Tort biszkoptowo - kokosowy z cytrynową pianką

Tort biszkoptowo – kokosowy z cytrynową pianką

Armia wielbicieli połączenia cytryny i kokosu z pewnością zafascynuje się tortem biszkoptowo-kokosowym z cytrynową pianką. Ten ekscytujący deser został stworzony z myślą o posiłku na koniec specjalnej okazji. Twój stół z pewnością zyska wyjątkowo elegancki wygląd dzięki temu przepisowi. Wykorzystanie naszego kremu kokosowego do tortu, zapewnia tej potrawie niepowtarzalną głębię smaku, a lekka, cytrynowa pianka dodaje odrobinę pikantności. To idealny deser dla tych, którzy szukają czegoś, co zaskoczy ich gości swoją wyjątkową kombinacją smaków i tekstur. Ciesz się tym przepisem na tort biszkoptowo-kokosowy z cytrynową pianką!

Składniki:

  • Biszkopty x 3:
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • Krem kokosowy:
  • 1 śmietana typu ,,Śnieżka”
  • 200 ml zimnego mleka
  • 200 ml mleczka kokosowego ( biała część )
  • 1 łyżka żelatyny
  • 50 ml gorącej wody
  • Pianka cytrynowa:
  • 1 śmietana typu ,,Śnieżka”
  • 150 ml zimnego mleka
  • 1 cytrynowa galaretka
  • 125 ml gorącej wody
  • Dodatkowo:
  • cukrowa posypka według uznania

Tort biszkoptowo – kokosowy z cytrynową pianką – jak zrobić?

  1. Biszkopty: Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie biszkopt pieczemy około 15 minut w temperaturze 170 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony. W ten sam sposób pieczemy jeszcze dwa biszkopty. Upieczone dokładnie studzimy.

  2. Krem kokosowy: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Śnieżkę ubijamy z mlekiem aż będzie puszysta, dodajemy mleczko kokosowe i żelatynę i dokładnie ubijamy.

  3. Przekładanie: Biszkopty przekładamy lekko tężejącym kremem.

  4. Pianka: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Śnieżkę ubijamy z mlekiem aż będzie puszysta, dodajemy lekko tężejącą galaretkę i chwilę miksujemy, ważne, żeby nie było grudek, ponieważ źle się ją będzie wyciskało.

  5. Dekoracja: Piankę przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i wyciskamy na torcie rozetki według uznania. Następnie dekorujemy dowolnie posypką cukrową.

  6. Tort wstawiamy do lodówki do stężenia na kilka godzin lub całą noc. Po tym czasie kroimy i podajemy. Życzę smacznego.

Tort biszkoptowo – kokosowy z cytrynową pianką – dodatkowe informacje

Tortownica o średnicy 18 cm. Zamiast ,,Śnieżki” można ubić 200 ml śmietanki kremówki 30 % na każdy potrzebny krem, ewentualnie z cukrem pudrem do smaku.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tort Boisko
Następny przepis: Tort brzoswiniowo-serowy (biszkopt kukurydziany)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode