Tort motyl śmietankowo-brzoskwiniowy ze świezymi owocami
Zapraszamy do wypróbowania naszego wyjątkowego przepisu na tort motyl śmietankowo-brzoskwiniowy ze świeżymi owocami. Jest to wyjątkowy wyrób cukierniczy, który nie tylko przyciąga wzrok swoim artystycznym wyglądem, przypominającym skrzydła motyla, ale także zaskakuje walorami smakowymi. Delikatna śmietanka idealnie komponuje się z dojrzałymi brzoskwiniami, nadając mu niepowtarzalny smak. Dodatkowy akcent stanowią świeże owoce, które wprowadzają kuszący kontrast i intensywnieją doznanie smakowe. Propozycja ta z pewnością zachwyci fanów słodkości, ceniących zarówno klasyczne kompozycje smakowe, jak i niecodzienne formy ich podania. Idealny na urodziny, imieniny czy inne ważne wydarzenia.
admin
Składniki:
- 1. Biszkopt:
- 10 dużych jajek
- szczypta soli
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
- 2. Składniki na masę brzoskwiniową z galaretką:
- 2 puszki brzoskwiń w syropie
- 2 galaretki brzoskwiniowe
- 3. Krem:
- 2 tabliczki białej czekolady
- 500 g serka mascarpone
- 500 g śmietany kremówki
- oraz dżem, u mnie był domowy robiony z czarnej porzeczki
- oraz:
- niebieska galaretka
- 2 rurki waniliowe-czujki
- owoce: kiwi, 2-3 mandarynki, około 10 sztuk dużych winogron
- i do dekoracji:
- srebrne perełki
Tort motyl śmietankowo-brzoskwiniowy ze świeżymi owocami – jak zrobić?
-
1. Biszkopt:
Oddzielić białka od żółtek.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, stopniowo dodawać oba cukry i zmiksować. Dodawać po kolei żółtka. Mąkę, proszek do pieczenia i budyń wymieszać w miseczce. Następnie przesiać do ciasta i całość powoli wymieszać.Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto i piec w 180 stopniach przez około 40 minut. Wystudzony biszkopt przekroić na 3 części.
- 2. Niebieską galaretkę przygotować wg instrukcji i odstawić do stężenia.
- 3. Puszkę brzoskwiń zblendować na gładki mus. Drugą puszkę brzoskwiń odsączyć i z uzyskanego soku odlać 1/2 szklanki, resztę wlać do powstałego musu. Przelać go do garnuszka, podgrzać aż zacznie wrzeć. (Brzoskwinie odłożyć – będą nam potrzebne do ułożenia na masie) Następnie zestawić z ognia, wsypać galaretki, mieszać aż się rozpuszczą. Masę odstawić do wystudzenia.
- 4. Czekoladę białą roztopić w kąpieli wodnej, odstawić do całkowitego wystudzenia. Serek mascarpone ubić mikserem ze śmietaną na sztywno.
-
5. Przełożenie i wykonanie tortu:
Biszkopt przeciąć na pół, odwrócić okrągłą częścią do siebie, tak żeby nadać kształt skrzydeł motyla. Na paterze położyć pierwsze 2 blaty biszkoptu, nasączyć 1/3 szklanki ponczu (połowę szklanki soku z zalewy mieszamy z połową szklanki wody – i mamy poncz). Nałożyć tężejący mus brzoskwiniowy. Następnie nałożyć kolejne 2 blaty biszkoptu, nasączyć 1/3 szklanki ponczu, odłożyć do lodówki aż mus brzoskwiniowy całkowicie stężeje.
Rozsmarować dżem oraz nałożyć połowę kremu, równomiernie rozprowadzić. Brzoskwinie, które wcześniej zostały odłożone, pokroić w paski i ułożyć na kremie. Przykryć ostatnimi 2 blatami biszkoptu, nasączyć resztą ponczu. Boki oraz górę tortu wysmarować kremem, szprycać wyciskając wokół tzw. rozetki. Środek ozdobić kawałkami stężałej galaretki, owocami, perełkami… nie zapominając o czułkach z rurek.
Tort schłodzić. Smacznego.
Porady – Dodatkowe informacje
Tort motyl śmietankowo-brzoskwiniowy ze świeżymi owocami można udekorować dowolnymi owocami obu stron motyla – lewą i prawą stronę – w ten sam sposób. W przypadku dekoracji tortownicy o wymiarach 28 cm, tort najlepiej schłodzić w lodówce przez całą noc.