Tort kokosowo-cytrynowy

Tort kokosowo-cytrynowy

Niezwykła kompozycja smaków, jaką oferuje nam Tort kokosowo-cytrynowy, to właśnie połączenie delikatności kokosa z aromatem orzeźwiającej cytryny. Ten przepis jest dowodem na to, że prostota składników nie przekłada się na prostotę smaku. Znakomity na różnego rodzaju uroczystości, co więcej, może stanowić elegancki gest podczas spontanicznych spotkań ze znajomymi. Jego lekkość i jedwabista tekstura pozwala na moment zapomnieć o kaloriach. Tort cytrynowo-kokosowy to raj dla miłośników egzotycznych smaków. Zatem jeśli kochasz kokos i cytrynę lub po prostu szukasz czegoś innego, ten przepis jest idealnym rozwiązaniem dla Ciebie.

Składniki:

  • 1 szklanka to 250 ml
  • ciasto:
  • 1/3 szklanki zmielonych wiórek kokosowych
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 7 jajek
  • krem cytrynowy:
  • 2 cytryny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • dodatkowo:
  • 500 ml śmietany 36%
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • dekoracja:
  • 1 łyżka miodu
  • 1/2 cytryny
  • 1/2 szklanki wiórek kokosowych
  • do nasączenia:
  • 2 łyżki likieru kokosowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3/4 szklanki przegotowanej wody

Tort kokosowo-cytrynowy – jak zrobić?

  1. tort kokosowo-cytrynowy

    1.

    Ciasto:

    Zwykłe wiórki kokosowe mielimy na proszek przy pomocy młynka do kawy i odmierzamy 1/3 szklanki.

    Białka jajek ubijamy z dodatkiem szczypty soli w trakcie ubijania dodajemy powoli cukier i nadal ubijamy do uzyskania szklistej bezy, zmniejszamy obroty robota na najmniejsze i delikatnie mieszając dodajemy żółtka, mieszamy tylko do połączenia się składników. Mąki przesiewamy i dodając małymi porcjami delikatnie mieszamy z masą jajeczną, na koniec dodajemy zmielone wiórki kokosowe.

    Tortownicę 22 cm średnicy na dnie wykładamy papierem do pieczenia i napełniamy ciastem, pieczemy w 170°C około 40 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu energicznie upuszczamy blaszkę na twardą powierzchnię z wysokości około 50 cm i odstawiamy do wystudzenia.

    Upieczone i wystudzone ciasto przekrawamy na cienkie krążki (wyjdą cztery).

  2. tort kokosowo-cytrynowy

    2.

    Krem cytrynowy:

    Cytryny szorujemy dokładnie parzymy wrzątkiem, następnie z jednej ścieramy skórkę i wyciskamy sok z dwóch cytryn. 2 szklanki wody gotujemy z cukrem i skórką cytrynową, sok z cytryny mieszamy z mąką ziemniaczaną i żółtkami, przygotowaną mieszankę wlewamy na gotującą się wodę i mieszamy do ponownego zagotowania i zgęstnienia. Wcześniej namoczoną żelatynę w minimalnej ilości zimnej wody dodajemy do gorącej masy cytrynowej i mieszamy do zgęstnienia, następnie odstawiamy do wystudzenia. Po wystudzeniu dzielimy na trzy części.

  3. tort kokosowo-cytrynowy

    3.

    Śmietanę ubijamy z dodatkiem cukru pudru. Pod koniec ubijania dolewamy rozpuszczoną w 1/4 szklanki wody i przestudzoną żelatynę, dzielimy na trzy części.

    Do nasączenia mieszamy wodę, alkohol i sok z cytryny. Przygotowaną mieszanką nasączamy krążki z ciasta.

    Jeden krążek z ciasta umieszczamy na talerzu, zamykamy obręcz tortownicy i przekładamy: śmietana-krem-ciasto-krem-ciasto-śmietana-krem-ciasto-śmietana. Odstawiamy do schłodzenia na kilka godzin.

    Wiórki kokosowe przeznaczone do dekoracji podprażamy na patelni i studzimy. Cytrynę kroimy w plasterki, miód podgrzewamy na patelni i karmelizujemy na nim plasterki cytryny. Wierzch ciasta dekorujemy wiórkami kokosowymi i plasterkami cytryny.

Słowa kluczowe: tort cytrynowo-kokosowy

Tort kokosowo-cytrynowy – dodatkowe informacje

Tort najlepszy jest następnego dnia po przygotowaniu wtedy zastygnie i nabierze wilgoci.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tort kawowy
Następny przepis: Tort kokosowo-ananasowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode