Tort czekoladowy

Tort czekoladowy

Zachwycający i niepokonany w swojej słodkości – tak w skrócie można opisać tort czekoladowy, który jest prawdziwym rajem dla wszystkich miłośników czekolady. Głęboki smak biszkoptu, który idealnie łączy się z obłędnie czekoladowym kremem, sprawia, że ten tort staje się symbolem wyjątkowych celebracji. Doskonały jako tort urodzinowy czekoladowy lub podany podczas rodzinnych spotkań. Jego wykonanie jest prostsze, niż może się wydawać. Klucz tkwi w jakości używanych składników oraz cierpliwości podczas przygotowania masy czekoladowej. Nasza propozycja to przepis na domowy tort czekoladowy, który nie tylko jest smaczny, ale również prezentuje się wyjątkowo pięknie.

Składniki:

  • Na biszkopt:
    – 6 jajek
    – 1 szklanka cukru trzcinowego drobnego (może być również cukier zwykły)
    – 3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej)
    – 3-4 łyżki kakao
    – 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    – 2 łyżki wody
    – szczypta soli
  • Na krem:
    – 2 gorzkie czekolady (2 x 100 g)
    – 2 łyżki kakao
    – 1 łyżka mleka
    – 230 g masła (w temperaturze pokojowej)
    – 1 szklanka cukru pudru
    – woda

Tort czekoladowy – jak zrobić?

  1. 1.
    Biszkopt: Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, dno tortownicy (u mnie o średnicy 27 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić z szczyptą soli na sztywną pianę stopniowo dodając cukier. Ubijać do momentu, aż cukier się rozpuści (ale nie za długo). Zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodać pojedynczo żółtka. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia wymieszać ze sobą. Do masy jajecznej wlać wodę, następnie stopniowo przesiać przez sitko składniki sypkie delikatnie mieszając szpatułką. Gotową masę przelać od razu do formy. Piec około 30 minut (do suchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika warto ciasto zrzucić na ziemię. Wystarczy na podłodze rozłożyć 2 ręczniki i zrzucić ciasto z wysokości 60 cm.
  2. 2.
    Krem: Czekolady połamać do garnuszka, dodać kakao, mleko i kilka łyżek wody. Całość rozpuścić na wolnym ogniu w razie potrzeby dolewając wody. Zostawić do ostudzenia. Masło w temperaturze pokojowej umieścić w misce i ubić z cukrem pudrem na puszysty krem. Stopniowo dodawać ostudzoną masę czekoladową nadal miksując.
  3. 3.
    Ostudzony biszkopt podzielić na dwa lub trzy oblaty, przełożyć kremem. Górę i boki tortu również posmarować kremem i udekorować wedle uznania.
    Tort można podawać lekko schłodzony lub zimny z lodówki.

Tort czekoladowy – dodatkowe informacje

Zamiast dwóch czekolad gorzkich można wykorzystać jedną mleczną i jedną gorzką.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: tort czekoladowy
Następny przepis: Tort czekoladowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode