Tort biszkoptowo – kokosowy z cytrynową pianką
Składniki:
- Biszkopty x 3:
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki tortowej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 pół łyżeczki proszku do pieczenia
- Krem kokosowy:
- 1 śmietana typu ,,Śnieżka”
- 200 ml zimnego mleka
- 200 ml mleczka kokosowego ( biała część )
- 1 łyżka żelatyny
- 50 ml gorącej wody
- Pianka cytrynowa:
- 1 śmietana typu ,,Śnieżka”
- 150 ml zimnego mleka
- 1 cytrynowa galaretka
- 125 ml gorącej wody
- Dodatkowo:
- cukrowa posypka według uznania
Tort biszkoptowo – kokosowy z cytrynową pianką – jak zrobić?
-
Biszkopty: Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie biszkopt pieczemy około 15 minut w temperaturze 170 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony. W ten sam sposób pieczemy jeszcze dwa biszkopty. Upieczone dokładnie studzimy.
-
Krem kokosowy: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Śnieżkę ubijamy z mlekiem aż będzie puszysta, dodajemy mleczko kokosowe i żelatynę i dokładnie ubijamy.
-
Przekładanie: Biszkopty przekładamy lekko tężejącym kremem.
-
Pianka: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Śnieżkę ubijamy z mlekiem aż będzie puszysta, dodajemy lekko tężejącą galaretkę i chwilę miksujemy, ważne, żeby nie było grudek, ponieważ źle się ją będzie wyciskało.
-
Dekoracja: Piankę przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i wyciskamy na torcie rozetki według uznania. Następnie dekorujemy dowolnie posypką cukrową.
-
Tort wstawiamy do lodówki do stężenia na kilka godzin lub całą noc. Po tym czasie kroimy i podajemy. Życzę smacznego.
Tort biszkoptowo – kokosowy z cytrynową pianką – dodatkowe informacje
Tortownica o średnicy 18 cm. Zamiast ,,Śnieżki” można ubić 200 ml śmietanki kremówki 30 % na każdy potrzebny krem, ewentualnie z cukrem pudrem do smaku.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Tort Boisko
Następny przepis: Tort brzoswiniowo-serowy (biszkopt kukurydziany)