TORT KUBUŚ PUCHATEK

TORT KUBUŚ PUCHATEK

Czy jesteś fanem Kubusia Puchatka i chcesz przenieść magię Stumilowego Lasu na swoje przyjęcie? Wypróbuj nasz oryginalny przepis na tort Kubuś Puchatek! To zaskakująco proste rozwiązanie, które na pewno ucieszy nie tylko dzieci, ale i dorosłych. Główną ozdobą tortu jest figurka sympatycznego misia wykonana z masy cukrowej. Przepis jest doskonały na urodziny, imprezy tematyczne dla dzieci, czy inne wydarzenia rodzinne. Przekształć swój deser w dziką przygodę z Kubusiem Puchatkiem – gwarancja uśmiechu na twarzy każdego gościa!

Składniki:

  • Biszkopt z 8 jaj
  • 8 jaj
  • 8 łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • forma okrągła 28cm
  • Krem czekoladowy według swojego sprawdzonego przepisu na 1 litr mleka i 2 kostki margaryny lub:
  • 2 Kremy do karpatki do gotowania na mleku
  • 1 litr mleka
  • 4 łyżko kakao
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • owoce
  • masa cukrowa około 1,2 kg: Ja używam kupnej już gotowej, ale podam przepis na masę, którą kiedyś
  • sama robiłam :
  • składniki musisz podwoić.
  • 800 g cukru pudru,
  • 100 g glukozy,
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • kilka kropli aromatu migdałowego
  • 70 ml wody oraz sitko.
  • kilka kropli olejku migdałowego
  • 3 barwniki spożywcze

Tort kubuś puchatek – jak zrobić?

  1. 1.

    Krem karpatkowy przygotuj tak jak podano na opakowaniu,Jest bardzo smaczny na typowym budyniu.

    Do tak przygotowanego budyniu dodaj stopniowo po łyżce do miękkiego tłuszczu.

  2. 2.

    Dodaj kakao i rozpuszczoną w kąpieli wodnej gorzką czekoladę.

  3. 3.

    Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić je na sztywno, dosypać cukier i chwilę miksować do jego rozpuszczenia. Następnie dodać żółtka, miksować jeszcze chwilę. Na końcu stopniowo dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać łyżką. Kiedy ciasto będzie już gładkie wylać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 160-180 st. C przez około 35-40 minut. W taki sam sposób pieczemy jeszcze 2 biszkopty.

  4. 4.

    Nakładamy krem i owoce.

  5. 5.

    Kremem posmaruj górę i boki naszego tortu tak grubo, aby nie było widać biszkoptu i owoców. Posmarowany tort wstaw przynajmniej na godzinę do lodówki przed nałożeniem masy cukrowej, aby się ściągnął krem.

  6. 6.

    Masa Cukrowa: Żelatynę zalej wodą i pozwól jej namoknąć. W czasie kiedy żelatyna się moczy, przesiej cukier puder, rozdzielając go na dwie części. Do namokniętej żelatyny dodaj glukozę i dokładnie wymieszaj. Żelatyna musi się całkowicie rozpuścić. W razie potrzeby, lekko podgrzej mieszaninę, ale nie gotuj. Jeszcze ciepłą, rozpuszczoną żelatynę z glukozą wlej do jednej części cukru pudru, dodaj aromat migdałowy i zacznij mieszać łyżką. Dosypuj sukcesywnie drugą część cukru pudru. Gdy masa wchłonie wystarczającą ilość cukru i stanie się elastyczna, można dodać barwniki. Wyrabiaj masę jak plastelinę, jeśli za mocno nam masa stwardnieje wsadź na kilka sekund do mikrofali i ugniataj.

  7. 7.

    Zabarwiona masę cukrową rozwałkuj podsypując cukrem pudrem pod spodem aby masa się nie przykleiła.

  8. 8.

    Przenieś rozwałkowaną masę na tort. Delikatnie dłonią dociskaj i wygładzaj tort.

  9. 9.

    Gdy uzyskamy odpowiedni kształt ozdabiamy tort dekoracjami.

  10. 10.

    Wydrukuj z internetu dowolny wzór Kubusia lub narysuj na kartce.

  11. 11.

    Następnie wytnij obrazek na kilka elementów i połóż na rozwałkowaną kolorową masę cukrową, aby wyciąć delikatnie nożykiem dekorację na tort. Elementy pozostaw na 10 minut, aby lekko stwardniały i przełóż na tort.

  12. 12.

    Wytnij literki i pozostaw na foli, aby łatwiej było przełożyć dekorację na tort.

  13. 13.

    Po położeniu dekoracji Kubusia na torcie ozdabiamy go dookoła według uznania.

TORT KUBUŚ PUCHATEK – dodatkowe informacje

Nigdy nie obkładaj tortu masą cukrową na bita śmietanę ponieważ masa się rozpuści. Zawsze nakładamy na krem z margaryny lub masła. Torty można kształtować jak tylko się da, okrągłe czy też zarys postaci Kubusia.

Tagi


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tort księżniczka
Następny przepis: Tort Kucyk Pony

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode