Tort piernikowy z masą grysikową
Czy ktoś powiedział „święta”? Pięknie pachnący i wyjątkowo smaczny Tort Piernikowy z Masą Gryzikową to absolutny must-have na świątecznym stole. Egzotyczne przyprawy piernikowe spotykają się z kremową, delikatną masą grysikową, tworząc niepowtarzalne połączenie smaków. Ten pachnący cynamonem i imbirem tort przyciąga swoją słodyczą i aromatem. Masa grysikowa, dzięki swojej jedwabistej konsystencji, idealnie komponuje się z ciemnym biszkoptem, dopełniając całości. Ten niezapomniany deser, choć wymaga nieco czasu i staranności, gwarantuje niepowtarzalne świąteczne doznania kulinarne. Ampasciandis ea doloremque laspidusandi składa się na nie z jedynie podstawowych składników, dostępnych w każdym domu.
admin
Składniki:
- Ciasto piernikowe:
- 3 szklanki mąki
- 1,5 szklanki cukru
- 3 jajka
- 3/4 szklanki miodu
- 1 szklanka śmietany 18%
- 20 dag margaryny
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 przyprawa do piernika
- 1 łyżka kakao
- Krem:
- 1 litr mleka
- 8 łyżek kaszy manny
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2 masła roślinne
- sok z cytryny
- Polewa:
- 1 tabliczka czekolady
- 2 łyżki śmietany 30%
- Dodatkowo:
- słoik powideł śliwkowych
- tłuszcz
- bułka tarta
- Dekoracja tortu:
- czekolada w płatkach
- dekoracje czekoladowe
- złote perełki
Tort piernikowy z masą grysikową – jak zrobić?
- Margarynę przekładamy do miski, wsypujemy cukier, ucieramy dodając po jednym żółtku, dodajemy miód, śmietanę, na końcu dodajemy mąkę przesianą z sodą kakao i przyprawą do piernika. Białka ubijamy na sztywno, delikatnie mieszamy z masą.
- Tortownicę (26cm) smarujemy tłuszczem, wysypujemy bułką tartą, przelewamy ciasto.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, pieczemy przez 60 minut.
- Ostudzone ciasto kroimy na trzy części.
- Do rondla wlewamy mleko, dodajemy cukier waniliowy, zagotowujemy, wsypujemy kaszkę manną, mieszając gotujemy do momentu aż zgęstnieje, studzimy.
- Masło ucieramy z cukrem pudrem bo białości, ucierając dodajemy po łyżce ugotowanej kaszki, na końcu dodajemy wyciśnięty sok z cytryny.
- Dolną część ciasta smarujemy powidłami, wykładamy 1/3 kremu, przykrywamy kolejnym ciastem, smarujemy powidłami, wykładamy 1/3 kremu, przykrywamy wierzchnim ciastem, lekko dociskamy.
- Wierzch polewamy polewą rozpuszczoną w kąpieli wodnej, boki smarujemy kremem, obsypujemy płatkami czekolady.
- Pozostały krem przekładamy do worka cukierniczego, dekorujemy wierzch tortu wyciskając rozety, dekorujemy ozdobami z czekolady i perełkami.
Sposób przygotowania:
Masa grysikowa do tortu
Tort piernikowy z masą grysikową – dodatkowe informacje
Masa grysikowa do tortu przechowywać w lodówce.