Tort kawowy
Zapraszamy do odkrywania niezwykłych smaków z propozycją wyjątkowego deseru – Tortu Kawowego. Jego niezwykłość tkwi w połączeniu dwóch głównych składników, które doskonale ze sobą współgrają – kawy i chałwy. To połączenie nadaje tortowi niepowtarzalnego charakteru, idealnie równoważąc słodkość chałwy intensywnością aromatycznej kawy. Ten tort to doskonały wybór dla fanów słodkości z nutką amerykańskiego espresso. Sprawdzi się zarówno podczas rodzinnego deseru, jak i na eleganckim przyjęciu. Ciesz się niepowtarzalnym smakiem Tortu Kawowego, który zachwyci każdego wielbiciela wyjątkowych i oryginalnych kompozycji smakowych.
Piotr Zieliński
Składniki:
- biszkopt:
- 8 jajek
- 25 dag cukru kryształu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 średnie łyżki kawy mielonej
- 12,5 dag mąki tortowej
- 7 dag mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka oleju z pestek winogron lub słonecznikowego
- 1 łyżka octu
- masa:
- 500 ml mleka
- 2 średnie łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 średnie łyżki mąki tortowej
- 1/2 szklanki cukru kryształu
- 20 dag chałwy waniliowej
- 3 żółtka
- 4 płaskie łyżeczki kawy rozpuszczalnej Nescafe Creme
- 2 kieliszki spirytusu
- poncz:
- 1/2 szklanki mocnej herbaty
- 2 łyżki wódki
Tort kawowy – jak zrobić?
- Z białek ubić sztywną pianę, dodać cukier, ubijać, następnie dodawać po jednym żółtku i olej, dalej ubijać.
- Delikatnie wmieszać mąki z proszkiem i kawą. Wylać na tortownicę średniej wielkości i upiec na złoty kolor w temperaturze 190 stopni około 35 minut.
- Odlać 1/2 szklanki mleka, roztrzepać w nim żółtka i mąkę. Resztę mąki zagotować z cukrem, wlać masę jajeczną cały czas mieszając, gotować do zgęstnienia. Wystudzić.
- Biszkopt przekroić na 3 blaty, skropić ponczem.
- Masło utrzeć na biały puch, dodawać po łyżce budyniu. Ucierać. Odłożyć szklankę masy na ozdoby, do reszty dodać rozdrobnioną chałwę, ucierać. Podzielić na 2 części, do jednej dodać kawę i alkohol, ucierać, masa robi się rzadka, dać do lodówki do schłodzenia.
- Pierwszy blat posmarować masą chałwową, a drugi kawową. Z reszty masy kawowej i odłożonej białej przyozdobić wierzch tortu.
Tort kawowy – dodatkowe informacje
Cały tort dać do lodówki najlepiej na noc do schodzenia. Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej, łatwiej się kroi.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Tort kawowo - kokosowy
Następny przepis: Tort kokosowo-cytrynowy