Tort Głowa konia

Tort Głowa konia

Prawdziwa gratka dla miłośników koni i słodkości – tort „Głowa konia”. Nie tylko zachwyca swoim nietuzinkowym wyglądem, ale także wyśmienitym smakiem. Tworząc go, możemy poszaleć z dekoracją, co sprawi, że nasz tort stanie się prawdziwym dziełem sztuki. Zadowoli zarówno dostojnych wielbicieli eleganckich klaczy, jak i małych fanów wesołych kucyków. Wypróbuj ten unikalny przepis na urodziny, eventy konne czy po prostu, aby umilić sobie popołudnie. Pamiętaj, że to co jemy, może być nie tylko smaczne, ale i piękne! Zabierz swoich bliskich w kulinarne safari i pozwól im zjeść kawałek prawdziwej dziczy.

Składniki:

  • Biszkopt jasny:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 1 szklanka mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • Biszkopt orzechowy:
  • 4 jajka
  • 4 łyżki mielonych orzechów
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 4 łyżki cukru kryształu
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa:
  • 2 kostki margaryny
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1.5 szklanki cukru kryształu
  • 3 kopiate łyżki mąki kartoflanej
  • 5 żółtek
  • cukier waniliowy, cytryna, puszka ananasów, 3 dkg kakao, czekolada, 10 dkg pokrojonych orzechów
  • polewa

Tort „głowa konia” – jak zrobić?

  1. Biszkopt jasny:
    Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać. Piec w temp. ok. 170ºC, 30 – 40 min. Po ostudzeniu przekroić na 2 części.
  2. Biszkopt orzechowy:
    Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu orzechy i bułkę tartą. Piec w temp. 180ºC ok. 30 min.
  3. Masa:
    Jedną szklankę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. W pozostałej części mleka rozpuścić mąkę kartoflaną. Do gotującego się mleka wlać rozmieszaną mąkę. Do ciepłego budyniu wbijać pojedynczo żółtka. Dokładnie wymieszać. Po ostudzeniu utrzeć budyń z 2 kostkami masła. Rozdzielić masę na 2 części (część jasnej masy, bez ananasów i ciemnej, bez czekolady i orzechów pozostawić do posmarowania wierzchu tortu).

    Masa jasna:
    Dodać odsączone, pokrojone ananasy i sok z cytryny.

    Masa ciemna:
    Dodać 3 dkg kakao, pokrojoną czekoladę i 10 dkg orzechów.

  4. Na papierze o wymiarach blachy narysować głowę konia i wyciąć. Przyłożyć szablon do każdego biszkoptu i wyciąć. Z pozostałych okrawków od biszkoptu przydłużyć szyję konia.
  5. Biszkopt jasny posmarować jasną masą. Następnie biszkopt orzechowy i masa ciemna. Przykryć drugą częścią biszkoptu jasnego. Kolejno smarować boki i wierzch tortu pozostawioną masą bez dodatków. Kontury konia i detale obrysować polewą.

Słowa kluczowe: tort w kształcie konia

Tort Głowa konia – dodatkowe informacje

Każdy z biszkoptów można nasączyć sokiem z ananasów.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tort garbus
Następny przepis: tort gołąbkowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode