Tort Kucyki Pony
Składniki:
- 3 biszkopty:
- składniki na 1 biszkopta:
- 3 jajka
- cukier około 0,5 szklanki
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
- szczypta soli
- 1 łyżka maku (tylko do 1 biszkopta makowego)
- 1 łyżka oleju
- Wymiar formy 25cm
- Krem-budyń:
- – 1 litr mleka
- – 2 budynie śmietankowe
- – 2 cukry waniliowe
- – 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- – 1 łyżka mąki pszennej
- – 0,5 szklanki cukru
- – 3 żółtka
- cytryna
- – 2,5 kostki masła lub margaryny
- owoce do przełożenia (gruszka w syropie i brzoskwinia)
- masa cukrowa 1200 gram
- Ja używam kupnej już gotowej, ale podam przepis na masę którą kiedyś sama robiłam:
- 800 g cukru pudru
- 100 g glukozy
- 4 łyżeczki żelatyny
- 70 ml wody oraz sitko
- kilka kropel olejku migdałowego
- barwniki spożywcze
Tort kucyki pony – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
-
1.
Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić je na sztywno, dosypać cukier i chwilę miksować do jego rozpuszczenia. Następnie dodać żółtka, miksować jeszcze chwilę. Na końcu stopniowo dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać łyżką. Kiedy ciasto będzie już gładkie wylać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 160-180 st. C przez około 35-40 minut. w taki sam sposób pieczemy jeszcze dwa. Wystudź.
-
2.
Na biszkopty nakładamy krem i owoce.
-
3.
Kremem posmaruj górę i boki naszego tortu tak grubo, aby nie było widać biszkoptu i owoców. Posmarowany tort wstaw przynajmniej na godzinę do lodówki przed nałożeniem masy cukrowej, aby się ściągnął krem.
-
4.
Zabarwiona masę cukrową rozwałkuj podsypując cukrem pudrem pod spodem aby masa się nie przykleiła. Przenieś rozwałkowaną masę na tort. Delikatnie dłonią dociskaj i wygładzaj tort. Po obłożeniu tortu ścinamy nadmiar masy.
-
5.
Gdy uzyskamy odpowiedni kształt ozdabiamy tort dekoracjami. Można użyć do zrobienia trawki praski do czosnku.
-
6.
Po położeniu masy cukrowej na torcie ozdabiamy go dookoła według uznania.
-
7.
Dekoracje.
-
8.
Ja używam tutaj dziecięcych foremek z zestawu modeliny.
-
9.
Elementy Kucyka
-
10.
Gotowe.
-
11.
Odlej 1 szklankę zimnego mleka ,a resztę zagotuj z cukrami. Wlej tą jedną szklankę mleka do miseczki i wymieszaj żółtka, mąki oraz budynie. Gdy mleko się zagotuje wlej mieszankę budyniową i mieszaj ,aby budyń się nie przypalił. Gotowy budyń przełóż do miski i przykryj woreczkiem foliowym tak aby dotykał budyń. W taki sposób unikniesz zbędnego kożucha. Studzimy. Masło lub margarynę zmiksuj i stopniowo dodaj ostudzony budyń.
-
12.
Masa Cukrowa: Żelatynę zalej wodą i pozwól jej namoknąć.W czasie kiedy żelatyna się moczy, przesiej cukier puder, rozdzielając go na dwie części.Do namokniętej żelatyny dodaj glukozę i dokładnie wymieszaj. Żelatyna musi się całkowicie rozpuścić. W razie potrzeby, lekko podgrzej mieszaninę, ale nie gotuj. Jeszcze ciepłą, rozpuszczoną żelatynę z glukozą wlej do jednej części cukru pudru, dodaj aromat migdałowy i zacznij mieszać łyżką. Dosypuj sukcesywnie drugą część cukru pudru.Gdy masa wchłonie wystarczającą ilość cukru i stanie się elastyczna, można dodać barwniki. Wyrabiaj masę jak plastelinę, jak za mocno nam masa stwardnieje wsadź na kilka sekund do mikrofali i ugniataj
-
13.
Element żółtego kucyka
Tort Kucyki Pony – dodatkowe informacje
Nigdy nie nakładaj masy z masy cukrowej na bitą śmietanę, gdy przygotowujesz tort z kucykiem pony, ponieważ masa się rozpuści.