czarnej masy oczka i nosek.

  9. malowanie

    9. Tort malujemy pędzelkiem lub aerografem. Barwnik brązowy rozpuszczamy w alkoholu i malujemy cieniując po masie cukrowej na torcie. Na koniec barwimy masę na różowo i robimy z masy kokardę oraz napisy.

Słowa kluczowe: przepis na tort dla psa

Tort piesek – dodatkowe informacje

Nigdy nie nakładaj masy cukrowej bezpośrednio na bitą śmietanę, ponieważ masa się rozpuści. Zamiast malować pieska barwnikiem, można zrobić mu z brązowej masy cukrowej łatki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tort piernikowy z masą grysikową
Następny przepis: Tort piętrowy na wyjątkowe okazje

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode