Tort Kucyk Pony
Dla każdego małego fana „Kucyka Pony”, przygotowaliśmy coś wyjątkowego! Nasz przepis na Tort Kucyk Pony to idealny sposób na urozmaicenie urodzinowego menu. Ten kolorowy i przepyszny deser z pewnością wprowadzi magiczną atmosferę na przyjęcie. Wykonany z najwyższej jakości składników, z wdziękiem nawiązuje do bajkowego świata ulubionych bohaterów. Nie tylko smakuje wyśmienicie, ale także zachwyca swoim wyglądem, który z pewnością zapadnie w pamięć wszystkim gościom. Potrzebujesz zatem doskonałego pomysłu na urodzinowy tort dla swojego malucha? Spróbuj naszego przepisu na Tort Kucyk Pony!
admin
Składniki:
- Biszkopt z 4-5 jajek
- cukier około 0,5 szklanki
- 2 duże łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- szczypta soli
- Mała tortownica 24cm
- 3 śnieżki + mleko (jeśli chcemy zrobić większy tort użyj więcej galaretek i śnieżki)
- 3 dowolne galaretki
- woda smakowa do skrapiania biszkoptów
- Krem do posmarowania wierzchu tortu i boków pod masę cukrową.
- 1 budyń waniliowy
- około 0,5 l mleka
- 3 łyżki cukru
- 1 kostka margaryny
- masa cukrowa około 1,2 kg: Ja używam kupnej już gotowej, ale podam przepis na masę, którą kiedyś sama robiłam:
- składniki musisz podwoić.
- 800 g cukru pudru
- 100 g glukozy
- 4 łyżeczki żelatyny
- kilka kropli aromatu migdałowego
- 70 ml wody oraz sitko.
- kilka kropel olejku migdałowego
- 3 barwniki spożywcze
Tort kucyk pony – jak zrobić?
- 1. Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić je na sztywno, dosypać cukier i chwilę miksować do jego rozpuszczenia. Następnie dodać żółtka, miksować jeszcze chwilę. Na końcu stopniowo dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać łyżką. Kiedy ciasto będzie już gładkie wylać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 160-180 st. C przez około 35-40 minut. Po wystudzeniu przetnij go na pół.
- 2. Galaretki: Trzy dowolne galaretki zalej 3/4 szklanki gorącej wody, każdą osobno. Pozostaw do wystudzenia, ale nie do stężenia.
- 3. Śnieżki: Śnieżki ubij osobno z ilością mleka podaną na opakowaniu śnieżki w proszku.
- 4. Pianka: Dodaj 1 ostudzoną galaretkę do jednej śnieżki i delikatnie wymieszaj.
- 5. Pianka galaretkowa: Delikatnie wlej piankę galaretkową na 1 biszkopt, który zostawiamy w formie. Rozprowadź równomiernie. Wstaw do lodówki na 10 minut do stężenia. Następnie dodaj kolejną ostudzoną galaretkę do jednej śnieżki i delikatnie wymieszaj. Delikatnie wlej piankę galaretkową na poprzednią schłodzoną piankę. Wstaw na 10 minut do lodówki do stężenia. Postępuj tak samo z 3 galaretką i śnieżką.
- 6. Składanie tortu: Przykryj drugim biszkoptem i pozostaw w lodówce na 2-3 godziny.
- 7. Krem: Budyń na krem: W 1 szklance mleka wymieszaj mąkę z budyniem. Resztę mleka zagotuj z cukrem. Do gotującego się mleka wlej mieszankę z mąką i budyń cały czas mieszając, aby się nie przypalił. Pozostaw do wystudzenia. Stopniowo dodawaj przygotowany budyń do miękkiego tłuszczu po łyżce.
- 8. Smarowanie tortu: Posmaruj górę i boki tortu kremem, tak aby nie było widać masy piankowej. Wstaw tort na godzinę do lodówki przed nałożeniem masy cukrowej, aby krem się ściągnął.
- 9. Masa cukrowa: Żelatynę zalej wodą i pozwól jej namoknąć. Przesiej cukier puder, rozdzielając go na dwie części. Do namoczonej żelatyny dodaj glukozę i dokładnie wymieszaj, aż żelatyna się rozpuści. Wlej rozpuszczoną żelatynę z glukozą do jednej części cukru pudru, dodaj aromat migdałowy i zacznij mieszać łyżką. Powoli dodawaj drugą część cukru pudru. Gdy masa wchłonie cukier i stanie się elastyczna, dodaj barwniki. Wyrabiaj masę jak plastelinę, a jeśli jest zbyt twarda, wsadź ją na kilka sekund do mikrofali i ponownie ugnieć.
- 10. Ozdabianie tortu: Zabarwioną masę cukrową rozwałkuj, podsypując cukrem pudrem pod spodem, aby masa się nie przykleiła. Przenieś rozwałkowaną masę na tort. Delikatnie dłonią dociskaj i wygładzaj tort. Po obłożeniu tortu odetnij nadmiar masy. Po uzyskaniu pożądanego kształtu, ozdób tort dowolnymi dekoracjami. Do zrobienia ozdobnego wałeczka potrzebujesz 2 kolorów masy cukrowej, z których robisz długie wałeczki. Sklej je razem i zwijaj.
- 11. Obłożenie tortu: Obłóż dół i górę tortu ozdobnymi wałeczkami, aby ukryć niedoskonałości po odcięciu masy cukrowej.
- 12. Dekoracje: Wydrukuj z internetu dowolny wzór kucyka lub narysuj go na kartce.
- 13. Wycięcie dekoracji: Wytnij obrazek na kilka elementów i połóż go na rozwałkowanej kolorowej masie cukrowej. Delikatnie wycięcie wzoru nożykiem. Pozostaw elementy na 10 minut, aby lekko stwardniały, a następnie przenieś je na tort.
- 14. Wykończenie: Po położeniu dekoracji kucyka ozdób go lekko czarną masą cukrową, aby nadać mu obrys. Następnie z np. fioletowej masy cukrowej wykonaj ruloniki i umieść je na grzywce i ogonie. Wykonaj pozostałe elementy ozdobne.
Tort Kucyk Pony – dodatkowe informacje
Nigdy nie obkładaj tortu masą cukrową na bitą śmietanę kucyk pony tort ponieważ masa się rozpuści. Zawsze nakładamy na krem z margaryny lub masła.