Tort czekoladowy z truflami.
Składniki:
- Biszkopt nr 1 (dwa krążki):
- 200 g mąki
- 70 g kakao
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 duże jajka
- 200 ml mleka
- 200 g cukru
- 150 ml oleju rzepakowego
- Biszkopt nr 2 (jeden krążek):
- 1/4 szklanki mąki
- 1 łyżka kakao
- 2 jajka
- 40 ml cukru
- 2 łyżki zimnej wody
- Krem czekoladowy:
- 200 g serka mascarpone
- 100 g czekolady gorzkiej
- 300 g czekolady mlecznej
- 500 g śmietanki kremówki 30/36%
- 1 łyżka rumu (opcjonalnie)
- Trufle:
- 150 g czekolady mlecznej
- 150 g czekolady gorzkiej
- 50 g masła
- 100 ml śmietany kremówki 30%
- 1 łyżka rumu (opcjonalnie)
- 3 łyżki kakao do obtaczania
- Drip biały:
- 150 g białej czekolady
- 60 ml śmietany kremówki
- 1 płaska łyżeczka żelatyny
- 1 łyżka zimnej wody
- Dodatkowo:
- 200 ml galaretki, lub konfitury z czarnej porzeczki
- 1/2 tabliczki ciemnej czekolady utartej na wiórki
- Poncz:
- 250 ml mocnej kawy
- 1 łyżka rumu (opcjonalnie)
Tort czekoladowy z truflami – jak zrobić?
-
Przygotować trufle:
Roztopić w kąpieli wodnej czekoladę, masło i śmietankę, gdy czekolada się rozpuści dodać rum (opcjonalnie), dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Po tym czasie nakładać łyżką małe porcje, formować w rękach kulki i obtaczać je w kakao. Albo lekko płynną masę umieścić w silikonowych foremkach do lodu i odstawić do lodówki do stężenia, a następnie delikatnie wyjąć i posypać kakao.
-
Przygotować biały drip i złożyć tort:
Żelatynę zalać wodą i odstawić do napęcznienia. W rondelku na małym ogniu podgrzać kremówkę, wyłączyć palnik i dodać białą czekoladę, mieszać aż do uzyskania jednolitej masy (jeśli jest za gęsta dodać trochę mleka, jeśli jest za rzadka dodać więcej czekolady). Następnie w mikrofalówce (lub na łaźni wodnej podgrzać żelatynę). Rozpuszczoną żelatynę dodać do ciepłej masy z białej czekolady, dokładnie wymieszać i sprawdzić konsystencję.
Pierwszy blat ciasta nasączyć ponczem i nałożyć cienką warstwę konfitury, wyłożyć pierwszą porcję kremu czekoladowego i równomiernie go rozprowadzić. Nałożyć drugi blat ciasta. Nasączyć go, rozłożyć cienką warstwę konfitury, a następnie drugą warstwę kremu, wyrównać krem i nałożyć ostatni blat ciasta czekoladowego, który również nasączamy.
Za pomocą szpatułki otynkować cały tort cienką warstwą kremu czekoladowego i odstawić go do lodówki na kilka godzin.
Po tym nałożyć na tort biały drip. Tort musi być dobrze schłodzony, a drip powinien mieć temp. 40 do 45°C. Drip nałożyć na tort a pomocą worka cukierniczego, lub łyżeczki, zacząć od brzegów tortu a następnie resztę rozprowadzić na całej powierzchni górnej. Na zimnym torcie biała polewa szybciej zastyga i tworzą się ładnie spływające sople. Odstawić tort do lodówki na kilka godzin.
-
Udekorować tort:
Wierzch tortu posypać wiórkami czekolady, udekorować resztą kremu czekoladowego i wcześniej przygotowanymi truflami.
Tort z truflami przechowujemy w lodówce.
Tort czekoladowy z truflami – dodatkowe informacje
Nie musimy piec dwóch rodzajów ciasta, zaoszczędzimy trochę czasu jeśli upieczemy jeden jego rodzaj, a trufle możemy kupić zamiast robić je samodzielnie, ale te swoje smakują doskonale
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: tort czekoladowy z toffi i bezami
Następny przepis: Tort czekoladowy z truskawkami