Tort motyl śmietankowo-brzoskwiniowy ze świezymi owocami

Tort motyl śmietankowo-brzoskwiniowy ze świezymi owocami

Zapraszamy do wypróbowania naszego wyjątkowego przepisu na tort motyl śmietankowo-brzoskwiniowy ze świeżymi owocami. Jest to wyjątkowy wyrób cukierniczy, który nie tylko przyciąga wzrok swoim artystycznym wyglądem, przypominającym skrzydła motyla, ale także zaskakuje walorami smakowymi. Delikatna śmietanka idealnie komponuje się z dojrzałymi brzoskwiniami, nadając mu niepowtarzalny smak. Dodatkowy akcent stanowią świeże owoce, które wprowadzają kuszący kontrast i intensywnieją doznanie smakowe. Propozycja ta z pewnością zachwyci fanów słodkości, ceniących zarówno klasyczne kompozycje smakowe, jak i niecodzienne formy ich podania. Idealny na urodziny, imieniny czy inne ważne wydarzenia.

Składniki:

  • 1. Biszkopt:
  • 10 dużych jajek
  • szczypta soli
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
  • 2. Składniki na masę brzoskwiniową z galaretką:
  • 2 puszki brzoskwiń w syropie
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 3. Krem:
  • 2 tabliczki białej czekolady
  • 500 g serka mascarpone
  • 500 g śmietany kremówki
  • oraz dżem, u mnie był domowy robiony z czarnej porzeczki
  • oraz:
  • niebieska galaretka
  • 2 rurki waniliowe-czujki
  • owoce: kiwi, 2-3 mandarynki, około 10 sztuk dużych winogron
  • i do dekoracji:
  • srebrne perełki

Tort motyl śmietankowo-brzoskwiniowy ze świeżymi owocami – jak zrobić?

  1. 1. Biszkopt:

    Oddzielić białka od żółtek.

    Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, stopniowo dodawać oba cukry i zmiksować. Dodawać po kolei żółtka. Mąkę, proszek do pieczenia i budyń wymieszać w miseczce. Następnie przesiać do ciasta i całość powoli wymieszać.

    Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto i piec w 180 stopniach przez około 40 minut. Wystudzony biszkopt przekroić na 3 części.

  2. 2. Niebieską galaretkę przygotować wg instrukcji i odstawić do stężenia.
  3. 3. Puszkę brzoskwiń zblendować na gładki mus. Drugą puszkę brzoskwiń odsączyć i z uzyskanego soku odlać 1/2 szklanki, resztę wlać do powstałego musu. Przelać go do garnuszka, podgrzać aż zacznie wrzeć. (Brzoskwinie odłożyć – będą nam potrzebne do ułożenia na masie) Następnie zestawić z ognia, wsypać galaretki, mieszać aż się rozpuszczą. Masę odstawić do wystudzenia.
  4. 4. Czekoladę białą roztopić w kąpieli wodnej, odstawić do całkowitego wystudzenia. Serek mascarpone ubić mikserem ze śmietaną na sztywno.
  5. 5. Przełożenie i wykonanie tortu:

    Biszkopt przeciąć na pół, odwrócić okrągłą częścią do siebie, tak żeby nadać kształt skrzydeł motyla. Na paterze położyć pierwsze 2 blaty biszkoptu, nasączyć 1/3 szklanki ponczu (połowę szklanki soku z zalewy mieszamy z połową szklanki wody – i mamy poncz). Nałożyć tężejący mus brzoskwiniowy. Następnie nałożyć kolejne 2 blaty biszkoptu, nasączyć 1/3 szklanki ponczu, odłożyć do lodówki aż mus brzoskwiniowy całkowicie stężeje.

    Rozsmarować dżem oraz nałożyć połowę kremu, równomiernie rozprowadzić. Brzoskwinie, które wcześniej zostały odłożone, pokroić w paski i ułożyć na kremie. Przykryć ostatnimi 2 blatami biszkoptu, nasączyć resztą ponczu. Boki oraz górę tortu wysmarować kremem, szprycać wyciskając wokół tzw. rozetki. Środek ozdobić kawałkami stężałej galaretki, owocami, perełkami… nie zapominając o czułkach z rurek.

    Tort schłodzić. Smacznego.

Porady – Dodatkowe informacje

Tort motyl śmietankowo-brzoskwiniowy ze świeżymi owocami można udekorować dowolnymi owocami obu stron motyla – lewą i prawą stronę – w ten sam sposób. W przypadku dekoracji tortownicy o wymiarach 28 cm, tort najlepiej schłodzić w lodówce przez całą noc.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tort mocno czekoladowy
Następny przepis: Tort Myszka Minnie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode