Tort makowo-jabłkowy
Składniki:
- 40 dag mąki
- 40 dag cukru pudru
- 12 jajek
- 2 łyżki proszku do pieczenia
- 80 dag startych jabłek
- 12 łyżek kaszki manny
- 30 dag masła
- 15 dag bakalii
- łyżka mąki ziemniaczanej
Tort makowo-jabłkowy – jak zrobić?
-
1.
Mak sparzyć i zemleć dwa razy. Żółtka dokładnie utrzeć z cukrem oraz masłem i dodać, obrane i starte na tarce o grubych oczkach, jabłka. Na koniec dodać kaszkę wymieszaną z mąką ziemniaczaną. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać. Tak przygotowane ciasto piec 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.
-
2.
Ubić dokładnie całe jajka i stopniowo, powoli dodawać po łyżce cukru oraz cukier waniliowy. Następnie dodać utarte masło, spirytus i sok z cytryny.
-
3.
Masę podzielić na dwie części, odkładając dwie łyżki do dekoracji. Do jednej części dodać zmielone orzechy, a do drugiej kawę rozpuszczalną lub startą czekoladę.
-
4.
Upieczone ciasto przekroić na 3 krążki. Jeden posmarować masą czekoladową, a drugą masą orzechową. Wierzchnie placka polać polewą i udekorować odłożoną masą oraz połówkami orzechów. Do dekoracji można użyć owoców.
Słowa kluczowe: tort makowy, Ewy Wachowicz
Tort makowo-jabłkowy – dodatkowe informacje
Jeżeli ktoś lubi więcej atrakcji smakowych może dodać np wydrylowane wiśnie z kompotu.