Tort Myszka Minnie
Składniki:
- Biszkopt z 4-5 jaj
- cukier około 0,5 szklanki
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżka mąki ziemniaczanej
- proszek do pieczenia około 1 łyżeczki
- szczypta soli
- Mała tortownica 25cm
- 2 śnieżki + mleko (jeśli chcemy zrobić większy tort użyj więcej galaretek i śnieżki)
- 2 dowolne galaretki
- woda smakowa do skrapiania biszkoptów
- Krem do posmarowania wierzchu tortu i boków pod masę cukrową.
- 1 budyń waniliowy
- około 0,5 l mleka
- 3 łyżki cukru
- 1 kostka margaryny
- masa cukrowa około 1,2 kg: Ja używam kupnej już gotowej, ale podam przepis na masę, którą kiedyś sama robiłam :
- 800 g cukru pudru
- 100 g glukozy
- 4 łyżeczki żelatyny
- kilka kropli aromatu migdałowego
- 70 ml wody oraz sitko
- kilka kropel olejku migdałowego
- barwniki spożywcze
Tort myszka minnie – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
-
1. Biszkopt 1sztuka: Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić je na sztywno, dosypać cukier i chwilę miksować do jego rozpuszczenia. Następnie dodać żółtka, miksować jeszcze chwilę. Na końcu stopniowo dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać łyżką. Kiedy ciasto będzie już gładkie wylać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 160-180 st. C przez około 35 minut. Po wystudzeniu przetnij go wpół.
-
2. Dwie dowolne galaretki zalej 3/4 szklanki gorącej wody, każdą osobno. Pozostaw do wystudzenia,ale nie do stężenia.
-
3. Obie śnieżki ubij osobno w takiej ilości mleka jaka jest podana na opakowaniu śnieżki w proszku.
-
4. Następnie dodaj 1 ostudzoną galaretkę do jednej śnieżki i delikatnie wymieszaj.
-
5. Delikatnie wylej piankę galaretkowa na 1 biszkopt, który zostawiamy w formie. Rozprowadź równomiernie. Wstaw do lodówki. Bardzo szybko się ściąga.
-
6. Następnie dodaj kolejną ostudzoną galaretkę do jednej śnieżki i delikatnie wymieszaj. Delikatnie wylej piankę galaretkowa na poprzednią schłodzoną piankę. Wstaw na 10 minut do lodówki do stężenia.
-
7. Przykryj drugim biszkoptem i pozostaw w lodówce na 2-3 godziny.
-
9. Krem: Budyń na krem: W 1 szklance mleka mieszam mąkę z budyniem. Resztę mleka gotuję z cukrem. Do gotującego się mleka wlewam mieszankę i gotuję budyń cały czas mieszając aby budyń się nie przypalił. Pozostaw do wystudzenia. Tak przygotowany budyń dodaj stopniowo po łyżce do miękkiego tłuszczu. Kremem posmaruj górę i boki naszego tortu tak grubo, aby nie było widać masy piankowej. Posmarowany tort wstaw przynajmniej na godzinę do lodówki przed nałożeniem masy cukrowej, aby się ściągnął krem.
-
10. Masa Cukrowa: Żelatynę zalej wodą i pozwól jej namoknąć. W czasie kiedy żelatyna się moczy, przesiej cukier puder, rozdzielając go na dwie części. Do namokniętej żelatyny dodaj glukozę i dokładnie wymieszaj. Żelatyna musi się całkowicie rozpuścić. W razie potrzeby, lekko podgrzej mieszaninę, ale nie gotuj. Jeszcze ciepłą, rozpuszczoną żelatynę z glukozą wlej do jednej części cukru pudru, dodaj aromat migdałowy i zacznij mieszać łyżką. Dosypuj sukcesywnie drugą część cukru pudru. Gdy masa wchłonie wystarczającą ilość cukru i stanie się elastyczna, można dodać barwniki. Wyrabiaj masę jak plastelinę, jak za mocno nam masa stwardnieje wsadź na kilka sekund do mikrofali i ugniataj ponownie.
-
11. Rozwałkuj masę podsypując cukrem pudrem pod spodem aby masa się nie przykleiła.
-
12. Przenieś rozwałkowaną masę na tort. Delikatnie dłonią dociskaj i wygładzaj tort. Po obłożeniu tortu ścinamy nadmiar masy.
-
13. Gdy uzyskamy odpowiedni kształt ozdabiamy tort dekoracjami. Literyką wycinamy kółko, następnie mniejszą foremką lub zakrętką od butelki robimy mniejsze kółeczka, aby zrobić głowę i uszka-naklejamy w to miejsce cyferkę 3. Duże czarne uszy robimy oklejając masą cukrową 2 duże ciastka markizy. Po schłodzeniu wbijamy po 2 wykałaczki w uszy i wsadzamy w tort.
-
14. Z masy cukrowej robimy Myszkę Minnie.
-
15. Tak przygotowane elementy najlepiej zrobić dzień wcześniej aby przeschły, a składamy je dopiero na torcie.
Tort Myszka Minnie – dodatkowe informacje
Nigdy nie obkładaj tortu z myszką Minnie z masy cukrowej, jeśli na jego wierzchu znajduje się bita śmietana, ponieważ masa się rozpuści. Zawsze nakładamy masę cukrową na krem z margaryny lub masła.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Tort motyl śmietankowo-brzoskwiniowy ze świezymi owocami
Następny przepis: Tort Myszka Miki