Tort Myszka Minnie

Tort Myszka Minnie

Tort Myszka Minnie to przysmak na każdą okoliczność – niezależnie czy jest to urodzinowe przyjęcie czy rodzinnie spędzane popołudnie. Ten kolorowy deser inspirowany jest postacią z kultowych kreskówek Disneya. Dominuje różowy kolor, który jest ulubionym tonem Myszki Minnie. Głównym elementem dekoracyjnym jest figurka, wykonana z masy cukrowej, odwzorowująca te urocze zwierzątko. To nie tylko smakowity deser, ale też prawdziwe dzieło sztuki! Szczególnie polecamy ten przepis do zrobienia z dziećmi – będą one zachwycone, mogąc przygotować tort z swoją ulubioną postacią.

Składniki:

  • Biszkopt z 4-5 jaj
  • cukier około 0,5 szklanki
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżka mąki ziemniaczanej
  • proszek do pieczenia około 1 łyżeczki
  • szczypta soli
  • Mała tortownica 25cm
  • 2 śnieżki + mleko (jeśli chcemy zrobić większy tort użyj więcej galaretek i śnieżki)
  • 2 dowolne galaretki
  • woda smakowa do skrapiania biszkoptów
  • Krem do posmarowania wierzchu tortu i boków pod masę cukrową.
  • 1 budyń waniliowy
  • około 0,5 l mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 kostka margaryny
  • masa cukrowa około 1,2 kg: Ja używam kupnej już gotowej, ale podam przepis na masę, którą kiedyś sama robiłam :
  • 800 g cukru pudru
  • 100 g glukozy
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • kilka kropli aromatu migdałowego
  • 70 ml wody oraz sitko
  • kilka kropel olejku migdałowego
  • barwniki spożywcze

Tort myszka minnie – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. 1. Biszkopt 1sztuka: Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić je na sztywno, dosypać cukier i chwilę miksować do jego rozpuszczenia. Następnie dodać żółtka, miksować jeszcze chwilę. Na końcu stopniowo dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać łyżką. Kiedy ciasto będzie już gładkie wylać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 160-180 st. C przez około 35 minut. Po wystudzeniu przetnij go wpół.

  2. 2. Dwie dowolne galaretki zalej 3/4 szklanki gorącej wody, każdą osobno. Pozostaw do wystudzenia,ale nie do stężenia.

  3. 3. Obie śnieżki ubij osobno w takiej ilości mleka jaka jest podana na opakowaniu śnieżki w proszku.

  4. 4. Następnie dodaj 1 ostudzoną galaretkę do jednej śnieżki i delikatnie wymieszaj.

  5. 5. Delikatnie wylej piankę galaretkowa na 1 biszkopt, który zostawiamy w formie. Rozprowadź równomiernie. Wstaw do lodówki. Bardzo szybko się ściąga.

  6. 6. Następnie dodaj kolejną ostudzoną galaretkę do jednej śnieżki i delikatnie wymieszaj. Delikatnie wylej piankę galaretkowa na poprzednią schłodzoną piankę. Wstaw na 10 minut do lodówki do stężenia.

  7. 7. Przykryj drugim biszkoptem i pozostaw w lodówce na 2-3 godziny.

  8. 9. Krem: Budyń na krem: W 1 szklance mleka mieszam mąkę z budyniem. Resztę mleka gotuję z cukrem. Do gotującego się mleka wlewam mieszankę i gotuję budyń cały czas mieszając aby budyń się nie przypalił. Pozostaw do wystudzenia. Tak przygotowany budyń dodaj stopniowo po łyżce do miękkiego tłuszczu. Kremem posmaruj górę i boki naszego tortu tak grubo, aby nie było widać masy piankowej. Posmarowany tort wstaw przynajmniej na godzinę do lodówki przed nałożeniem masy cukrowej, aby się ściągnął krem.

  9. 10. Masa Cukrowa: Żelatynę zalej wodą i pozwól jej namoknąć. W czasie kiedy żelatyna się moczy, przesiej cukier puder, rozdzielając go na dwie części. Do namokniętej żelatyny dodaj glukozę i dokładnie wymieszaj. Żelatyna musi się całkowicie rozpuścić. W razie potrzeby, lekko podgrzej mieszaninę, ale nie gotuj. Jeszcze ciepłą, rozpuszczoną żelatynę z glukozą wlej do jednej części cukru pudru, dodaj aromat migdałowy i zacznij mieszać łyżką. Dosypuj sukcesywnie drugą część cukru pudru. Gdy masa wchłonie wystarczającą ilość cukru i stanie się elastyczna, można dodać barwniki. Wyrabiaj masę jak plastelinę, jak za mocno nam masa stwardnieje wsadź na kilka sekund do mikrofali i ugniataj ponownie.

  10. 11. Rozwałkuj masę podsypując cukrem pudrem pod spodem aby masa się nie przykleiła.

  11. 12. Przenieś rozwałkowaną masę na tort. Delikatnie dłonią dociskaj i wygładzaj tort. Po obłożeniu tortu ścinamy nadmiar masy.

  12. 13. Gdy uzyskamy odpowiedni kształt ozdabiamy tort dekoracjami. Literyką wycinamy kółko, następnie mniejszą foremką lub zakrętką od butelki robimy mniejsze kółeczka, aby zrobić głowę i uszka-naklejamy w to miejsce cyferkę 3. Duże czarne uszy robimy oklejając masą cukrową 2 duże ciastka markizy. Po schłodzeniu wbijamy po 2 wykałaczki w uszy i wsadzamy w tort.

  13. 14. Z masy cukrowej robimy Myszkę Minnie.

  14. 15. Tak przygotowane elementy najlepiej zrobić dzień wcześniej aby przeschły, a składamy je dopiero na torcie.

Tort Myszka Minnie – dodatkowe informacje

Nigdy nie obkładaj tortu z myszką Minnie z masy cukrowej, jeśli na jego wierzchu znajduje się bita śmietana, ponieważ masa się rozpuści. Zawsze nakładamy masę cukrową na krem z margaryny lub masła.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tort motyl śmietankowo-brzoskwiniowy ze świezymi owocami
Następny przepis: Tort Myszka Miki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode