Tort czekoladowy z truflami.

Tort czekoladowy z truflami.

Podnieś swoje cukiernicze umiejętności na kolejny poziom dzięki przepisowi na tort czekoladowy z truflami. Ten wytworny deser zawiera intensywny smak czekolady, który jest jeszcze spotęgowany przez dodatek domowej roboty trufli. Wyszukany i wyrafinowany, wywołuje zachwyt zarówno pod względem kulinarnym, jak i estetycznym. Idealny na specjalne okazje, gdzie na pewno zrobi duże wrażenie na gościach. W przepisie jest użyty poncz do tortu czekoladowego, który wzbogaca całość o niepowtarzalny, głęboki smak. Ta słodka symfonia smaku z pewnością zadowoli wszystkich miłośników czekolady.

Składniki:

  • Biszkopt nr 1 (dwa krążki):
  • 200 g mąki
  • 70 g kakao
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 duże jajka
  • 200 ml mleka
  • 200 g cukru
  • 150 ml oleju rzepakowego
  • Biszkopt nr 2 (jeden krążek):
  • 1/4 szklanki mąki
  • 1 łyżka kakao
  • 2 jajka
  • 40 ml cukru
  • 2 łyżki zimnej wody
  • Krem czekoladowy:
  • 200 g serka mascarpone
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 300 g czekolady mlecznej
  • 500 g śmietanki kremówki 30/36%
  • 1 łyżka rumu (opcjonalnie)
  • Trufle:
  • 150 g czekolady mlecznej
  • 150 g czekolady gorzkiej
  • 50 g masła
  • 100 ml śmietany kremówki 30%
  • 1 łyżka rumu (opcjonalnie)
  • 3 łyżki kakao do obtaczania
  • Drip biały:
  • 150 g białej czekolady
  • 60 ml śmietany kremówki
  • 1 płaska łyżeczka żelatyny
  • 1 łyżka zimnej wody
  • Dodatkowo:
  • 200 ml galaretki, lub konfitury z czarnej porzeczki
  • 1/2 tabliczki ciemnej czekolady utartej na wiórki
  • Poncz:
  • 250 ml mocnej kawy
  • 1 łyżka rumu (opcjonalnie)

Tort czekoladowy z truflami – jak zrobić?

  1. Przygotować trufle:

    Roztopić w kąpieli wodnej czekoladę, masło i śmietankę, gdy czekolada się rozpuści dodać rum (opcjonalnie), dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Po tym czasie nakładać łyżką małe porcje, formować w rękach kulki i obtaczać je w kakao. Albo lekko płynną masę umieścić w silikonowych foremkach do lodu i odstawić do lodówki do stężenia, a następnie delikatnie wyjąć i posypać kakao.

  2. Przygotować biały drip i złożyć tort:

    Żelatynę zalać wodą i odstawić do napęcznienia. W rondelku na małym ogniu podgrzać kremówkę, wyłączyć palnik i dodać białą czekoladę, mieszać aż do uzyskania jednolitej masy (jeśli jest za gęsta dodać trochę mleka, jeśli jest za rzadka dodać więcej czekolady). Następnie w mikrofalówce (lub na łaźni wodnej podgrzać żelatynę). Rozpuszczoną żelatynę dodać do ciepłej masy z białej czekolady, dokładnie wymieszać i sprawdzić konsystencję.

    Pierwszy blat ciasta nasączyć ponczem i nałożyć cienką warstwę konfitury, wyłożyć pierwszą porcję kremu czekoladowego i równomiernie go rozprowadzić. Nałożyć drugi blat ciasta. Nasączyć go, rozłożyć cienką warstwę konfitury, a następnie drugą warstwę kremu, wyrównać krem i nałożyć ostatni blat ciasta czekoladowego, który również nasączamy.

    Za pomocą szpatułki otynkować cały tort cienką warstwą kremu czekoladowego i odstawić go do lodówki na kilka godzin.

    Po tym nałożyć na tort biały drip. Tort musi być dobrze schłodzony, a drip powinien mieć temp. 40 do 45°C. Drip nałożyć na tort a pomocą worka cukierniczego, lub łyżeczki, zacząć od brzegów tortu a następnie resztę rozprowadzić na całej powierzchni górnej. Na zimnym torcie biała polewa szybciej zastyga i tworzą się ładnie spływające sople. Odstawić tort do lodówki na kilka godzin.

  3. Udekorować tort:

    Wierzch tortu posypać wiórkami czekolady, udekorować resztą kremu czekoladowego i wcześniej przygotowanymi truflami.

    Tort z truflami przechowujemy w lodówce.

Tort czekoladowy z truflami – dodatkowe informacje

Nie musimy piec dwóch rodzajów ciasta, zaoszczędzimy trochę czasu jeśli upieczemy jeden jego rodzaj, a trufle możemy kupić zamiast robić je samodzielnie, ale te swoje smakują doskonale


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: tort czekoladowy z toffi i bezami
Następny przepis: Tort czekoladowy z truskawkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode