Tort bezowo-daktylowy
Tort bezowo-daktylowy to niepowtarzalne zetknięcie kremowej delikatności bezy z wyrazistym smakiem daktylek. Ta niepospolita kombinacja czyni go wyjątkowym pod każdym względem i wykracza daleko poza konwencje typowych ciast. Idealny dla miłośników słodkości, którzy pragną spróbować czegoś nowego i niebanalnego. Mimo pozornej skomplikowania, jego przygotowanie nie wymaga szczególnych umiejętności cukierniczych. Jedyne, co trzeba zrobić, to odpowiednio połączyć wszystkie składniki. Ta wyrafinowana lokalność z pewnością zaskoczy i zachwyci Twoich gości, dodając uroku każdej domowej imprezie.
admin
Składniki:
- Na bezy:
– 6 białek
– 300 g drobnego cukru + dwie łyżki cukru trzcinowego
– 1 łyżeczka octu
– szczypta soli
– 8 suszonych daktyli - Na krem:
– 250 g serka mascarpone
– 500 ml śmietany 30%
– 1 łyżka cukru pudru
– puszka gotowej masy kajmakowej (krówkowej)
– 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
– 10 suszonych daktyli - Na wierzch, do dekoracji:
– łyżka kakao
– kilka orzechów daktyli
Tort bezowo-daktylowy – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
-
1.
Bezy:- Przygotować papier do upieczenia bezy. Od dna tortownicy (24-26cm średnicy) odrysować dwa koła, wyciąć i ułożyć na blaszkach. Daktyle do bezy pokroić na małe kawałki. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
- Białka wlać do miski, wsypać szczyptę soli. Ubić na sztywną pianę. Następnie wsypywać po 1 łyżce cukru (wymieszanego białego z brązowym) cały czas ubijając, do chwili aż masa będzie bardzo sztywna i zacznie błyszczeć. Dodać łyżeczkę octu i delikatnie wymieszać. Dodać pokrojone daktyle, znowu wymieszać, podzielić na dwie części i wyłożyć na przygotowany papier.
- Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, po ok. 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec 90 minut. Beza powinna się lekko przyrumienić i delikatnie popękać. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić na noc do wystygnięcia.
-
2.
Krem:- Orzechy i daktyle posiekać na małe kawałki. Do jednej miski włożyć serek mascarpone i zmiksować z masą krówkową (dodając po jednej łyżce) na gładką masę. W drugiej misce ubić śmietanę, pod koniec ubijania dodać 1 łyżkę cukru pudru. Obie masy delikatnie połączyć dodając śmietanę do serka. Na koniec wsypać posiekane bakalie, wymieszać.
- Na jednym krążku bezy równomiernie rozprowadzić większość kremu, przykryć drugim krążkiem. Na wierzchu cienko rozsmarować pozostałą część masy, posypać kakao i udekorować środek daktylami i orzechami.
Tort bezowo-daktylowy – dodatkowe informacje
Tort najlepiej podawać tego samego dnia lub następnego dnia. Można przechowywać go w lodówce, jednak należy pamiętać, że beza może stracić chrupkość.
Piekąc bezę w piekarniku z termoobiegiem, temperaturę należy zmniejszyć do 130 stopni i piec nieco dłużej (około 105 minut).
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Tort bezowo - kawowy
Następny przepis: Tort bezowy Pavlova z malinową frużeliną