Tort orzechowy
Składniki:
- ciasto orzechowe:
- 6 jajek
- 6 łyżek cukru
- 3/4 szklanki mielonych orzechów włoskich
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- krem:
- 4 żółtka
- 1 szklanka cukru
- 1,5 szklanki mleka i dodatkowo trochę do rozrobienia mąki ok 1/3 szklanki
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 300g masła
- 1 szklanka mielonych orzechów włoskich
- dodatkowo dżem do przełożenia tortu
- nasączenie:
- jak zwykle robię na oko całości ma być 3/4 szklanki; a w tej szklance znajduje się: wódka, woda, cukier, kieliszek rumu.
Tort orzechowy – jak zrobić?
-
1.
Biszkopt: białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia i zmielone orzechy włoskie. Ciasto przekładamy do tortownicy i pieczemy ok 45 min w 165st.
-
2.
Krem: żółtka ucieramy z cukrem tak mniej więcej bo cukier nie musi się do końca rozpuścić. Mąkę rozrobić w 1/3 szkl mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem waniliowym. Wlać rozrobioną mąkę do gotującego mleka i chwile podgotować na małym ogniu ciągle mieszając. Odstawić na 5 minut.
-
3.
Kiedy nam już chwilkę przestygnie wlewamy masę z żółtek i mieszamy. Gotujemy ok 7 minut na małym ogniu ciągle mieszając, należy uważać żeby nie przypalić. Powstanie nam gęsty budyń. Wystudzić (to bardzo ważne, żeby był zimny; ja masę zawsze robię dzień wcześniej. Następnie budyń łączymy z miękkim masłem. Krem podzieliłam na 2 części 1/3 na 3/4 tą mniejszą zostawiłam taką jak jest a do drugiej dodałam mielone orzechy.
-
4.
Biszkopt dzielimy na trzy części. Nasączamy, przekładamy kremem, jedną część smarujemy dodatkowo dżemem. Dowolnie dekorujemy i wstawiamy do lodówki.
Tort orzechowy – dodatkowe informacje
Tort orzechowy jest jednym z pysznych deserów, które możemy przygotować z orzechów włoskich. Zarówno biszkopt, jak i baza do kremu można przygotować dzień wcześniej, co pozwala nam zaoszczędzić czas w dniu przygotowywania tortu.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Tort orzechowo-czekoladowy
Następny przepis: Tort orzechowy z andrutów i nutelli (bez pieczenia)