Tort Pavlova

Tort Pavlova

Już od pierwszego wejrzenia na Tort Pavlova, jesteś przekonany, że jest to deser stworzony dla prawdziwych smakoszy. Zaspokaja wszystkie zmysły – prawdziwie estetyczny dla oka i błogi dla kubków smakowych. Ten australijski deser czerpie swoją nazwę od rosyjskiej baletnicy, Anny Pavlovy, a jego podstawą jest wyjątkowo delikatny torcik bezowy. Idealna, chrupiąca z zewnątrz, a leciutka i puchata w środku beza, która stanowi podstawę desery Pavlova, zostaje pokryta bitą śmietaną i zależnie od pory roku, mnóstwem świeżych owoców lub owocowej konfitury. Na pewno będzie on wspaniałym zakończeniem każdej uroczystości.

Składniki:

  • 6 białek (jajka klasy L)
  • 300 g drobnego cukru
  • 1,5 łyżeczki mąki skrobiowej
  • 1,5 łyżeczki octu z białego wina
  • szczypta soli
  • 400 ml śmietany 30%
  • 400 g truskawek

Tort pavlova – jak zrobić?

  1. Białka ubijamy ze szczyptą soli do białości. Stopniowo dosypujemy cukier cały czas ubijając. Kiedy masa będzie szklista, jednolita i zacznie sztywnieć dosypujemy mąkę i wlewamy ocet. Miksujemy chwilę do połączenia się składników. Ubitą na sztywno masę z białek wykładamy na papier do pieczenia formując okrąg o średnicy około 20 centymetrów i wysokości 10 centymetrów. Blaszkę wstawiamy od razu do nagrzanego do 170 stopni piekarnika (dolna grzałka) i pieczemy przez 5 minut.
  2. Następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy jeszcze 1 godzinę i 30 minut. Po upływie tego czasu wyłączamy piekarnik i pozostawiamy bezę w piekarniku przy zamkniętych drzwiczkach. Po około 10 minutach uchylamy delikatnie drzwiczki i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
  3. Na wystudzoną bezę wykładamy ubitą na sztywno śmietanę i truskawki lub inne owoce sezonowe.

Tort Pavlova – dodatkowe informacje

W sezonie zamiast truskawek można użyć malin, jagód lub innych owoców leśnych.

Tagi


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tort owocowy z bitą śmietaną
Następny przepis: Tort piernikowy z masą grysikową

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode