tort czekoladowy z toffi i bezami

tort czekoladowy z toffi i bezami

Zapraszamy do odkrycia naszego ulubionego przepisu na tort czekoladowy z kremem toffi i bezami. To wykwintne połączenie smaków z pewnością zachwyci fanów słodkości. Kremowe toffi idealnie komponuje się z intensywną czekoladą, a chrupiące bezy dodają deserowi lekkości. Ten tort toffi jest propozycją dla tych, którzy poszukują nowych doznań kulinarnej przyjemności. Czy jest coś lepszego, niż bogactwo czekolady i słodkiej kruchości bezy na jednym talerzu? Wypróbuj ten niezwykły przepis i przekonaj się sam!

Składniki:

  • Biszkopt kakaowy z 4 jajek
  • 3 gorzkie czekolady rozpuszczone na parze
  • 750 ml śmietany kremówki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 500 gram serka waniliowego
  • 3 łyżki żelatyny namoczonej w 1/2 szkl. wody i rozpuszczonej na parze
  • duże opakowanie bezów
  • mała puszka masy krówkowej
  • 50 gram uprażonych płatków migdałowych
  • 200 gram pustych rurek waflowych przekrojonych na pół

Tort czekoladowy z toffi i bezami – jak zrobić?

  1. Biszkopt ułożyć w tortownicy (można nasączyć 1/2 szklanki posłodzonej kawy lub herbaty z alkoholem). Wokół brzegu ciasta poukładać ciasno rurki, jedna obok drugiej, aby stanowiły rant (tak jak na zdjęciu).
  2. Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder. Następnie miksując na najwolniejszych obrotach dodać rozpuszczone letnie czekolady, serek waniliowy, a na końcu ciepłą żelatynę. Całość delikatnie wymieszać, aby masa miała jednolity czekoladowy kolor.
  3. Gotowy krem wyłożyć na ciasto, starając się nie pobrudzić kremem górnych końców rurek. Odstawić na godzinę do lodówki.
  4. Następnie na masie czekoladowej poukładać bezy, polać masą krówkową (gdy jest za gęsta lekko podgrzać) i posypać uprażonymi płatkami migdałowymi.
  5. Przed podaniem zdjąć obręcz tortownicy, tort tak jak na zdjęciu można przewiązać wstążką. Podawać schłodzony.

Przepis związany z: tort toffi, tort toffi przepisy, krem toffi do tortu, torty toffi.

Tort czekoladowy z toffi i bezami – dodatkowe informacje

Do masy można użyć białej czekolady (3 tabliczki) wtedy krem będzie biały.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tort czekoladowy z kremem śmietankowo - czekoladowym
Następny przepis: Tort czekoladowy z truflami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode