Tort Kucyk Pony

Tort Kucyk Pony

Dla każdego małego fana „Kucyka Pony”, przygotowaliśmy coś wyjątkowego! Nasz przepis na Tort Kucyk Pony to idealny sposób na urozmaicenie urodzinowego menu. Ten kolorowy i przepyszny deser z pewnością wprowadzi magiczną atmosferę na przyjęcie. Wykonany z najwyższej jakości składników, z wdziękiem nawiązuje do bajkowego świata ulubionych bohaterów. Nie tylko smakuje wyśmienicie, ale także zachwyca swoim wyglądem, który z pewnością zapadnie w pamięć wszystkim gościom. Potrzebujesz zatem doskonałego pomysłu na urodzinowy tort dla swojego malucha? Spróbuj naszego przepisu na Tort Kucyk Pony!

Składniki:

  • Biszkopt z 4-5 jajek
  • cukier około 0,5 szklanki
  • 2 duże łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • szczypta soli
  • Mała tortownica 24cm
  • 3 śnieżki + mleko (jeśli chcemy zrobić większy tort użyj więcej galaretek i śnieżki)
  • 3 dowolne galaretki
  • woda smakowa do skrapiania biszkoptów
  • Krem do posmarowania wierzchu tortu i boków pod masę cukrową.
  • 1 budyń waniliowy
  • około 0,5 l mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 kostka margaryny
  • masa cukrowa około 1,2 kg: Ja używam kupnej już gotowej, ale podam przepis na masę, którą kiedyś sama robiłam:
  • składniki musisz podwoić.
  • 800 g cukru pudru
  • 100 g glukozy
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • kilka kropli aromatu migdałowego
  • 70 ml wody oraz sitko.
  • kilka kropel olejku migdałowego
  • 3 barwniki spożywcze

Tort kucyk pony – jak zrobić?

  1. 1. Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić je na sztywno, dosypać cukier i chwilę miksować do jego rozpuszczenia. Następnie dodać żółtka, miksować jeszcze chwilę. Na końcu stopniowo dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać łyżką. Kiedy ciasto będzie już gładkie wylać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 160-180 st. C przez około 35-40 minut. Po wystudzeniu przetnij go na pół.
  2. 2. Galaretki: Trzy dowolne galaretki zalej 3/4 szklanki gorącej wody, każdą osobno. Pozostaw do wystudzenia, ale nie do stężenia.
  3. 3. Śnieżki: Śnieżki ubij osobno z ilością mleka podaną na opakowaniu śnieżki w proszku.
  4. 4. Pianka: Dodaj 1 ostudzoną galaretkę do jednej śnieżki i delikatnie wymieszaj.
  5. 5. Pianka galaretkowa: Delikatnie wlej piankę galaretkową na 1 biszkopt, który zostawiamy w formie. Rozprowadź równomiernie. Wstaw do lodówki na 10 minut do stężenia. Następnie dodaj kolejną ostudzoną galaretkę do jednej śnieżki i delikatnie wymieszaj. Delikatnie wlej piankę galaretkową na poprzednią schłodzoną piankę. Wstaw na 10 minut do lodówki do stężenia. Postępuj tak samo z 3 galaretką i śnieżką.
  6. 6. Składanie tortu: Przykryj drugim biszkoptem i pozostaw w lodówce na 2-3 godziny.
  7. 7. Krem: Budyń na krem: W 1 szklance mleka wymieszaj mąkę z budyniem. Resztę mleka zagotuj z cukrem. Do gotującego się mleka wlej mieszankę z mąką i budyń cały czas mieszając, aby się nie przypalił. Pozostaw do wystudzenia. Stopniowo dodawaj przygotowany budyń do miękkiego tłuszczu po łyżce.
  8. 8. Smarowanie tortu: Posmaruj górę i boki tortu kremem, tak aby nie było widać masy piankowej. Wstaw tort na godzinę do lodówki przed nałożeniem masy cukrowej, aby krem się ściągnął.
  9. 9. Masa cukrowa: Żelatynę zalej wodą i pozwól jej namoknąć. Przesiej cukier puder, rozdzielając go na dwie części. Do namoczonej żelatyny dodaj glukozę i dokładnie wymieszaj, aż żelatyna się rozpuści. Wlej rozpuszczoną żelatynę z glukozą do jednej części cukru pudru, dodaj aromat migdałowy i zacznij mieszać łyżką. Powoli dodawaj drugą część cukru pudru. Gdy masa wchłonie cukier i stanie się elastyczna, dodaj barwniki. Wyrabiaj masę jak plastelinę, a jeśli jest zbyt twarda, wsadź ją na kilka sekund do mikrofali i ponownie ugnieć.
  10. 10. Ozdabianie tortu: Zabarwioną masę cukrową rozwałkuj, podsypując cukrem pudrem pod spodem, aby masa się nie przykleiła. Przenieś rozwałkowaną masę na tort. Delikatnie dłonią dociskaj i wygładzaj tort. Po obłożeniu tortu odetnij nadmiar masy. Po uzyskaniu pożądanego kształtu, ozdób tort dowolnymi dekoracjami. Do zrobienia ozdobnego wałeczka potrzebujesz 2 kolorów masy cukrowej, z których robisz długie wałeczki. Sklej je razem i zwijaj.
  11. 11. Obłożenie tortu: Obłóż dół i górę tortu ozdobnymi wałeczkami, aby ukryć niedoskonałości po odcięciu masy cukrowej.
  12. 12. Dekoracje: Wydrukuj z internetu dowolny wzór kucyka lub narysuj go na kartce.
  13. 13. Wycięcie dekoracji: Wytnij obrazek na kilka elementów i połóż go na rozwałkowanej kolorowej masie cukrowej. Delikatnie wycięcie wzoru nożykiem. Pozostaw elementy na 10 minut, aby lekko stwardniały, a następnie przenieś je na tort.
  14. 14. Wykończenie: Po położeniu dekoracji kucyka ozdób go lekko czarną masą cukrową, aby nadać mu obrys. Następnie z np. fioletowej masy cukrowej wykonaj ruloniki i umieść je na grzywce i ogonie. Wykonaj pozostałe elementy ozdobne.

Tort Kucyk Pony – dodatkowe informacje

Nigdy nie obkładaj tortu masą cukrową na bitą śmietanę kucyk pony tort ponieważ masa się rozpuści. Zawsze nakładamy na krem z margaryny lub masła.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: TORT KUBUŚ PUCHATEK
Następny przepis: Tort Kucyki Pony

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode