Tort orzechowy

Tort orzechowy

Czy marzyłeś kiedykolwiek o perfekcyjnym torcie orzechowym? Właśnie trafiłeś na idealny przepis, który pozwoli Ci przyrządzić go w domowym zaciszu. Nasz łatwy i prosty tort orzechowy to połączenie kremowego środka z pełnym smaku orzechami. Czy jest coś lepszego? Podpowiadamy, jak zrobić tort orzechowy, który zachwyci swoim smakiem i wyglądem. Jest to jeden z naszych ulubionych przepisów na tort orzechowy, z masą orzechową, który jest po prostu pyszny. To propozycja wyjątkowego tortu z orzechami, który z pewnością przyciągnie uwagę uczestników każdego przyjęcia czy spotkania rodzin. To przepis, który przetrwał próbę czasu i jest równie dobry jak tort orzechowy przepis babci.

Składniki:

  • Składniki potrzebne do przygotowania smacznego tortu orzechowego:
  • Biszkopt x 3:
  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki tortowej
  • 3 łyżki mielonych orzechów włoskich
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem:
  • 2 jajka
  • 20 dag masła 82%
  • pół szklanki cukru
  • pół szklanki zmielonych orzechów włoskich
  • Dodatkowo:
  • 4 łyżki wiórek kokosowych
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • dowolna cukrowa posypka

Tort orzechowy – jak zrobić?

  1. 1.
    Tort orzechowy – przepis: Biszkopty: Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i zmielone orzechy, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie biszkopt pieczemy około 20 – 25 minut w temperaturze 170 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony. W ten sam sposób pieczemy jeszcze dwa biszkopty. Upieczone dokładnie studzimy.
  2. 2.
    Krem: Jajka wbijamy do wysokiej miski, wsypujemy cukier i orzechy, następnie miskę umieszczamy nad garnkiem z gotującą się wodą, uważamy, żeby miska nie dotykała wody i mikserem ubijamy na puszystą i gęstą masę przez kilka minut. Gdy masa będzie gęsta zdejmujemy ją z pary i miksujemy do wystudzenia. Miskę można włożyć do drugiej z zimną wodą, wtedy masa jajeczna szybciej będzie zimna.
  3. 3.
    Masło ucieramy na puszystą masę, następnie dodajemy po łyżce masy jajecznej i dokładnie ucieramy.
  4. 4.
    Biszkopty na tort orzechowy przekładamy kremem, smarujemy również wierzch i boki tortu.
  5. 5.
    Wierzch tortu dekorujemy wiórkami kokosowymi, płatkami migdałowymi i cukrową posypką. Tak wykonany tort orzechowy wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
  6. 6.
    Po tym czasie tort orzechowy kroimy i podajemy. Smacznego.

Tort orzechowy – dodatkowe informacje

Aby przygotować łatwy tort orzechowy, będący prostym w wykonaniu, potrzebna jest szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml oraz tortownica o średnicy 18 cm. Wszystkich użytych orzechów miałam łącznie 100 g. Zamiast masła można użyć 250 g margaryny roślinnej. Tort orzechowy można pokroić na 8 porcji.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tort orzechowo-czekoladowy
Następny przepis: Tort orzechowy z andrutów i nutelli (bez pieczenia)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode