Tort piernikowy z masą grysikową

Tort piernikowy z masą grysikową

Czy ktoś powiedział „święta”? Pięknie pachnący i wyjątkowo smaczny Tort Piernikowy z Masą Gryzikową to absolutny must-have na świątecznym stole. Egzotyczne przyprawy piernikowe spotykają się z kremową, delikatną masą grysikową, tworząc niepowtarzalne połączenie smaków. Ten pachnący cynamonem i imbirem tort przyciąga swoją słodyczą i aromatem. Masa grysikowa, dzięki swojej jedwabistej konsystencji, idealnie komponuje się z ciemnym biszkoptem, dopełniając całości. Ten niezapomniany deser, choć wymaga nieco czasu i staranności, gwarantuje niepowtarzalne świąteczne doznania kulinarne. Ampasciandis ea doloremque laspidusandi składa się na nie z jedynie podstawowych składników, dostępnych w każdym domu.

Składniki:

  • Ciasto piernikowe:
  • 3 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki miodu
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • 20 dag margaryny
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 przyprawa do piernika
  • 1 łyżka kakao
  • Krem:
  • 1 litr mleka
  • 8 łyżek kaszy manny
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 masła roślinne
  • sok z cytryny
  • Polewa:
  • 1 tabliczka czekolady
  • 2 łyżki śmietany 30%
  • Dodatkowo:
  • słoik powideł śliwkowych
  • tłuszcz
  • bułka tarta
  • Dekoracja tortu:
  • czekolada w płatkach
  • dekoracje czekoladowe
  • złote perełki

Tort piernikowy z masą grysikową – jak zrobić?

  1. Margarynę przekładamy do miski, wsypujemy cukier, ucieramy dodając po jednym żółtku, dodajemy miód, śmietanę, na końcu dodajemy mąkę przesianą z sodą kakao i przyprawą do piernika. Białka ubijamy na sztywno, delikatnie mieszamy z masą.
  2. Tortownicę (26cm) smarujemy tłuszczem, wysypujemy bułką tartą, przelewamy ciasto.
  3. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, pieczemy przez 60 minut.
  4. Ostudzone ciasto kroimy na trzy części.
  5. Do rondla wlewamy mleko, dodajemy cukier waniliowy, zagotowujemy, wsypujemy kaszkę manną, mieszając gotujemy do momentu aż zgęstnieje, studzimy.
  6. Masło ucieramy z cukrem pudrem bo białości, ucierając dodajemy po łyżce ugotowanej kaszki, na końcu dodajemy wyciśnięty sok z cytryny.
  7. Dolną część ciasta smarujemy powidłami, wykładamy 1/3 kremu, przykrywamy kolejnym ciastem, smarujemy powidłami, wykładamy 1/3 kremu, przykrywamy wierzchnim ciastem, lekko dociskamy.
  8. Wierzch polewamy polewą rozpuszczoną w kąpieli wodnej, boki smarujemy kremem, obsypujemy płatkami czekolady.
  9. Pozostały krem przekładamy do worka cukierniczego, dekorujemy wierzch tortu wyciskając rozety, dekorujemy ozdobami z czekolady i perełkami.

Sposób przygotowania:
Masa grysikowa do tortu

Tort piernikowy z masą grysikową – dodatkowe informacje

Masa grysikowa do tortu przechowywać w lodówce.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tort Pavlova
Następny przepis: Tort piesek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode