Tort Mleczna kanapka

Tort Mleczna kanapka

Przygotujcie się na prawdziwą eksplozję smaku – to nie byle jaki tort, to Tort Mleczna Kanapka! To wyjątkowe połączenie klasycznego ciasta z ulubionym smakiem drożdżówek z mlekiem. Składniki, z których go przygotujemy, są dość proste i łatwo dostępne, a efekt końcowy zadowoli każde podniebienie. Idealny na różnego rodzaju imprezy, spotkania rodzinne czy jako dodatek do popołudniowej herbaty czy kawy. Delikatne, mleczne nadzienie w połączeniu z pysznym, wilgotnym biszkoptem to niebo w gębie dla każdego łasucha. To ciasto, które po prostu musicie spróbować!

Składniki:

  • Biszkopt kakaowy:
  • 4 jajka
  • 1/2 szkl cukru
  • 1 łyżka oleju
  • 1/3 szkl mąki pszennej
  • 1/3 szkl maki ziemniaczanej
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • Masa z mleka w proszku:
  • 1/2 szkl mleka
  • 1/3 szkl domowego cukru waniliowego (lub 1/2szkl cukru i 2 łyżki c.waniliowego)
  • 1/3 szkl cukru
  • 2 szkl mleka w proszku (tego niebieskiego)
  • 350g miękkiego masła
  • Polewa:
  • 1 czekolada mleczna
  • 1/2 czekolady gorzkiej
  • 3 łyżki śmietanki 30%
  • czekoladowa posypka

Tort „mleczna kanapka” – jak zrobić?

  1. Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli. Dodać cukier i ubijać aż będą szkliste. nadal ubijając dodawać po 1 żółtku. Mąkę i pozostałe suche składniki przesiać, dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Spód tortownicy (23cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wlać biszkopt i piec ok pół godziny w 170st. Ostudzić i przekroić na 2 blaty.
  2. Masa: Mleko zagotować z cukrami, ostudzić. Miękkie masło utrzeć do białości, nadal ucierając dodawać stopniowo płynne mleko. Na koniec mleko w proszku i zmiksować na gładką masę.
  3. Biszkopty naponczować mocną herbatą. Połowę masy wyłożyć na jeden krążek, połowę na drugi.
  4. Czekolady połamać i ze śmietanką rozpuścić w kąpieli wodnej. Polać torcik i posypać czekoladowymi posypkami. Schłodzić.

Tort Mleczna kanapka – dodatkowe informacje

Torcik przed podaniem warto wyciągnąć na 15 min wcześniej z lodówki bo masa i polewa mogą się źle kroić.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: TORT KOKOSOWY MIŚ (TORTA ORSACCHIOTTO al COCCO)
Następny przepis: Tort mocno czekoladowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode