Tort Myszka Miki

Tort Myszka Miki

Zaskocz swoje pociechy cudownym tortem, który przeniesie je prosto do bajkowej krainy Walta Disneya. Ten Tort Myszka Miki, starannie przemyślany, stworzony ze mnóstwem miłości i cierpliwości, ma szansę stać się największą atrakcją każdej urodzinowej imprezy. Główną ozdobą jest Myszka Miki stworzona z masy cukrowej. Bez względu na to, czy jesteś fanem tej ikonicznej postaci, czy po prostu chcesz poczuć magię Disneya na własnej skórze, ten tort na pewno spełni twoje oczekiwania. Przygotuj się na wielką przygodę kulinarnej fantazji z naszym przepisem na tort Myszka Miki.

Składniki:

  • 3 biszkopty – Każdy z 3 jaj
  • składniki na 1 biszkopta
  • 3 jajka
  • cukier około 0,5 szklanki
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
  • szczypta soli
  • forma okrągła 28cm
  • 2 śnieżki + mleko
  • 2 dowolne galaretki
  • 2 słoiczki różnego dżemu
  • woda smakowa do skrapiania biszkoptów
  • Krem do posmarowania wierzchu tortu i boków pod masę cukrową.
  • 1 budyń waniliowy
  • około 0,5 l mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 kostka margaryny
  • masa cukrowa około 1,5 kg: Ja używam kupnej już gotowej,ale podam przepis na masę, którą kiedyś sama robiłam :
  • 800 g cukru pudru
  • 100 g glukozy
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • kilka kropli aromatu migdałowego
  • 70 ml wody oraz sitko.
  • kilka kropel olejku migdałowego
  • barwniki spożywcze

Tort myszka miki – jak zrobić?

  1. Obrazek: biszkopt
    1.
    Biszkopt 1 sztuka : Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić je na sztywno, dosypać cukier i chwilę miksować do jego rozpuszczenia. Następnie dodać żółtka, miksować jeszcze chwilę. Na końcu stopniowo dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać łyżką. wyłóż na blachę wyłożoną papierem i upiecz w 160 stopni C około 30 minut. Tak przygotowane 3 biszkopty ostudź.
  2. Obrazek: krem
    2.
    Budyń na krem: W 1 szklance mleka mieszam mąkę z budyniem. Resztę mleka gotuję z cukrem. Do gotującego się mleka wlewam mieszankę i gotuję budyń cały czas mieszając aby budyń się nie przypalił. Pozostaw do wystudzenia. Tak przygotowany budyń dodaj stopniowo po łyżce do miękkiego tłuszczu.
  3. Obrazek: galaretki
    3.
    Dwie dowolne galaretki zalej 3/4 szklanki gorącej wody, każdą osobno. Pozostaw do wystudzenia,ale nie do stężenia.
  4. Obrazek: śnieżka
    4.
    2 śnieżki ubij osobno w takiej ilości mleka jaka jest podana na opakowaniu śnieżki.
  5. Obrazek: galaretka
    5.
    Następnie dodaj 1 ostudzoną galaretkę do jednej śnieżki i delikatnie wymieszaj.
  6. Obrazek: nadzienie
    6.
    Biszkopt posmaruj dżemem i delikatnie wylej piankę galaretkowa na biszkopt. Rozprowadź równomiernie. Wstaw do lodówki. Bardzo szybko się ściąga.
  7. Obrazek: galaretka
    7.
    Następnie dodaj kolejną ostudzoną galaretkę do jednej śnieżki i delikatnie wymieszaj.
  8. Obrazek: masa na tort
    8.
    Delikatnie wylej piankę galaretkowa na biszkopt posmarowany dżemem. Rozprowadź równomiernie. Wstaw do lodówki. Po wyjęciu przykryj trzecim biszkoptem i posmaruj dookoła boki i wierzch kremem.
  9. Obrazek: galaretka
    9.
    Posmarowany biszkopt wstaw przynajmniej na godzinę do lodówki przed nałożeniem masy cukrowej.
  10. Obrazek: Masa cukrowa
    10.
    Masa Cukrowa: Żelatynę zalej wodą i pozwól jej namoknąć.W czasie kiedy żelatyna się moczy, przesiej cukier puder, rozdzielając go na dwie części.Do namokniętej żelatyny dodaj glukozę i dokładnie wymieszaj. Żelatyna musi się całkowicie rozpuścić. W razie potrzeby, lekko podgrzej mieszaninę, ale nie gotuj. Jeszcze ciepłą, rozpuszczoną żelatynę z glukozą wlej do jednej części cukru pudru, dodaj aromat migdałowy i zacznij mieszać łyżką. Dosypuj sukcesywnie drugą część cukru pudru.Gdy masa wchłonie wystarczającą ilość cukru i stanie się elastyczna, można dodać barwniki. Wyrabiaj masę jak plastelinę, jak za mocno nam masa stwardnieje wsadź na kilka sekund do mikrofali i ugniataj ponownie.
  11. Obrazek: czerwona masa cukrowa
    11.
    Rozwałkuj masę podsypując cukrem pudrem pod spodem aby masa się nie przykleiła.
  12. Obrazek: masa cukrowa
    12.
    Przenieś rozwałkowaną masę na tort. Delikatnie dłonią dociskaj i wygładzaj tort. Po obłożeniu tortu ścinamy nadmiar masy.
  13. Obrazek: dekoracja tortu
    13.
    Gdy uzyskamy odpowiedni kształt ozdabiamy tort dekoracjami. Literatką wycinamy kółka, następnie mniejszą foremką lub zakrętką od butelki robimy mniejsze kółeczka,aby zrobić uszka.
  14. Obrazek: dekoracja
    14.
    Robimy kilka kolorowych wałeczków i tniemy na równe części, aby mieć równe kolorowe kuleczki do ozdoby dołu tortu.
  15. Obrazek: dekoracja
    15.
    Dookoła układamy kolorowe kulki
  16. Obrazek: dekoracja
    16.
    Na górze tortu robimy trawkę, aby postawić naszą myszkę.
  17. Obrazek: masa cukrowa
    17.
    Myszka Miki
  18. Obrazek: myszka Miki
    18.
    Myszka Miki – łączymy elementy za pomocą długich wykałaczek.
  19. Obrazek: Myszka Miki
    19.
    Myszka Miki jest oparta o skrzynkę na listy. Dekorację można wykonać dowolną.

Tort Myszka Miki – dodatkowe informacje

Nigdy nie obkładaj tortu masą cukrową na bitą śmietanę, ponieważ masa się rozpuści. Zawsze nakładamy ją na krem z margaryny lub masła. A tutaj znajdziesz przepis na tort Myszka Minnie dla dziewczynki: tort Myszka Minnie.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tort Myszka Minnie
Następny przepis: Tort na 18 urodziny

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode