Tort kokosowo-cytrynowy
Składniki:
- 1 szklanka to 250 ml
- ciasto:
- 1/3 szklanki zmielonych wiórek kokosowych
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru
- 7 jajek
- krem cytrynowy:
- 2 cytryny
- 1/2 szklanki cukru
- 2 żółtka
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki żelatyny
- dodatkowo:
- 500 ml śmietany 36%
- 2 łyżeczki żelatyny
- 2-3 łyżki cukru pudru
- dekoracja:
- 1 łyżka miodu
- 1/2 cytryny
- 1/2 szklanki wiórek kokosowych
- do nasączenia:
- 2 łyżki likieru kokosowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3/4 szklanki przegotowanej wody
Tort kokosowo-cytrynowy – jak zrobić?
-
1.
Ciasto:
Zwykłe wiórki kokosowe mielimy na proszek przy pomocy młynka do kawy i odmierzamy 1/3 szklanki.
Białka jajek ubijamy z dodatkiem szczypty soli w trakcie ubijania dodajemy powoli cukier i nadal ubijamy do uzyskania szklistej bezy, zmniejszamy obroty robota na najmniejsze i delikatnie mieszając dodajemy żółtka, mieszamy tylko do połączenia się składników. Mąki przesiewamy i dodając małymi porcjami delikatnie mieszamy z masą jajeczną, na koniec dodajemy zmielone wiórki kokosowe.
Tortownicę 22 cm średnicy na dnie wykładamy papierem do pieczenia i napełniamy ciastem, pieczemy w 170°C około 40 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu energicznie upuszczamy blaszkę na twardą powierzchnię z wysokości około 50 cm i odstawiamy do wystudzenia.
Upieczone i wystudzone ciasto przekrawamy na cienkie krążki (wyjdą cztery).
-
2.
Krem cytrynowy:
Cytryny szorujemy dokładnie parzymy wrzątkiem, następnie z jednej ścieramy skórkę i wyciskamy sok z dwóch cytryn. 2 szklanki wody gotujemy z cukrem i skórką cytrynową, sok z cytryny mieszamy z mąką ziemniaczaną i żółtkami, przygotowaną mieszankę wlewamy na gotującą się wodę i mieszamy do ponownego zagotowania i zgęstnienia. Wcześniej namoczoną żelatynę w minimalnej ilości zimnej wody dodajemy do gorącej masy cytrynowej i mieszamy do zgęstnienia, następnie odstawiamy do wystudzenia. Po wystudzeniu dzielimy na trzy części.
-
3.
Śmietanę ubijamy z dodatkiem cukru pudru. Pod koniec ubijania dolewamy rozpuszczoną w 1/4 szklanki wody i przestudzoną żelatynę, dzielimy na trzy części.
Do nasączenia mieszamy wodę, alkohol i sok z cytryny. Przygotowaną mieszanką nasączamy krążki z ciasta.
Jeden krążek z ciasta umieszczamy na talerzu, zamykamy obręcz tortownicy i przekładamy: śmietana-krem-ciasto-krem-ciasto-śmietana-krem-ciasto-śmietana. Odstawiamy do schłodzenia na kilka godzin.
Wiórki kokosowe przeznaczone do dekoracji podprażamy na patelni i studzimy. Cytrynę kroimy w plasterki, miód podgrzewamy na patelni i karmelizujemy na nim plasterki cytryny. Wierzch ciasta dekorujemy wiórkami kokosowymi i plasterkami cytryny.
Słowa kluczowe: tort cytrynowo-kokosowy
Tort kokosowo-cytrynowy – dodatkowe informacje
Tort najlepszy jest następnego dnia po przygotowaniu wtedy zastygnie i nabierze wilgoci.