Tort Miś 3D

Tort Miś 3D

Tort Miś 3D to nie tylko smakowity deser, ale również prawdziwe dzieło sztuki cukierniczej. Idealny na urodziny czy imprezy dla dzieci, z pewnością zaskoczy i urozmaici każde przyjęcie. Postać urokliwego misia, wykonana z dokładnością i dbałością o detale, zachwyci zarówno małych, jak i dużych łasuchów. Przygotowanie tortu według naszego przepisu to prawdziwa zabawa i okazja do kreatywnego spędzenia czasu. Chociaż wydaje się skomplikowany, śledząc krok po kroku zawarte w przepisie instrukcje, z pewnością uda ci się stworzyć prawdziwe cukiernicze cudo. Weź udział w tej słodkiej przygodzie.

Składniki:

  • Biszkopt:
  • 30 jaj
  • 30 łyżeczek cukru
  • 30 łyżek mąki tortowej
  • opakowanie gorzkiego kakao w proszku
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • Masa:
  • 1kg truskawek
  • 2 opakowania mascarpone po 250g
  • 1 l śmietanki 36%
  • 4 czubate łyżki żelatyny
  • cukier puder wg uznania
  • Wykończenie:
  • 4 kostki dobrego masła
  • 4-6 szklanek cukru pudru (zależy od gatunku masła i temperatury przy zdobieniu)
  • kakao wg uznania (dałam pół opakowania)
  • barwnik brązowy w żelu
  • gotowa masa tortowa ok 200g
  • plus dodatkowe barwniki jeśli chcemy
  • wykałaczki
  • Poncz:
  • 2 szklanki herbaty zielonej lub cytrynowej

Tort miś 3d – jak zrobić?

  1. Biszkopt robiłam na kilka razy. 2 małe foremki tortowe (22cm), 2 duże (28 cm) i długa keksówka (ok 40cm). Białka ubijamy na sztywno z cukrem, dodajemy kolejno żółtka, a na końcu delikatnie dodajemy mąki i kakao. Pieczemy w 180 stopniach do suchego patyczka. Wszystkie biszkopty studzimy, układamy dwie duże i jedną małą formę w piramidę i wycinamy nożem tułów misia. Z małej tortownicy głowę, z keksówki łapki, a z resztek nosek i uszy. Biszkopty kroimy na blaty i przygotowujemy poncz.
  2. Masa:

    1. Truskawki miksujemy, podgrzewamy i rozpuszczamy w nich żelatynę, studzimy.
    2. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy serki mascarpone, zimną masę truskawkową i cukier puder do smaku. Jeśli masa będzie rzadka to musimy ją wstawić na trochę do lodówki (ok 30 min do 1 godziny).
  3. Kolejno blaty ponczujemy i przekładamy masą do wyczerpania składników. Jeśli misiek będzie bardzo ruchomy należy go wesprzeć długimi wykałaczkami. Miś ląduje na całą noc do lodówki a na drugi dzień dekorujemy. Ciepłe masło mieszamy mikserem z cukrem pudrem, kakao i barwnikiem spożywczym. Masę przekładamy do worka cukierniczego i zdobimy tylką do włosów. W międzyczasie dekorujemy masą cukierniczą nosek, łapki i uszy misia. Tort powinien trafić do lodówki na ok 2 godziny. Efekt wow murowany.

Tort Miś 3D – dodatkowe informacje

Tort polecam zrobić z połowy składników, ponieważ ten przepis jest na ponad 30 porcji.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tort Miś 3D
Następny przepis: Tort Mleczna kanapka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode