Tort kawowy

Tort kawowy

Zapraszamy do odkrywania niezwykłych smaków z propozycją wyjątkowego deseru – Tortu Kawowego. Jego niezwykłość tkwi w połączeniu dwóch głównych składników, które doskonale ze sobą współgrają – kawy i chałwy. To połączenie nadaje tortowi niepowtarzalnego charakteru, idealnie równoważąc słodkość chałwy intensywnością aromatycznej kawy. Ten tort to doskonały wybór dla fanów słodkości z nutką amerykańskiego espresso. Sprawdzi się zarówno podczas rodzinnego deseru, jak i na eleganckim przyjęciu. Ciesz się niepowtarzalnym smakiem Tortu Kawowego, który zachwyci każdego wielbiciela wyjątkowych i oryginalnych kompozycji smakowych.

Składniki:

  • biszkopt:
  • 8 jajek
  • 25 dag cukru kryształu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 średnie łyżki kawy mielonej
  • 12,5 dag mąki tortowej
  • 7 dag mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka oleju z pestek winogron lub słonecznikowego
  • 1 łyżka octu
  • masa:
  • 500 ml mleka
  • 2 średnie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 średnie łyżki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki cukru kryształu
  • 20 dag chałwy waniliowej
  • 3 żółtka
  • 4 płaskie łyżeczki kawy rozpuszczalnej Nescafe Creme
  • 2 kieliszki spirytusu
  • poncz:
  • 1/2 szklanki mocnej herbaty
  • 2 łyżki wódki

Tort kawowy – jak zrobić?

  1. Z białek ubić sztywną pianę, dodać cukier, ubijać, następnie dodawać po jednym żółtku i olej, dalej ubijać.
  2. Delikatnie wmieszać mąki z proszkiem i kawą. Wylać na tortownicę średniej wielkości i upiec na złoty kolor w temperaturze 190 stopni około 35 minut.
  3. Odlać 1/2 szklanki mleka, roztrzepać w nim żółtka i mąkę. Resztę mąki zagotować z cukrem, wlać masę jajeczną cały czas mieszając, gotować do zgęstnienia. Wystudzić.
  4. Biszkopt przekroić na 3 blaty, skropić ponczem.
  5. Masło utrzeć na biały puch, dodawać po łyżce budyniu. Ucierać. Odłożyć szklankę masy na ozdoby, do reszty dodać rozdrobnioną chałwę, ucierać. Podzielić na 2 części, do jednej dodać kawę i alkohol, ucierać, masa robi się rzadka, dać do lodówki do schłodzenia.
  6. Pierwszy blat posmarować masą chałwową, a drugi kawową. Z reszty masy kawowej i odłożonej białej przyozdobić wierzch tortu.

Tort kawowy – dodatkowe informacje

Cały tort dać do lodówki najlepiej na noc do schodzenia. Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej, łatwiej się kroi.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tort kawowo - kokosowy
Następny przepis: Tort kokosowo-cytrynowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode