Tort Kucyki Pony

Tort Kucyki Pony

Przygotowanie unikalnego tortu, który na pewno zachwyci całą rodzinę, to sztuka. Szczególnie jeśli ma on przypominać ulubioną bajkę naszych pociech. Ponieważ dla dzieci ważne są nie tylko smaki, ale także kolory i kształty, mamy dla Was dziś przepis na Tort Kucyki Pony. Bajeczna kompozycja smaków i kształtów zachwyci każde dziecko. Jego główną ozdobą są urocze, ręcznie robione kucyki z masy cukrowej. Wyglądają tak realistycznie, jakby były tylko chwilę temu w magicznym świecie kucyków pony. To pyszne ciasto, które jest zarówno ekscytującym projektem kulinarnym, jak i piękną dekoracją na każde dziecinne przyjęcie.

Składniki:

  • 3 biszkopty:
  • składniki na 1 biszkopta:
  • 3 jajka
  • cukier około 0,5 szklanki
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
  • szczypta soli
  • 1 łyżka maku (tylko do 1 biszkopta makowego)
  • 1 łyżka oleju
  • Wymiar formy 25cm
  • Krem-budyń:
  • – 1 litr mleka
  • – 2 budynie śmietankowe
  • – 2 cukry waniliowe
  • – 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • – 1 łyżka mąki pszennej
  • – 0,5 szklanki cukru
  • – 3 żółtka
  • cytryna
  • – 2,5 kostki masła lub margaryny
  • owoce do przełożenia (gruszka w syropie i brzoskwinia)
  • masa cukrowa 1200 gram
  • Ja używam kupnej już gotowej, ale podam przepis na masę którą kiedyś sama robiłam:
  • 800 g cukru pudru
  • 100 g glukozy
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 70 ml wody oraz sitko
  • kilka kropel olejku migdałowego
  • barwniki spożywcze

Tort kucyki pony – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. 1.

    Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić je na sztywno, dosypać cukier i chwilę miksować do jego rozpuszczenia. Następnie dodać żółtka, miksować jeszcze chwilę. Na końcu stopniowo dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać łyżką. Kiedy ciasto będzie już gładkie wylać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 160-180 st. C przez około 35-40 minut. w taki sam sposób pieczemy jeszcze dwa. Wystudź.

  2. 2.

    Na biszkopty nakładamy krem i owoce.

  3. 3.

    Kremem posmaruj górę i boki naszego tortu tak grubo, aby nie było widać biszkoptu i owoców. Posmarowany tort wstaw przynajmniej na godzinę do lodówki przed nałożeniem masy cukrowej, aby się ściągnął krem.

  4. 4.

    Zabarwiona masę cukrową rozwałkuj podsypując cukrem pudrem pod spodem aby masa się nie przykleiła. Przenieś rozwałkowaną masę na tort. Delikatnie dłonią dociskaj i wygładzaj tort. Po obłożeniu tortu ścinamy nadmiar masy.

  5. 5.

    Gdy uzyskamy odpowiedni kształt ozdabiamy tort dekoracjami. Można użyć do zrobienia trawki praski do czosnku.

  6. 6.

    Po położeniu masy cukrowej na torcie ozdabiamy go dookoła według uznania.

  7. 7.

    Dekoracje.

  8. 8.

    Ja używam tutaj dziecięcych foremek z zestawu modeliny.

  9. 9.

    Elementy Kucyka

  10. 10.

    Gotowe.

  11. 11.

    Odlej 1 szklankę zimnego mleka ,a resztę zagotuj z cukrami. Wlej tą jedną szklankę mleka do miseczki i wymieszaj żółtka, mąki oraz budynie. Gdy mleko się zagotuje wlej mieszankę budyniową i mieszaj ,aby budyń się nie przypalił. Gotowy budyń przełóż do miski i przykryj woreczkiem foliowym tak aby dotykał budyń. W taki sposób unikniesz zbędnego kożucha. Studzimy. Masło lub margarynę zmiksuj i stopniowo dodaj ostudzony budyń.

  12. 12.

    Masa Cukrowa: Żelatynę zalej wodą i pozwól jej namoknąć.W czasie kiedy żelatyna się moczy, przesiej cukier puder, rozdzielając go na dwie części.Do namokniętej żelatyny dodaj glukozę i dokładnie wymieszaj. Żelatyna musi się całkowicie rozpuścić. W razie potrzeby, lekko podgrzej mieszaninę, ale nie gotuj. Jeszcze ciepłą, rozpuszczoną żelatynę z glukozą wlej do jednej części cukru pudru, dodaj aromat migdałowy i zacznij mieszać łyżką. Dosypuj sukcesywnie drugą część cukru pudru.Gdy masa wchłonie wystarczającą ilość cukru i stanie się elastyczna, można dodać barwniki. Wyrabiaj masę jak plastelinę, jak za mocno nam masa stwardnieje wsadź na kilka sekund do mikrofali i ugniataj

  13. 13.

    Element żółtego kucyka

Tort Kucyki Pony – dodatkowe informacje

Nigdy nie nakładaj masy z masy cukrowej na bitą śmietanę, gdy przygotowujesz tort z kucykiem pony, ponieważ masa się rozpuści.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tort Kucyk Pony
Następny przepis: Tort kukułka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode