Tort Głowa konia
Prawdziwa gratka dla miłośników koni i słodkości – tort „Głowa konia”. Nie tylko zachwyca swoim nietuzinkowym wyglądem, ale także wyśmienitym smakiem. Tworząc go, możemy poszaleć z dekoracją, co sprawi, że nasz tort stanie się prawdziwym dziełem sztuki. Zadowoli zarówno dostojnych wielbicieli eleganckich klaczy, jak i małych fanów wesołych kucyków. Wypróbuj ten unikalny przepis na urodziny, eventy konne czy po prostu, aby umilić sobie popołudnie. Pamiętaj, że to co jemy, może być nie tylko smaczne, ale i piękne! Zabierz swoich bliskich w kulinarne safari i pozwól im zjeść kawałek prawdziwej dziczy.
admin
Składniki:
- Biszkopt jasny:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru kryształu
- 1 szklanka mąki
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- Biszkopt orzechowy:
- 4 jajka
- 4 łyżki mielonych orzechów
- 3 łyżki bułki tartej
- 4 łyżki cukru kryształu
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- Masa:
- 2 kostki margaryny
- 1,5 szklanki mleka
- 1.5 szklanki cukru kryształu
- 3 kopiate łyżki mąki kartoflanej
- 5 żółtek
- cukier waniliowy, cytryna, puszka ananasów, 3 dkg kakao, czekolada, 10 dkg pokrojonych orzechów
- polewa
Tort „głowa konia” – jak zrobić?
- Biszkopt jasny:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać. Piec w temp. ok. 170ºC, 30 – 40 min. Po ostudzeniu przekroić na 2 części. - Biszkopt orzechowy:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu orzechy i bułkę tartą. Piec w temp. 180ºC ok. 30 min. - Masa:
Jedną szklankę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. W pozostałej części mleka rozpuścić mąkę kartoflaną. Do gotującego się mleka wlać rozmieszaną mąkę. Do ciepłego budyniu wbijać pojedynczo żółtka. Dokładnie wymieszać. Po ostudzeniu utrzeć budyń z 2 kostkami masła. Rozdzielić masę na 2 części (część jasnej masy, bez ananasów i ciemnej, bez czekolady i orzechów pozostawić do posmarowania wierzchu tortu).Masa jasna:
Dodać odsączone, pokrojone ananasy i sok z cytryny.Masa ciemna:
Dodać 3 dkg kakao, pokrojoną czekoladę i 10 dkg orzechów. - Na papierze o wymiarach blachy narysować głowę konia i wyciąć. Przyłożyć szablon do każdego biszkoptu i wyciąć. Z pozostałych okrawków od biszkoptu przydłużyć szyję konia.
- Biszkopt jasny posmarować jasną masą. Następnie biszkopt orzechowy i masa ciemna. Przykryć drugą częścią biszkoptu jasnego. Kolejno smarować boki i wierzch tortu pozostawioną masą bez dodatków. Kontury konia i detale obrysować polewą.
Słowa kluczowe: tort w kształcie konia
Tort Głowa konia – dodatkowe informacje
Każdy z biszkoptów można nasączyć sokiem z ananasów.