Tort Miś 3D
Tort Miś 3D to nie tylko smakowity deser, ale również prawdziwe dzieło sztuki cukierniczej. Idealny na urodziny czy imprezy dla dzieci, z pewnością zaskoczy i urozmaici każde przyjęcie. Postać urokliwego misia, wykonana z dokładnością i dbałością o detale, zachwyci zarówno małych, jak i dużych łasuchów. Przygotowanie tortu według naszego przepisu to prawdziwa zabawa i okazja do kreatywnego spędzenia czasu. Chociaż wydaje się skomplikowany, śledząc krok po kroku zawarte w przepisie instrukcje, z pewnością uda ci się stworzyć prawdziwe cukiernicze cudo. Weź udział w tej słodkiej przygodzie.
admin
Składniki:
- Biszkopt:
- 30 jaj
- 30 łyżeczek cukru
- 30 łyżek mąki tortowej
- opakowanie gorzkiego kakao w proszku
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- Masa:
- 1kg truskawek
- 2 opakowania mascarpone po 250g
- 1 l śmietanki 36%
- 4 czubate łyżki żelatyny
- cukier puder wg uznania
- Wykończenie:
- 4 kostki dobrego masła
- 4-6 szklanek cukru pudru (zależy od gatunku masła i temperatury przy zdobieniu)
- kakao wg uznania (dałam pół opakowania)
- barwnik brązowy w żelu
- gotowa masa tortowa ok 200g
- plus dodatkowe barwniki jeśli chcemy
- wykałaczki
- Poncz:
- 2 szklanki herbaty zielonej lub cytrynowej
Tort miś 3d – jak zrobić?
- Biszkopt robiłam na kilka razy. 2 małe foremki tortowe (22cm), 2 duże (28 cm) i długa keksówka (ok 40cm). Białka ubijamy na sztywno z cukrem, dodajemy kolejno żółtka, a na końcu delikatnie dodajemy mąki i kakao. Pieczemy w 180 stopniach do suchego patyczka. Wszystkie biszkopty studzimy, układamy dwie duże i jedną małą formę w piramidę i wycinamy nożem tułów misia. Z małej tortownicy głowę, z keksówki łapki, a z resztek nosek i uszy. Biszkopty kroimy na blaty i przygotowujemy poncz.
-
Masa:
- Truskawki miksujemy, podgrzewamy i rozpuszczamy w nich żelatynę, studzimy.
- Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy serki mascarpone, zimną masę truskawkową i cukier puder do smaku. Jeśli masa będzie rzadka to musimy ją wstawić na trochę do lodówki (ok 30 min do 1 godziny).
- Kolejno blaty ponczujemy i przekładamy masą do wyczerpania składników. Jeśli misiek będzie bardzo ruchomy należy go wesprzeć długimi wykałaczkami. Miś ląduje na całą noc do lodówki a na drugi dzień dekorujemy. Ciepłe masło mieszamy mikserem z cukrem pudrem, kakao i barwnikiem spożywczym. Masę przekładamy do worka cukierniczego i zdobimy tylką do włosów. W międzyczasie dekorujemy masą cukierniczą nosek, łapki i uszy misia. Tort powinien trafić do lodówki na ok 2 godziny. Efekt wow murowany.
Tort Miś 3D – dodatkowe informacje
Tort polecam zrobić z połowy składników, ponieważ ten przepis jest na ponad 30 porcji.